Sok egyéb tényező mellett egy dubai cégalapításnál a költségek fontos kérdést jelentekenk az érdeklődők számára. Személyes tapasztalatom, hogy ez az az információ, amely szinte mégis mindegyik iroda weboldaláról hiányzik. Azonban én szeretnék tiszta lapokkal, nyíltan és őszintén játszani.

Véleményem szerint két fő indoka van annak, hogy a költségeket nem teszik nyilvánossá a különböző irodák:

Az egyik, hogy vannak olyan közvetítők, amelyek árazása igen szubjektív. Nem tisztem mások üzletpolitikáját minősíteni és nem is kívánok általánosítani, nem mindenkire igaz ez sem, de sajnos található a piacon ilyen is.

A másik, ennél sokkal kézzel foghatóbb indok, hogy nem tudjuk előre, hogy az ügyfélnek/Önnek, pontosan mire is van szüksége.

De akkor nézzük csak, pontosan mi is befolyásolja az árat?!

Az alapítás költségeit meghatározza a cég tevékenyésgi köre, ugyanis a működési engedély kormányzati díja tevékenyésgenként különböző. A működési engedélyre minden cégnek szüksége van, a céges dokumentáció része, mely tartalmazza a cég tevékenységi körét. Ezen dokumentum az, melyet bankszámla nyitáskor a bank is vizsgál és összeveti az elkészített üzleti tervvel.

A tevékenységi körön felül a költséget befolyásolja még a cég típusa is. Manapság már szinte csak Freezone cégek bejegyzése történik, a hagyományos offshore cégek (pl. RAK, Ajman, stb.) háttérbe szorultak. A Freezone cégen kívül lehetséges helyi illetőségű cég bejegyzése is, azonban ritka, hogy erre lenne szükség.

További tényező, hogy a cégnek hány tulajdonsoa van, illetve hány tartózkodási engedélyt kíván az ügyfél igényelni. Joggal merül fel a kérdés Önben, hogy miért is szükséges a tartózkodási engedély, amikor turista vízum is érvényes 6 havonta maximum 90 napig?! A dubai cégalapítás során a tartózkodási engedély nem elhanyagolható előnyökkel jár:

  • Bankszámla nyitása az Egyesült Arab Emírátusokbeli cég számára csak rezidensként lehetséges, melyre a tartózkodási engedély megoldást jelent.
  • Az offshore cégek hátránya, hogy tényleges tevékenység esetén nehéz meghatározni az üzleti tevékenység pontos helyét. Ez ugyanis sosem az az ország, ahol a cég be van jegyezve, hiszen pontosan ez a lényeg, azon a helyen tiltott a valós tevékenység az adókedvezmény érvényesítése érdekében. De akkor joggal merül fel a kérdés, hogy hol tevékenykedik és adózik?

Erre kínál megoldást egy szabadkereskedelmi zónában bejegyzett cég. Hiszen gondljunk csak bele, hogyha egy dubai cég, mely végezheti ott a tevékenységét, van helyi, a szükséges infrastruktúrával ellátott irodája, a tulajdonosa rezidens (van tartózkodási engedélye), tehát helyben dolgozni tudó munkavállaló, nehezen támadható a munkavégzés helyi jellege.

– A bónusz előny, amihez persze optimális a gyakori kint tartózkodás, az az, hogy ha mi magánszemélyként ott válunk adórezidenssé, akkor magánszemélyként is élvezhetjük az adómentesség gyümölcseit. Sok emberrel találkoztunk, akik ezt szeretnék elérni és ehhez próbálnak minden követ megmozgatni. (Karib-szigeteki befektetés, ingatlan vásárlás, drága útlevél programokban való résztvétel) De az adómentesség eléréséhez nem kell egy másik ország állampolgárává válni, elégséges  például a dubai tartózkodási engedély megszerzése és a kinti tartózkodás. Jelenleg ettől kedvezőbb lehetőséget nem látunk legális megoldásként.

És akkor lássuk a Dubai cégalapítás folyamatát és szakaszait:

Az első és legfontosabb kérdés ennek meghatározására, hogy az ügyfél járt-e már Dubai-ban. Amennyiben igen, akkor minden szükséges tevékenységet el tudunk indítani itthonról. Ez azt jelenti, hogy elkészítjük a cégbejegyzéshez szükséges dokumentumokat (társasági szerződés, alapító okirat, formanyomtatványok, iroda bérleti szerződés illetve meghatalmazás részünkre, hogy a munkatársunk megalapíthassa a céget az ügyfél kiutazása nélkül, az ügyfél nevében.)

Amennyiben azonban még nem járt Dubai területén, akkor mindenképpen szükséges egy kiutazás. Az utazás időintervalluma nem meghatározott, a cég megalapításához az útlevélbe kerülő érkezési pecsét szükséges, melynek másolatával tudjuk megkezdeni a cég alapítását.

A bejegyzést követően megigényeljük az Establishment Cardot/Immigration Cardot. Ekkor a Bevándorlási Hivatal nyit egy külön aktát részünkre, melynek során kiállításra kerül az előbb nevezett kártya. Ez mintegy 10-15 munkanapot vesz igénybe. Ezt követően a Bevándorlási Hivataltól belépési engedély kérése szükséges a cég tulajdonosa vagy managere részére,  ez pedig 4-5 munkanap. A bevándorlási engedéllyel 60 nap van az országba történő belépésre (a határon történő belépéskor mindenképpen szükséges jelezni, hogy vízum ügyintézre érkezett az országba)

Szolgáltatásunk részeként a reptéren sofőrünk várja, aki elviszi szállására. Másnap reggel folytatódik az ügyintézés, az orvosi vizsgálattal (vérvétel, röntgen, HIV teszt, stb.), melynek eredménye néhány órán belül rendelkezésünkre áll. Így megkezdődhet a tényleges letelepedési engedély ügyintézése. Ügyfeleink személyes jelenléte az orvosi vizsgálatokig szükséges, ezt követően már az ügyintézés a mi feladatunk, Ön pedig élvezheti Dubai csodálatos adottságait.

A teljes folyamat hivatalosan 30 napot vesz igénybe, amelyet mi 4-5 napra tudunk lerövidíteni. Javasoljuk a szombat esti érkezést, ugyanis ebben az esetben már csütörtökön haza is térhet ügyfelünk, ha nem kíván hosszabban nyaralni.

Induláskor már a vízummal ellátott útlevelet adjuk vissza. Az Emirates ID-ját, mely a helyi személyi igazolvány, nagyjából 2 hét múlva fogja megkapni.

A Dubaiban töltött néhány nap alaptt lehetőségünk van még elindítani a bankszámlanyitást is, melyhez mindenki számára biztosítunk egy részletes leírást, hogy pontosan mivel készüljön és mire számítson a bankban.

Bízom benne, hogy megfelelő részletezettséggel tudtam összefoglalni a dubai cégalapítás menetét, költségeinek hátterét, így Ön előre tájékozódhat, hogy mi fog történni, amikor ügyfelünkké válik és Dubaiban találkozunk.

És végül, de nem utolsó sorban lássuk a költségeket pontosan:

Dubai cégalapítás költségei:

IBC offshore cég – 3900€ – Hátránya, hogy nem nyitnak számlát neki az Egyesült Arab Emirátusok területén és nem igényelhető mellé vízum.

Freezone cég egy személy részére teljeskörű vízum ügyintézéssel, illetékkel 13900€ + repjegy, szállás és a kint tartózkodás költségei. Az igényelt vízumok számától függően emelkedik az ár.

Kollégáink állnak rendelkezésre Budapesten és Dubaiban is, magyarul vezetjük ügyfeleinket végig a cégalapaítás folyamatain.

Bármilyen további kérdése lenne, állok rendelkezésére.

Lépjen kapcsolatba velünk

Hívjon bizalommal!