ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

TAGS

Метки
защита данных налоговое резидентство оптимизация налогообложения Оффшорные зоны США Апостиль банк банковский счёт Barclays Британские Виргинские острова Дубай Откройте банковский счет в Дубае Дубайская компания Создание компании в Дубае Недвижимость Дубая Поселение в Дубае Дубайский оффшор Дубайская виза Дубай Компания из Объединенных Арабских Эмиратов Переселение в Объединенные Арабские Эмираты Объединенные Арабские Эмираты Форекс фрилансер фрилансер Дубай банковский счет компании freezone налогообложение криптовалюты иностранные инвестиции иностранная собственность поселиться в дубае постоянный вид на жительство Моссак Фонсека оффшорный банк офшорный скандал оффшорная компания создание оффшорной компании оффшорный счёт Панама Панамские документы Панамские документы Парагвай репутация Сейшельские острова Компания из ОАЭ Создание компании в ОАЭ Компания из США

Kriptovaluta adózás Magyarországon és Dubaiban 2023

A kripto jövedelem adózása körüli tudnivalókat és megoldásokat mutatjuk ebben a cikkben.

 1. налогообложение криптовалютыKriptovaluta fogalma
 2. Kriptovaluta jövedelem fogalma
 3. Kriptojövedelmek típusai
 4. Kriptovaluta adózás Magyarországon 2023
 5. Kriptovaluta adózás Dubai 2023
 6. Kriptovaluta adózás elkerülése
 7. Dubai letelepedés előnyei és feltételei
 8. Dubai Letelepedés 2023
 9. Összefoglalás és megoldás

1. A kriptavaluta fogalma

Kriptovaluta adózás ismertetése előtt nézzük is meg, mi az a kriptovaluta. Legismertebb kriptavaluták közé tartozik a bitcoin, a litecoin, az ethereum és a ripple. Hívhatnánk digitális pénzeknek is. A törvény így fogalmaz:

 • “Kriptoeszköznek minősül az érték vagy jogok digitális megjelenítője, amely megosztott főkönyvi technológia vagy hasonló technológia alkalmazásával elektronikusan átruházható és tárolható.”

A kriptovaluta olyan digitális vagy virtuális valuta, amely titkosított kódok és blockchain technológia segítségével működik. A Bitcoin volt az első kriptovaluta, amely 2009-ben jött létre, és azóta számos más kriptovaluta, mint többek között az Ethereum, a Ripple és a Litecoin, is létrejött.

A kriptovaluták decentralizáltak, azaz nem állnak semmilyen központi szervezet, azaz bank vagy kormányzat ellenőrzése alatt. Ehelyett a tranzakciók titkosított kódok és az interneten keresztül zajlanak, és a tranzakciókat a hálózat többi résztvevője ellenőrzi és megerősíti.

A kriptovaluták általában korlátozott számban állnak rendelkezésre, ami miatt számos ember számára vonzóak lehetnek, mivel úgy gondolják, hogy ez növelheti az értéküket a jövőben. Azonban a kriptovaluták árfolyama nagyon ingatag lehet, és a befektetők kockázatai magasak, így fontos alaposan tanulmányozni a kriptovalutákat, mielőtt befektetést hajtanának végre bármelyikbe.

2. Kriptojövedelmek

A kriptovalutából származó jövedelem olyan jövedelem, amelyet a kriptovaluták bányászatából, kereskedelméből, vagy egyéb, a kriptovalutákhoz kapcsolódó tevékenységekből származó nyereségből keletkezik. Például a bitcoin bányászata vagy kereskedése során elért profit.

Az így létrejövő bevételek az egyes országok adórendszerének és szabályozásának megfelelően adókötelesek lehetnek. Az adókötelezettség pontos formája eltérhet, ezért mindenképpen ajánlott tájékozódni az adott ország adóhatóságának rendelkezéseiről, szabályozásairól. A bevétel megszerzésének helyét mindenképpen szükséges figyelembe venni. A kriptovalutákhoz kapcsolódó adózás (kriptovaluta adózás) viszonylag új területnek számít, így érdemes szakember segítségét kérni a megfelelő adózási stratégia kidolgozásához.

3. Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem típusai

A kriptavaluta adózás kérdéskör megvizsgálása előtt érdemes kitérnünk arra is, hogy pontosan milyen jövedelmek számítanak kriptovalutából származó jövedelemnek:

 1. Bányászati jövedelem: Akkor jön létre, amikor valaki „bányászik” kriptovalutát, vagyis számítógépe segítségével validálja az adott blokkot a blokkláncban és ezért jutalmat kap.
 2. Kereskedelmi jövedelem: kriptovaluta vételi és eladási ügyletből származó bevétel
 3. Kereseti jövedelem: Munkavégzés ellenértékeként kapott fizetés kriptovalutában
 4. Befektetési jövedelem: kriptovalutába történő befektetés, melyben a kriptoeszköz megszerzésére fordított érték idővel növekszik
 5. Létező kriptovalutával rendelkezőknek járó jövedelem: amikor valaki hozzájárul a kriptovalutája hálózatának biztonságához és fenntarthatóságához például úgy, hogy a pénzét tárolja a hálózaton és támogatja a tranzakciókat.

A fenti felsorolás nem teljes, a kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelmek számos típusa közül csak néhány, a gyakorlatban leginkább előforduló példa található. A konkrét jövedelmi források változhatnak a különböző kriptovaluták és a kriptovalutával kapcsolatos tevékenységek alapján.

Звоните мне с уверенностью!

4. Kriptovaluta adózás Magyarországon 2023

A kripta adózás egyre népszerűbb téma, egyre több helyen foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Ebben a cikkben mi is kifejtjük, amit a kripto jövedelem adózásról tudni szükséges.

crypto

2022. január 1 megelőzően a kriptoeszközzel végrehajtott ügyleti nyereség egyéb jövedelem kategóriában esett. Ez azt jelenetette, hogy a 15% SZJA mellett szociális hozzájárulást kellett fizetni.

2022. január 1-től új szabályok vonatkoznak a kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelmek adóztatására, így külön adózó jövedelemnek számít. A szabályozás fontos eleme, hogy magánszemélyeknek csak akkor kell adót fizetniük a kriptovaluták után, ha azokat valódi eszközökre, például törvényes fizetőeszközre cserélik, illetve ingó vagy ingatlan vagyontárgyakat vásárolnak velük. Van azonban kivétel:

 • “A szabályozás azokra az ügyletekre vonatkozik, amikor a magánszemély bárki számára elérhető, tehát nem zártkörű ügyletben kriptoeszközt átruház, átenged – ideértve a kriptoeszköz biztosította jog gyakorlását is – és ezzel nem kriptoeszközben, hanem törvényes fizetőeszközben szerez bevételt.”

Amennyiben ez a feltétel nem teljesül, és a magánszemély kriptoeszköz ügyletek által szerez bevételt, nem minősíthető külön adózó jövedelemnek, ezáltal a 15% személyi jövedelemadót plusz szociális hozzájárulást kell fizetni.

A tárgyévi jövedelem meghatározásához vonja le az adott adóévben kriptoeszköz ügyletekből származó teljes bevételből az összes tárgyévi igazolt, a kriptoeszköz megszerzésével kapcsolatos kiadásait. A kiadások közé tartozhatnak olyan költségek is, amelyek nem kimondottan egy adott ügylethez, hanem a kriptopénz tartásához kapcsolódnak, például díjak és jutalékok. A példákon túl vegyük sorra, hogy mely konkrét kiadások tekinthetőek a kriptopénz megszerzésére fordított igazolt kiadás:

 • A kriptoeszköz megszerzésére fordított tárgyévi igazolt kiadások.
 • A kriptopénz bányászati tevékenységgel kapcsolatban felmerült igazolt kiadások
 • Az eszköz megszerzése során felmerült igazolt kiadások, de legfeljebb az eszköz megállapított szokásos piaci értéke az eladás időpontjában, ha a kriptovalutát a magánszemély egy bizonyos eszközért, például ingó vagy ingatlan vagyonért cserébe szerezte meg.

Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó nettó nyereség vagy nettó veszteség kiszámításakor figyelembe kell venni a tárgyévi kriptopénz megszerzésével felmerült igazolt kiadás-okat, még akkor is, ha a magánszemély tárgyévben nem cserélte a kriptovalutát valós vagyoni értékre.

Amennyiben a fent leírtakat figyelembe véve kiszámított tárgyévi bevételek összege meghaladja a tárgyévi igazolt kiadások összegét, akkor ügyleti nyereség keletkezik, ha pedig a tárgyévi igazolt kiadások összege meghaladja a tárgyévi összes bevételét, akkor ügyleti veszteségről beszélünk.

Az ügyleti eredmény megállapítása során bevételként a kriptoeszköznek a kriptoeszköz átruházására átengedésére tekintettel annak időpontjára megállapított szokásos piaci értékét kell figyelembe venni.

A személyi jövedelemadó 15%, melyet további adó nem terhel. Ezt minden év május 20. napjáig kell az SZJA bevallásban feltüntetni és megfizetni.

Ügyleti nyereség és adókiegyenlítés a kripto jövedelem adózásában

Az ügyleti nyereség és ügyleti veszteség fogalmát fent tisztáztuk. Amennyiben az adóévet megelőző két évben kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó veszteséget ért el és feltüntette a veszteség keletkezése évéről szóló személyi jövedelemadó bevallásában, adókiegyenlítés-re jogosult, amit az SZJA bevallásban már megfizetett adóként érvényesíthet.

Vannak azonban adókedvezmények is.

A hatályos rendelkezések szerint a fizetendő adó az adóévben kriptopénz ügyletek során elért nettó nyereség 15%-a. A rendelkezés kimondottan kitér azokra az esetekre is, amikor nem szükséges adót fizetni, amennyiben:

 • a kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó bevétel nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát, amely 2022-ben 20 000 forintnak felelt meg (kb. 64 dollár),
 • a magánszemély a jövedelemszerzés napján nem szerez bevételt azonos tárgyú ügyletből,
 • ügyleti nyereség összege nem haladja meg adott adóévben a minimálbért, amely a 2022-es év vonatkozásában 200 000 forint (kb. 640 dollár) volt.

A magánszemélynek a kriptovaluta tranzakciókból származó jövedelmét a SZJA bevallásban (21SZJA) kell bevallania, amelyet saját maga készíthet el vagy kiegészítheti az adóhatóság (NAV) által készített adóbevallást. Fontos, hogy a magánszemély köteles 2023 május 20. napjáig a 2022-es adóévben elért ügyleti nyereség vagy veszteség alapján a tárgyévi igazolt jövedelmet bevallani és adókiegyenlítés-t kérhet a megelőző két évben kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó veszteségei után, amennyiben az adóévet megelőző két évben kriptoeszközzel végrehajtott ügyletei veszteségének összegét a mostani szabályok szerint az adóévet megelőző két évben feltüntette. (Ezt bizonyára nagyon kevesen tehették meg, mivel nem létező szabályok alapján jövedelmet és fizetendő adó összegét az szja bevallásban figyelembe vételéhez látnoki képességekre van szükség.)

Adóamnesztia 2023 május 20-ig

A BTC és egyéb digitális kriptoeszközök által elért jövedelmet, szabályozás hiányában az kriptovaluta befektetési ügyletek magas adózás alá estek, így feltehetőleg sokan inkább eltitkolták. 2023 május 22-ig a 2022 évi ügyleti eredményként elkönyvelt ügyleti nyereséget vagy veszteséget tudjuk bevallani. Ugyanakkor az adóhivatal nyújtott egy jobb kezet azoknak, akik az elmúlt időszakban eltitkolni kényszerültek a jövedelmüket. 2023 május 20-ig büntetés és bírság nélkül leadózható az elmúlt évek bevétele és kizárólag a jelen szabályozás alapján akár 2017-es, 2018-as, 2019-es, 2020-as, 2021-es adóévben keletkezett profit után. Tehát aki a bevétel megszerzésének tárgyévi bevételek és kiadások összegét figyelembevéve nem fizetett SZJA-t, a 2022 évi ügyleti eredményként megteheti. Ez jelentős adó megtakarítást is eredményez, azokhoz képest, akik a megfelelő időben szabályok szerint befizették a 15% SZJA-t és szociális hozzájárulást.

5. Kripto jövedelem adózás Dubai 2023coinsfera: crypto kereskedési platform dubai rezidensek számára

Az Egyesült Arab Emirátusokban nincs általános személyi jövedelemadó és ennek megfelelően a kriptovalutákból származó bevételt sem terheli adó. Ugyanakkor a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásához kapcsolódó szabályok betartását itt is megkövetelik. Mivel Dubaiban mindenféle bevétel adómentes, így elsősorban azt érdemes megvizsgálni, hogy miként tud valaki letelepedni és élvezni az adómentességet. Az Egyesült Arab Emírségekben alapvetően megállapítható, hogy szeretik a kriptopénzeket, teljesen mértékben elfogadott, hogy befektetéseket és ingatlanokat lehet vásárolni kriptopénzért. Tapasztalataink szerint a bankok sem akadályozzák, ha valaki készpénzre szeretné váltani kriptobefektetéseit. Ugyanakkor fontos megjegyeznem, hogy ezen típusú vagyon forrását igazolni kell tudni.

A hatóságok támogatják a blokklánc technológiát, és az emirátusokban kriptovaluta tőzsdék, valamint számos kriptovaluta és blokklánc szolgáltatás működik, amelyek teljes mértékben megfelelnek az ország pénzügyi szabályozásainak.

6. Kriptovaluta adózás elkerülése

Tapasztalataink szerint rengeteg magánszemély 2022 január 1-t megelőzően elkerülte az adófizetést, mivel nemcsak SZJA-t kellett volna fizetni, hanem szocho-t is. Ez könnyedén rúgott 30% fölé, ami sok. Január 1 től azonban ez az akadály elhárult és csupán 15% SZJA megfizetésével nyugodtan alhatunk, ráadásul egy veszteséges év után kérhetjük az adókiegyenlítés-t.

Érdemes átgondolnia azt is mindenkinek, hogy ez a világ már megváltozott és folyamatosan változik. Nem 10-20-30 évvel ezelőtt élünk. Ma már egyre fejlettebb a pénzügyi rendszer, az adóhivatalok, a bankok és a világ már elkezdett bezárni az adózatlan fekete pénzek előtt. A kriptoeszköz is ennek a része. Egy olyan technológia, amivel hatalmas ütemben lehet vagyonokat építeni, ami viszont azzal is jár, hogy minden adóévben adót kell fizetni. Hamarosan érkeznek a CBDC-k, a Central Bank Digital Currency-k, amelyek a jelenlegi fizikai pénzeket hivatott leváltani. Ezeknél az akár már programozott digitális pénzeknél könnyen kiszűrhetőek lesznek az adózott és az adózatlan pénzek. Így az adózatlan pénzek elköltése egyre nehezebben válik.

7. Dubai letelepedés előnyei és feltételei:

Amint fentebb említettem, érdemes megvizsgálni a letelepedés lehetőségét.

Az Egyesült Arab Emírségek számos előnnyel jár a letelepedés szempontjából, elsősorban gazdasági előnyökkel rendelkezik, a magas életszínvonal és az alacsony adók mellett. Az ország híres a dinamikus üzleti környezetről, ami vonzóvá teszi az üzletemberek számára. Az ország sok lehetőséget kínál a vállalkozók számára, az infrastruktúra kiváló és az ország stratégikus elhelyezkedése lehetővé teszi a könnyű elérhetőséget más fontos piacokhoz. Emellett az ország biztonságos és stabil, ami ideális helyszín lehet azok számára, akik új állandó lakóhelyet keresnek az instabilitás és bizonytalanság miatt otthonaikban. Az ország hatalmas kulturális sokféleséggel rendelkezik és egy dinamikus, sokszínű életet kínál azoknak, akik szeretik a kalandot és a különböző kultúrák megismerését.

8. Dubai letelepedés 2023

 1. Munkavállalás: Az EAE-ban való tartózkodás egyik leggyakoribb módja a munkavállalás, azonban munkavállalói engedélyt csak azok kaphatnak, akik olyan állásokban dolgoznak, amelyekre nem állnak rendelkezésre helyi munkaerő. Minden esetben a munkáltatóknak kell az engedélyek beszerzését intézniük.
 2. Az Egyesült Arab Emírátusokban a cégtulajdonosok és managerek is jogosultak a letelepedni. Egy saját  Freezone vagy mainland (helyi) cég alapítása után kérvényezheti a vállalat a bevándorlási hivatalnál a tulajdonos részére az Investor Visa-t
 3. Ingatlanvásárlás, akár kriptovalutából is. Az ingatlan értékének függvényében kettő, öt vagy tíz évre szóló vízum igényelhető.
 4. családtagként is kérvényezhető tartózkodási engedélyt, amennyiben közeli hozzátartozója rendelkezik letelepedési engedéllyel.
 5. Szabadúszó vállalkozóként a Freelancer Visa állhat rendelkezésünkre, mely ugyancsak 2 éves tartózkodást biztosít.

9. Összefoglalás és megoldás bitcoin accepted here

Bárki szabadon megválaszthatja, mely országban szeretne élni, abban az esetben is, ha ezen feltételrendszer mögött adózási szempontok húzódnak meg. A világon viszonylag kevés olyan ország létezik, ahol ezt könnyedén és törvényesen tehetjük meg, az Egyesült Arab Emírségek azonban ilyen. Minden esetben körültekintően körbe kell járni, hogy milyen feltételekkel szerezhet valaki bevételszerzés időpontjára megállapított szokásos tartózkodási engedélyt Dubajban. Továbbá annak feltérképezése is szükséges, hogy a kriptovalutából érkező jövedelem adómentessége mellett gazdaságilag valóban megéri-e a Dubai-i letelepedés. 16 éves tapasztalattal segítjük, ha bármilyen kérdése lenne állok rendelkezésére.

Свяжитесь с нами

Звоните мне с уверенностью!

források:

https://nav.gov.hu/ado/szja/uj-szabalyok-alapjan-adoznak-a-kriptovaluta-ugyletek

https://cryptofalka.hu