LEGFRISSEBB

LEGOLVASOTTABB

CÍMKÉK

Adóilletőség II. rész: Dubai, Paraguay és Panama

Külföldi jövedelem vagy külföldi lakóhely esetén néha nehéz kiigazodni az adóilletőség kapcsán. Ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy egyszerre több országban keletkezik adófizetési kötelezettséged. Korábbi cikkünben már kitértünk arra, hogy milyen szempontok alapján kerülhet meghatározásra az adórezidencia

Most pedig konkrét példákat hozunk arra vonatkozóan, hogyan alakul az adóilletőséged magánszemélyként, ha kettős adóztatást elkerülő egyezménnyel rendelkező országokról van szó vagy ha a két állam nem kötött ilyen egyezményt.

Adóilletőség: kettős adóztatást elkerülő egyezménnyel 

Ha két országban is felmerül az adókötelezettség, és azok között kettős adóztatást elkerülő egyezmény van, akkor szerencsére csak az egyik országban kell adóznod. Az azonban már egyezménytől függ, mi alapján dönti el a két ország, hogy hol is kell adóznod. Azt is fontos tudni, hogy minden ország a saját helyi szabályzata alapján itéli meg, hogy melyik jövedelem milyen típusú jövedelemnek minősül az adott ország jogszabályai alapján.  Így a kettős adóztatást kizáró egyezmény pontos útmutatást ad az adóügyi illetőség ügyében, ennek hiányában az állandó lakóhelye, szokásos tartózkodási helye, személyes családi és gazdasági kapcsolatok, legszorosabb családi kapcsolatok, létérdekek központja, állampolgárság alapján lehetséges meghatározni, hogy egy magánszemély melyik országban bír adóügyi illetőséggel és mely jövedelem hol adózik.

Adóilletőség Dubai

Az Egyesült Arab Emirátusok és Magyarország között kettős adóztatást elkerülő egyezmény van érvényben. Érdemes tudnod, hogy Dubaiban magánszemélyként nem kell adót fizetned. Tehát amennyiben alkalmazott vagy, akkor a béredből nem vonnak például sem személyi jövedelemadót, sem TB-t vagy SZOCHO-t, mint Magyarországon.

Alapvetően akkor kell az Egyesült Arab Emírségekben adóznod, ha ebben az országban van a lakóhelyed. Ha mindkét államban van lakhelyed, vagy más okokból mindkét helyen belföldi illetőségűnek számítanál, akkor a kettős adózással kapcsolatos egyezmény szerint a döntést az alábbi tényezők határozhatják meg sorrendben:

  1. Állandó lakóhely,
  2. Családi és gazdasági kapcsolatok,
  3. Szokásos tartózkodási helye: érdemes tudni, hogy magánszemélyként évi 183 napot meghaladó tartózkodás után már adóügyi illetőséggel bírsz az adott országban,
  4. Állampolgárság.

Így például, ha mindkét országban van szokásos tartózkodási helyed, vagy egyikben sincs, csak abban az államban tekintenek belföldi adóilletőségűnek, amelyiknek állampolgára vagy. Kettős állampolgárság esetén a két ország egyedileg rendezi a kérdést. 

Tudj meg többet a Dubai adóilletőség kapcsán.

Adóilletőség: kettős adóztatást elkerülő egyezmény nélkül

Ha legalább 183 napot tartózkodsz külföldön, vagy külföldi állandó lakhellyel rendelkezel, akkor a magyar adóügyi illetőség mellett felmerülhet a külföldi adóilletőség is. 

Ezt a kérdést nehezebb rendezni, ha az országgal nincs kettős adóztatást elkerülő egyezményünk. Ilyen például Panama és Paraguay.

Ezekben az esetekben Magyarországon is adóznod kell a külföldi jövedelmed után. Még akkor is, ha nem élsz Magyarországon. Ám a külföldön megfizetett adó 90%-a beszámítható a magyar adóba. A visszaigényelhető adó azonban nem számítható be. Amennyiben külön adózó jövedelemről beszélünk és az adóügyi illetősség esetünkben Magyarország, akkor 15% SZJA terheli a jövedelmünket, amibe a külföldön megfizetett adó beszámítható a megfizetettet adó 90%-ig, de 5% minimum befizetendő adó így is keletkezik a NAV felé.

Forrás: Freepik.com

Adóilletőségi szempontból tehát a magyar SZJA-t kell megfizetned a külföldi jövedelmed után, kivéve, ha olyan egyezményes országban keletkezik jövedelmed vagy telepedsz le, amely egyezmény ezt átengedi. Egyezmény nélküli ország esetében csak úgy tudod ezt megkerülni, ha kettős állampolgár vagy. Sokan ezért választják például a Panama letelepedést és később az állampolgárságot.

Ha bizonytalan vagy a külföldi illetőségedben, akkor a külföldi állam adóhatóságához fordulhatsz, és a kérdéses időszakra illetőségigazolást kérhetsz. Ha az ország adóhatósága az illetőségigazolást kiállítja, akkor megállapítható, hogy a külföldi államban is illetőséged van. Ha a külföldi ország megtagadja az igazolás kiállítását, akkor az azt jelenti, hogy még nem szereztél ott adóügyi illetőséget.

Az igazolás jól jöhet, hogy bizonyítsd egy esetleges NAV ellenőrzésekor, hogy te az adott jövedelmet külföldi személyként szerezted.

Adóilletőség Panama

Panamában a külföldről származó jövedelem adómentes. Ugyanakkor panamai lakosként vagy állampolgárként a panamai jövedelmed után adóznod kell. Adómentesnek számítanak a panamai állampapírok kamatai, a megtakarítási számlák kamatai és a panamai székhelyű bankoknál tartott lekötött betéteid. A jövedelmedet nem terheli helyi önkormányzati adó sem. Panamában nincs vagyonadó, sem öröklési, hagyatéki vagy ajándékozási adó. 

Tudj meg többet a Panamai cégalapítás és adózás cikkünkben, ahol a magánszemélyeknek szóló tudnivalókat is megtalálod.

Adóilletőség Paraguay

Paraguayban kell adóznod a paraguay-i munkavállalás esetén vagy az országban szerzett tőke- és ingatlanjövedelem esetén. Alapesetben a jövedelmed után 10% SZJA-t kell fizetned, ha az összeg havonta meghaladja a minimálbér harminchatszorosát, ami jelenleg évi 13 000 $. Ez még nem azt jelenti, hogy Magyarországon nem keletkezik adófizetési kötelezettséged. Azért, hogy elkerüld a kettős adóztatást, ajánlott tanácsot kérni egy olyan szakértői csapattól, akik a letelepedésben és az adózásban is széleskörű tapasztalattal rendelkeznek. 

Tudj meg többet a Paraguay adózás kapcsán.

Adóilletőség életvitelszerű tartózkodás szempontjából

Ha a megkeresett összeget nem tervezed hazahozni Magyarországra, hanem külföldön szeretnéd elkölteni, akkor a bankok minden esetben kérik és vizsgálják az adóilletőséget.

Az adóilletőséget általában a benyújtott személyes iratok, igazolások szerint állapítja a bank meg. Ezek lehetnek személyi igazolvány, letelepedési engedély, bankszámla kivonat, vállalkozó igazolvány, lakcímigazolás.

Forrás: Freepik.com

Az ingatlan befektetésekből származó bevételek adóilletősége

Fontos tudnod, hogy az ingatlan befektetésekből származó jövedelem csak a forrás országban adózik, ha van kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény a két ország között. Így a külföldi lakásod eladásából vagy bérbeadásából származó jövedelmed Magyarországon nem adóztatható.

Ha nincs kettős adóztatást elkerülő egyezmény az adott országgal és egyértelműen magyar adóilletékességű vagy, akkor az ingatlan eladásból származó nyereségedet egyéb jövedelemnek minősül, így 15% SZJA + 13% SZOCHO terheli. 

Magyar jogszabályok szerint függetlenül attól, hogy az ingatlan külföldön helyezkedik el, a bérbeadás külön adózó jövedelemnek minősül, 15% SZJA terheli a bevételed, amibe beleszámítható a külföldön megfizetett adó 90%-a, de minimum 5%-ot akkor is adóznod kell Magyarországon.

Tapasztalt és professzionális segítség külföldi adóilletőség esetén

Ha kérdésed maradt az adóilletőség kapcsán, vagy egy kedvező adózású országban szeretnél letelepedni, és szeretnél biztosra menni, hogy megfelelsz a jogszabályoknak, akkor szakértő csapatunk segít eligazodni.

Miért válaszd az OrderOffshore csapatát?

  •  Az általunk képviselt, és gyakorolt stratégia több adótanácsadó és nemzetközi szakember munkájaként született. 
  • Gyors, szakszerű és jogilag kifogástalan megoldásokat garantálunk, alacsony áron tudunk magas minőséget biztosítani.
  • A külföldi letelepedéshez elengedhetetlen kapcsolatrendszerrel rendelkezünk, amely sok neves nemzetközi adótervező és tanácsadó céget foglal magában.
  • A legjobb nemzetközi adózási megoldásokkal kiemelten foglalkozunk, így folyamatosan naprakész információkat biztosítunk.
  • Tőlünk 100% diszkrécióra számíthatsz.
  • Ha szeretnéd hatékonyabban és biztonságosan gyarapítani a vagyonodat, akkor fordulj hozzánk bizalommal jogszerű és személyre szabott megoldásokért, és töltsd ki az űrlapot vagy vedd fel velünk a kapcsolatot.
Keressen bizalommal! Állunk rendelkezésére.
Hívjon bizalommal!