LEGFRISSEBB

LEGOLVASOTTABB

CÍMKÉK

Stróman tudnivalók 2023-ban

 

Stróman szó eredete

A stróman szó eredetileg 1580-as évekből származik. A kifejezés az angol „straw man” és a német Strohmann szavak eredete. Jelentése szalmabáb, szalmaember. Ezekkel utánozták le egy támadó fél mozgását, amin védekező vagy támadó mozdulatokat lehetett gyakorolni.

stróman jelentése
A szó jelentése átvitt értelemben kezdett elterjedni, amikor a jogi és üzleti életben használni kezdték a szimbolikus jelentésében. Egy stróman valójában egy olyan személy vagy szervezet, aki a nevét adja a tranzakcióban, de valójában csak azért lép fel, hogy a nyilvánosság előtt ne legyen ismert a valós személy kiléte.

A kifejezést általában olyan helyzetekben használják, amikor valaki más érdekeinek vagy céljainak védelme vagy előmozdítása érdekében egy másik személyt vagy szervezetet állítanak előtérbe. Ez lehet jogi vagy üzleti tranzakciókban, politikai vitákban, pénzmosás vagy adócsalás esetén stb. Ezért szoktuk hívni bábnak, bábunak vagy árnyékigazgatónak is.

Stróman jelentése

A stróman egy olyan személy vagy szervezet, aki látszólagosan egy ügylet vagy egy helyzet résztvevőjeként jelenik meg, de valójában csak a nevét adja, ezáltal elrejti a valódi tulajdonos nevét. A stróman gyakran csak a papírokon vagy hivatalos dokumentumokon tűnik fel, de a stróman nevében valódi döntéshozó és haszonélvező valaki más.

A stróman kifejezés tehát egy olyan módszerre utal, amellyel valaki fiktív jelenlétet biztosít egy ügyben, hogy elrejtse vagy megváltoztassa a valóságot és általában mások érdekeit szolgálja, további valós munka nélkül.

Stróman használata az üzleti életben

 

strómanok az üzleti életben

A stróman használata a vállalkozói életben különböző formákat ölthet. Néhány példa a stróman használatára egy vállalkozáshoz:

 1. Vagyonáthelyezés és tulajdonlás elrejtése: Egy személy vagy szervezet strómanként szerepelhet egy vállalkozás vagy vagyon tulajdonosaként, hogy elrejtse a valódi tulajdonosokat vagy az eszközök átruházását. Ez lehetőséget adhat az adóelkerülésre, a felelősség elkerülésére, a versenyhátrányok elrejtésére vagy a privát szféra biztosítására.
 2. Cégvezetői poszt betöltése: Egy személy bábuként beállhat egy vállalat élére, hogy látszólagos vezetőként szerepeljen, miközben valójában egy másik személy vagy csoport irányítja a vállalkozást. Ez a módszer lehetővé teheti a valódi tulajdonosok számára, hogy a háttérből befolyásolják a vállalat tevékenységét vagy elrejtsék a valós kapcsolatot a vállalattal.
 3. Magyarországon számtalan esetben használják hétköznapi kisvállalkozók a családtagjukat strómannak, például, mert az illető már nyugdíjas és így kedvezőbb feltételekkel igazgathatja a céget, nem kell jövedelmet kifizetni a részére. Ezzel az igazgató után fizetendő járulékot lehet lecsökkenteni. Miután ez családon belül van, nagy kockázata nincs.
 4. Valaki egy új versenytársként akar megjelenni egy olyan piacon, ahol egyébként már jelen van és jól ismert szereplő és nem szeretné, hogy a versenytársak tudják, hogy ő az igazi tulajdonos. Ilyenkor keres maga helyett valakit, aki helyette a nyilvánosság előtt eljár és a stróman neve szerepel a hivatalos nyilvántartásokban.
 5. Természetesen vannak olyan esetek, amikor teljesen jogosan, csak privát célokat szolgál a strómanság, mint például a privát szféra biztosítása. Van ügyfelünk, akit a közvélemény jól ismer és többen foglalkoznak az anyagi helyzetükkel. Például amikor május 31 után megjelennek az előző év vállalkozási eredményei, újságírók sokassága igyekszik minél több kattintást levadászni azzal, hogy melyik híresség mekkora osztalékra vagy mekkora bevételre tett szert a múlt évben. Amikor valakinek a szabad piacról származik bevétele, jogos igénye, hogy ne kerüljön az újságok címlapjára.
 6. Vannak olyan tisztségek, amelyek kizárják, hogy saját céget vezessen. Ezek akár politikai tisztségek vagy akár a versenyszférában kizárólagos szerződés miatt is előfordulhatnak. Ilyenkor a valódi cégtulajdonos nevében egy árnyékigazgató fog eljárni.
 7. Kétes hírű üzletemberek is szívesen használják, hogy elrejtsék a mögöttes valódi személyt.
 8. Pénzmosás és illegális tevékenységek: A strómanokat gyakran használják olyan üzleti tevékenységekhez, amelyek célja a pénzmosás vagy más bűncselekményekből származó pénz hozzárendelése egy törvényes vállalkozáshoz. Egy stróman lehetőséget adhat arra, hogy a bűncselekmények elkövetői elrejtsék vagy megszüntessék a nyomokat. Ez természetesen az illegális és a törvény szigorúan bünteti.

Stróman használatának kockázata

 

stróman használatának kockázatai

A stróman használatának számos kockázata és negatív következménye lehet az üzleti életben. Itt vannak a fontosabb kockázatok:

 1. Törvénytelen tevékenység esetén a stróman teljes mértékben büntethető és minden cselekedetének jogi következményei vannak. Ez kockázat a strómannak.
 2. Jogosultságok és felelősség: Ha valaki strómanként szerepel egy vállalkozásban, akkor valójában ő rendelkezik minden jogosultsággal, azaz rendelkezhet például a bankszámla felett is. Magyarországon nagy divat volt a strómanok használata, azonban az utóbbi években talán alábbhagyott és a régi módszer szerencsére teljesen kikopott. Gyakorlatilag hajléktalanok látták el a tisztséget. Ezeknek az volt a kockázata, hogy a személy, akit strómanként használt a tulajdonos, nem biztos, hogy újra elérhető és akár a bankban is ragadhatott a pénz. Hivatalos helyeken az stróman helyett nem tud az igazi tulajdonos eljárni és ezzel bármikor felborulhat a struktúra.
 3. Például a bankok bármikor kérhetnek egy tényleges tulajdonosi nyilatkozatot vagy más jellegű adatfrissítést, mely az árnyékigazgató elérhetőségének hiányában nehezen tud megvalósulni.
 4. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a stróman, csak stróman és pénzmosás valószínűsíthető a háttérben, az ügyvédeknek, könyvelőknek, bankoknak az utóbbi években mind mind jelentési kötelezettségük keletkezik.

Rendkívül fontos, hogy az üzleti tevékenységek során gondosan mérlegeljük a stróman használatának kockázatait és törvényes korlátait és mindig konzultáljunk szakértőkkel és jogi tanácsadókkal, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy minden tevékenység összhangban áll a törvényekkel.

 

Legális-e strómant használni?

 

legális-e a stróman használata?

A stróman használata Magyarországon legális, de fontos megjegyezni, hogy ezáltal nem lehet büntetlenül törvénytelenséget elkövetni.

Az adott üzleti tevékenység vagy tranzakció céljától és az árnyékigazgató használatának körülményeitől függően a stróman használata törvényes lehet, például cégalapítás vagy vagyonáthelyezés esetén, amennyiben a célja nem illegális tevékenységek elrejtése vagy adócsalás.

Azonban a stróman használatának törvénytelen vagy tisztességtelen formái (például adóelkerülés, pénzmosás, csalás vagy más bűncselekmények elkövetése) súlyos jogi következményekkel járnak Magyarországon is és büntetőjogi felelősséget vonnak maguk után.

Ezért nagyon fontos, hogy mindig konzultáljon szakértőkkel, például jogi tanácsadóval vagy adószakértővel mielőtt stróman igénybevételére adná a fejét.

 

Stróman használatának legnagyobb kockázata

Strómanság általi jogosulatlan visszaélés: A stróman szó jelentése, hogy a báb adja a nevét a vállalkozáshoz és a nevét elrejtő tulajdonos helyett saját nevében, érdekében jár el. Ez azt jelenti, hogy a bábu bankban le tud tiltani minden hozzáférést és bármikor újat kérhet, amivel rendelkezhet a számla felett, akkor is, ha esetleg az igazi döntéshozó magánál tartotta banki hozzáférést. Így gyakorlatilag a stróman nem csak a nevét adja, hanem ténylegesen a rendelkező személyt is. Így ha „felokosodik”, a saját nevében és érdekében járhat el, készpénzt vehet fel, utalást kezdeményezhet, eladhat ingó és ingatlan vagyont, azaz a strómanság hatalom is egyben, mellyel vissza is tud élni.

 

Stróman használata biztonságosan

Amennyiben a báb a megbízó helyett a saját nevét adja a vállalkozáshoz, a cég vagyona felett az ellenőrzésünk igen csekély. Azonban, ha a stróman személye csak igazgató és a tulajdonosi szintet a saját kezünkben tudjuk névtelenül is tartani, akkor szükség esetén le tudjuk váltani az igazgatót és új ügyvezető igazgatót kinevezve visszakapni a kontrollt. Tulajdonosként az ügyvezető igazgató elszámoltatható és amennyiben saját céljára használná a cég pénzét, sikkasztással vádolható, súlyosan gondatlan munkavállalói károkozás esetén a cég kártérítést követelhet.

Erre az egyik legjobb módszer, hogy a cég tulajdonosa egy offshore cég. Ennek az offshore cégnek a tulajdonosi háttere teljesen titokban tartható, viszont a tulajdonosi jogokkal bármikor magabiztosan élhet. Így neve elrejtését szándékozó vállalkozó is tudja a cégét anonim módon tulajdonolni. Erről itt olvashat részletesebben. Illetve, ha érdeklődik a témában, keressen fel minket és szerezzen több információt.

Lépjen velünk kapcsolatba

 

Hívjon bizalommal!

Mészáros Lőrinc vajon Orbán Viktor strómanja-e?

Bizonyos vélemények szerint Mészáros Lőrinc adja a nevét Orbán Viktor birodalmához. Ugyanakkor a miniszterelnök saját neve alatt ehhez képest minimális vagyon található. Az utóbbi években ez a vélemény Magyarországon nagyon felerősödött. Erről mi semmilyen információval nem rendelkezünk, ebben állást sem foglalunk.