LEGFRISSEBB

LEGOLVASOTTABB

CÍMKÉK

Dubai Könyvelés – Tudnivalók

Dubai könyvelés az elmúlt fél év során nagyon kiemelt téma lett vállalkozók körében, akik Dubai-i érdekeltséggel rendelkeznek. A dubai cégalapítás az adóelőnyökön kívül adminisztratív előnyöket is kínált hosszú éveken át. Ez először a 2018-as ÁFA bevezetéssel, aztán a 2023-as új társasági adó bevezetésével ért véget. Ezt egyrészt nemzetközi nyomás idézte elő, másrészt az Egyesült Arab Emirátusok jól látható célja, hogy az egyik fő üzleti központi váljon. Magánszemélyeknek nincsen adófizetési kötelezettségük, így adóbevallást sem kell benyújtani.

forrás: pexels.com

Egyesült Arab Emirátusok ÁFA (VAT) bevezetése

Az Egyesült Arab Emirátusok kormánya 2018. január 1-jével vezette be az általános forgalmi adót (VAT). Az áfa 5% az országban, mely minden helyi szolgáltatásra és árura felszámításra kerül. Az Egyesült Arab Emírségekben bevezetett ÁFÁ-val kapcsolatban írtunk egy részletes cikket, annak érdekében, hogy minél pontosabban kifejtsük a szabályozást.

Mit kell tudni egy Dubai cég tulajdonosának az ÁFA-ról 2024-ben?

Annak a cégnek, amelynek az adóköteles (VAT) bevétele meghaladja 12 hónap alatt a 375.000 AED-t, regisztráltatnia kell magát az adóhivatalnál és negyedévente áfa bevallást kell készítenie, abban az esetben is, ha nem keletkezett ÁFA befizetési kötelezettség. Ehhez keresnünk kell egy könyvelőt, aki a Dubai könyvelésünket rendben tartja.

Mikor kell felszámolni az ÁFÁ-t termékekre szolgáltatásokra?

Minden olyan termék vagy szolgáltatás értékesítésre, amely az Egyesült Arab Emírségek területén történik, fel kell számolni az 5% Áfá-t. Ez alól kivétel a Freezone cégek egymás közötti vagy külföldi értékesítése, illetve amennyiben egy freezone vagy mainland cég még nem érte el a 375.000 AED forgalmi küszöböt. Fontos azonban különbséget tenni aközött, hogy egy vállalkozás még nem kötelezett áfa regisztrációra vagy esetleg olyan terméket értékesített, mely áfa mentes, vagy esetleg külföldre értékesítette és ezért nem számíthat fel áfát.

Dubai könyvelés – társasági adó bevezetése

A társasági adó lehetőségét az Egyesült Arab Emirátusokban a 2022. október 3-án elfogadott új 47/2022 számú szövetségi törvény teremtette meg. 2023. június 1-jével a társasági adó bevezetésre került a következő pénzügyi évtől, mely dátum a legtöbb cég életében 2024. január 1. A társasági adóval kapcsolatban bővebb információ korábbi, Dubai adózás című cikkünkben találsz.

forrás: shutterstock.com

Mit szükséges tudni a Dubai könyvelésről egy cégtulajdonosnak?

Minden Emirátusokban bejegyzett cég és vállalkozás számára kötelező a helyi adóhivatalnál (FTA – Federal Fax Authority) regisztrálni. Ezt általában a Dubai cég könyvelője teszi meg. Mi javasoljuk, hogy az a könyvelő tegye meg, aki azután a céget könyvelni fogja.

A cégnek az értékesített termékekről, szolgáltatásokról számlát kell kiállítaniuk, a költségeiket pedig elszámolhatják, ezekből pénzügyi kimutatást kell készíteni és a pénzügyi év zárását követő 9 hónapon belül az elkészített beszámolót az adóhivatal részére benyújtani.

A vállalkozásoknak pontos, naprakész nyilvántartásokkal kell rendelkezni. Pénzügyi nyilvántartásait 7 évig meg kell őriznie, egy esetleges ellenőrzésen bemutatni.

Milyen számlát állít ki egy Dubai cég?

Az Egyesült Arab Emirátusok törvényei nem határozzák meg, hogy ki milyen módon állítja ki a számlát. Ki lehet állítani akár egy Excel-ben is vagy bármilyen más dokumentum szerkesztő program segítségével, illetve számlázó programban is. Az Egyesült Arab Emírségek adóhivatala, az FTA által egy jóváhagyott számlázó program például Zoho számlázó és könyvelő szoftvere. Mindenképpen azzal a könyvelővel érdemes megbeszélni, aki könyvelni fogja a céget.

Milyen tartalmi elemei vannak egy hivatalos számlának az Egyesült Arab Emirátusokban?

Vannak olyan számlázó szoftverek, melyek tartalmilag teljes mértékben megfelelnek az FTA által előírt szabályoknak, mi ilyen számlázó programok használatát javasoljuk. Ugyanakkor előfordul a mi ügyfeleink körében is olyan, akik csak évi néhány számlát állít ki és úgy gondolja, ehhez nem szükséges egy számlázó programot használnia. A szerkesztő programokban készített számlák esetében is kötelező betartani az FTA által előírt kötelező tartalmi elemeket. 

Az alábbi kötelező elemeket kell tartalmaznia egy FTA (Federal Tax Authority) által elfogadott számlának:
 • a „TAX INVOICE” szavak egyértelmű feltüntetése a számlán
 • az Eladó neve, címe és TRN (Tax Registration Number), amennyiben van.
 • a Vevő neve, címe és TRN, amennyiben van
 • sorszámozott vagy egyedi számlaszámot, amely által beazonosítható a számla
 • kiállítás dátuma
 • teljesítés dátuma, ha eltér a számlázás dátumától
 • a nyújtott szolgáltatás vagy termék megnevezése
 • egység ár, mennyiség, fizetendő áfa kulcs és fizetendő összeg AED-ben kifejezve egységenként
 • esetleges kedvezmény
 • Végösszeg AED-ben kifejezve
 • Fizetendő adó összege AED-ben kifejezve, ÁFA kulcs
 • Amennyiben a Vevőnél áfa bevallási kötelezettség van, erre egyértelműen utalni kell, továbbá a vonatkozó törvényi hivatkozást is.

Létezik egy egyszerűsített számla, amely abban az esetben használható, ha a Vevő nem Áfa regisztrált cég vagy Áfa regisztrált, azonban a végösszeg nem haladja meg a 10.000 AED összeget. 

Az egyszerűsített számlának a következő elemeket kell kötelezően tartalmaznia:
 • a „TAX INVOICE” szavak egyértelmű feltüntetése a számlán
 • az Eladó neve, címe és TRN (Tax Registration Number), amennyiben van.
 • kiállítás dátuma
 • a nyújtott szolgáltatás vagy termék megnevezése
 • Fizetendő végösszeg és az felszámított Áfa összege
Dubai freezone cég által kiállított számla

Könyvelés Dubai cég számára

Számtalan könyvelő céggel dolgoztunk együtt az elmúlt 5-6 évben az Emirátusokban. Ügyfeleinknek a saját partnereinket ajánlottuk, akik saját cégeink könyvelését is vezetik. Rendszeresen előfordult azonban, hogy adózási kérdésekben a cégtulajdonos és a könyvelő között egyeztetés szükséges. Sokszor a magyar ügyfelek angolnyelvi nehézségei miatt sokszor találtuk magunkat a tolmács szerepében is. 

Elérkezett hát az idő a csapatunk bővítésére, így jelenleg már egy kézben tudjuk segíteni ügyfeleinket a cégalapításvízum ügyintézés és könyvelés területén is egyszerre. 

Összegzés – Dubai könyvelés

forrás: istockphoto.com

Megéri-e még Dubaiban céget alapítani? Nem rónak-e túl nagy kötelezettséget az új feltételek az Egyesült Arab Emirátusokban vállalkozni akarók számára? Ezekre a kérdésekre nehéz egy egyszerű választ adni, mivel minden eset más és más, minden motiváció más és más. Könyvvezetést manapság a világ minden országában kell végezni, tehát ha máshol vállalkoznánk is lenne ilyen kötelezettségünk. A mi véleményünk szerint adózási szempontból még mindig kiemelkedő Dubai, illetve magyar szemszögből vizsgálva remek kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény született Magyarország és az Egyesült Arab Emirátusok kormánya között 2015-ben. Így mindent összevetve sok vállalkozónak érheti meg a vállalkozás alapítás és vízum megszerzése Dubaiban. Ebben a cikkben összefoglaltuk, amit a Dubai cégek könyveléséről tudni érdemes. Az adózással és az áfával egy-egy külön cikkben foglalkozunk. Mindenhol, de Dubaiban méginkább javasoljuk, hogy könyvelésünk legyen mindig naprakész. Amennyiben kérdésed merül fel vagy segíthetünk, állunk rendelkezésedre. 

Hívjon bizalommal!
Keressen bizalommal! Állunk rendelkezésére.

forrás: https://tax.gov.ae/en/faq.aspx