Az Offshore cégalapítás elég egyszerűnek tűnhet. Az Offshore cégek, olyan társaságok, melyek nem abban az országban végzik gazdasági tevékenységüket, mint ahol be vannak jegyezve. Ez az offshore cég alapításának elsődleges feltétele. Maga az offshore rendszer az adózásra, az „adóparadicsomok” nyújtotta kedvezőbb adózási feltételekre, az egyszerűbb adminisztrációra és a különleges adatvédelmi rendszerre épül.

Fontos tudni, hogy a sok helyen „adókerülésnek” nevezett, negatívan feltüntetett rendszer jogilag szabályozott, teljesen törvényes keretek között zajlik. Már említett előfeltétele is mutatja, hogy nem hozhat létre akárki offshore céget, ismerni kell hozzá a kiválasztott offshore állam ide vonatkozó jogi álláspontját, illetve a hazai jogi normákat, a folyamat lépéseit, és nem utolsó sorban – mivel az offshore lényege az adózásban (nem adózásban) rejlik – a két ország adóztatásában fellelhető különbségeket.Az említett jogi szabályozás természetesen különbözhet az egyes országokban, de a főbb pontok általában ugyanazok, hiszen az offshore tevékenység a cégjog más területeihez hasonló jogterület, és ebből kifolyólag, ezeket a területek hasonló módon szabályozzák.

offshore jelentése

Jogi háttér

Az offshore cégalapítás, illetve maga az offshore tevékenység nem ütközik jogszabályba, törvényes és legális. Jogi alapját az angolszász jogrendszer adja, bár néhol az állami jogszabályozás eltérései miatt kisebb különbségek fedezhetők fel az offshore cégek terén is.Az offshore cégeket a legtöbb államban jól kezelik, jogrendszerüket is így alakítják, hogy ezzel biztosítsák a lehető legnagyobb diszkréciót, illetve jogi szabadságot az offshore tulajdonosok számára.

Az Európai Unióhoz csatlakozott országokra természetesen az EU jogszabályok is érvényesek. Ez egy erőteljesebb ellenőrző szervet jelent, hiszen az EU az offshore visszaélésekkel szemben nagy erőkkel lép fel, hogy ezzel is megakadályozzák az esetleges jogszabálysértéseket.Ezzel egy időben természetesen a jogi szabályoknak megfelelően végre hajtott offshore tevékenység minden államban legális, és az Európai Unió sem lép fel ellene.