ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

TAGS

Метки
защита данных налоговое резидентство оптимизация налогообложения Оффшорные зоны США Апостиль банк банковский счёт Barclays Британские Виргинские острова Дубай Откройте банковский счет в Дубае Дубайская компания Создание компании в Дубае Недвижимость Дубая Поселение в Дубае Дубайский оффшор Дубайская виза Дубай Компания из Объединенных Арабских Эмиратов Переселение в Объединенные Арабские Эмираты Объединенные Арабские Эмираты Форекс фрилансер фрилансер Дубай банковский счет компании freezone налогообложение криптовалюты иностранные инвестиции иностранная собственность поселиться в дубае постоянный вид на жительство Моссак Фонсека оффшорный банк офшорный скандал оффшорная компания создание оффшорной компании оффшорный счёт Панама Панамские документы Панамские документы Парагвай репутация Сейшельские острова Компания из ОАЭ Создание компании в ОАЭ Компания из США

Freelancer 2023 hasznos információi

A freelancer munkavállalás egyre népszerűbb napjainkban. A szabadúszó vállalkozásokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat gyűjtjük össze cikkünkben.

Freelancer jelentése

Freelancer jelentése

A freelancer szó jelentése szabadúszó, amit olyan magánszemélyre használunk, aki nem egy cég alkalmazottjaként dolgozik, hanem szerződés alapján vállal el adott munkát, projektet. A munka elvégzéséről számlát állít ki, akár mint egyéni vállakozó, akár társas vállalkozóként.

Freelancer munka

A freelancer munkák sokszor sokkal változatosabbak, mint egy alkalmazotti munka. Ha szakember vagy, szerződhetsz projekt alapon, óra-, napi- vagy havidíjra rugalmas feltételek alapján. A munkát el tudod végezni otthonról vagy a világ bármely pontjáról és bármikor. Részt vehetsz csak egy projektben, de akár dolgozhatsz további cégeknek is, több különböző feladatkörben. Dolgozni tudsz online is. Sok ember például ezért lesz szabadúszó vállalkozó. Tipikus freelancer munka például a programozás, weboldal szerkesztés, szövegírás, grafika, de találkoztam már ügyfélszolgálat ellátásával kapcsolatban is digitális nomáddal. Egy szabadúszó csinálhat Facebook kampányt, kezelheti a google Adwords hirdetéseket, illetve bármit amit online formában elvégezhető. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez a típusú tevékenység nem korlátozódik csak az online business-re. Lehetsz akár tervező mérnök vagy tanácsadó is. Gyakorlatilag ez csak a szerződéses felektől függ.

Freelancer, mint vállalkozási forma

2022 szeptemberéig a KATA vállalkozási forma volt az egyik legjobb freelancer megoldás Magyarországon. Havi 25, 50 vagy 75 ezer forint fix adó befizetésével évi 12M forintnyi összeget kereshettünk meg. Ennek a vállalkozási formának a megszüntetésekor volt nagy zúgolódás, megjegyzem, nem szokás adószabályokat év közben szinte azonnali hatállyal módosítani, de lássuk be: rengeteg KATA-s vállalkozó, amikor átlépte a határt, kiváltotta a felesége, testvére, anyukája, apukája vagy csak egy barátja nevére az új vállalkozást és akár mellékállásként az alacsonyabb fix adó befizetésével folytatta a munkát. Ez egy remek kiskapu volt, amit sokan ki is használtak. 2022-es és 2023-as év során sokan kerestek meg minket azzal, hogy segítsünk megtalálni a megfelelő vállalkozási formát, amivel folytathatják a jelenlegi üzletmenetüket a korábbi KATA adózás előnyeivel. Természetesen az üzleti volumentől függ, de ha nem foglalkoztatunk más szakembereket, hanem a saját szaktudásunkat adjuk el, a jelenleg legjobb formája ennek, ha Dubai-ban hozzuk létre freelancer egyéni vállalkozásunkat.

Freelancer vállalkozás előnyei Dubai-ban

Dubai a világ egyik legnépszerűbb üzleti központja és számos előnye van a freelancer vállalkozások számára. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül néhány előnyt mutatok be:

 1. Adórendszerek és adóelőnyök: Dubai az alacsony adóterheiről híres. Az Emírségekben nincs jövedelemadó, alacsony az általános forgalmi adó (ÁFA), ami csak az országon belüli értékesítésekre alkalmazandó és nincs vagyon- vagy tőkejövedelemadó. Az ilyen adóelőnyök lehetővé teszik a vállalkozók számára, hogy több bevételt tartsanak meg saját maguk számára.
 2. Rugalmas üzleti környezet: Dubai könnyen kezelhető vállalkozási környezettel rendelkezik, amely lehetővé teszi a vállalkozók számára, hogy gyorsan és egyszerűen létrehozzák vállalkozásaikat. Számos professzionális szolgáltató cég található az országban, akik segítik a kezdő vállalkozások létrehozását és szabályszerű működését.
 3. Nincs devizakorlátozás: Dubaiban nincs olyan devizakorlátozás, amely megakadályozná a pénz külföldre történő átutalását vagy más devizában külföldről jövedelmet fogadni. Ez lehetővé teszi a vállalkozók számára, hogy könnyen kezeljék nemzetközi tranzakcióikat.
 4. Külföldi tulajdon: Számos Dubai szabadkereskedelmi zóna és vállalatforma lehetőséget kínál külföldi vállalkozók számára a 100% -os tulajdonjog megtartására saját vállalkozásukban. Ezáltal a vállalkozók teljes ellenőrzést gyakorolhatnak vállalkozásuk felett.
 5. Hozzáférés az üzleti lehetőségekhez: Dubai kiemelkedően fejlett infrastruktúrával rendelkezik és egy olyan régióban található, ahol a kereskedelem és az üzleti tevékenység virágzik. Ez lehetővé teszi a szabadúszó vállalkozásoknak, hogy könnyen hozzáférjenek a különböző ágazatokhoz és piacokhoz. Ráadásul az adózási előnyök miatt, könnyebb a megfelelő munka miatt versenybe szállni.
 6. Letelepedési lehetőség: Dubaiban üzleti célú letelepedési engedélyt szerezhetsz 2 évre, amely hosszabbítható.
 7. Stabilitás és biztonság: Dubai politikai és gazdasági szempontból is rendkívül stabil és biztonságos környezetet kínál a vállalkozók számára. Ez segít abban, hogy a vállalkozások hosszú távon prosperáljanak.
 8. Kulturális sokszínűség: Dubai egy kulturálisan sokszínű város, amely különböző kultúrák és nyelvek közötti üzleti kapcsolatok kialakítását teszi lehetővé. Ez segíthet a nemzetközi ügyfelekkel és partnerekkel való könnyebb kommunikációban és együttműködésben. Dubai lakossága nagyságrendileg 3,5M 2023-ban és több, mint 85%-a külföldi. Más-más származással és vallással, egymással békében. A lakosság nagy része multinacionális cégeknek dolgozik és beszélik az angol nyelvet. Ezenkívül évente 14-15 millió turista is megfordul Dubaiban.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a vállalkozóknak alaposan meg kell vizsgálniuk a dubai üzleti környezetet és gondoskodniuk kell a helyi jogszabályok és előírások betartásáról. Az üzleti terv kidolgozása, a pénzügyi tervezés és a helyi tanácsadók igénybevétele is kulcsfontosságú a sikeres vállalkozás elindításához Dubaiban. Ezekben mind rendelkezésére állunk.

Miért pazarolod el az idődet más vállalkozásában, amikor a sajátod is építhetnéd?

Segíthetsz számtalan vállalkozásnak, így építve saját üzleted a világ bármely részéről. Lehet akár Facebook profilt kezelni, vagy online hirdetéseket szervezni Facebook-on, vagy a Google hirdetési rendszerében. Lehetsz programozó vagy bármely iparágnak a szakembere, tudsz egy hosszútávon jövedelmező saját business-t építeni a szakértelmeddel és image-eddel. A szabadúszó vállalkozó egyik fontos előnye, hogy az adott munka elvégezhető otthonról vagy tetszőlegesen bárhonnan.

Freelancer adózása Dubaiban

Dubai az adómentesség központja volt a világban az elmúlt évtizedekben. 2018-ban az általános forgalmi adó bevezetése után, 2022-es év során megteremtették a társasági adó bevezetésének jogszabályi feltételeit, mely után 2023 június 1-én kihirdették az új társasági adót. Az adó bevezetése a következő pénzügyi évtől aktuális (emlékezzünk csak vissza a KATA adózás megváltoztatásának körülményeire), így 2024-es pénzügyi évtől kell társasági adót fizetni. De érdemes elolvasni a társasági adó szabályait, mivel még néhány évre megőrizhető a korábbi adómentesség.

freelancer munka

Szabály szerint mindenkinek regisztrálnia kell a társasági adóra a Federal Tax Authority-nél (FTA). A társasági adó a nyereség 9%-a 375000 AED feletti profiton. Alatta adómentes, felette az adómentes határ feletti részt terheli a társasági adó. Ugyanakkor fontos, hogy 2026 év végéig a 3.000.000 AED alatti forgalom esetében a nyereség 100%-a adómentes, ami így átszámítva, közel 300.000.000 Ft határig adómentességet ad akár szabadúszó, akár céges vállalkozóként. Fontos tudni, hogy könyvvezetés és a bevallások benyújtása már kötelező, de ez mindenhol máshol is kötelező. További adózási kérdéseket az erről szóló cikkünkben írunk.

Звоните мне с уверенностью!

Magyar átalányadózás vagy Freelancer vállalkozás Dubaiban:

Mit tudni az átalányadó szabályairól Magyarországi egyéni vállalkozás esetében?

18.000.000 forint árbevételig választható az alanyi adómentesség (AAM), ami azt jelenti, hogy általános forgalmi adót nem is számolunk fel az értékesítésünkre, illetve elszámolni sem tudjuk az általunk kifizetett áfát.

A tevékenységi köröktől függően elszámolható költséghányaddal számolhatunk, mely lehet 40%, 80% vagy akár 90% is. Ez azt jelenti, hogy a bevételből ezt az összeget tudjuk levonni és a maradék képezi a személyi jövedelemadó, társadalombiztosítási járulék és szociális hozzájárulási adó alapját.

Személyi jövedelemadó 15% az 1.200.000 Ft feletti összegre.

Társadalombiztosítási járulék 18,5%-a a személyi jövedelemadó köteles jövedelem után, de minimum havonta a mindenkori minimálbér után.

Szociális hozzájárulási adó 13%-a az SZJA-köteles jövedelem után, de minimum havonta a mindenkori garantált bérminimum 112,5%-a után.

Az összes fizetendő adó miatt sok szakember már inkább az alábbi lehetőséget választja.

Korábbi KATA-s vállalkozók Dubaiban hoznak létre freelancer egyéni vállalkozást.

Hogyan adózik a szabadúszó Dubai vállalkozás esetén?

Nagyságrendileg 300.000.000 Ft (3.000.000 AED) árbevétel alatt a bevétel 100%-a adómentes 2026 év végéig.

300.000.000 Ft árbevétel felett az első 37.500.000 Ft adómentes, a felette lévő részt 9% adó terheli.

2027-től bármilyen vállalkozási tevékenységből származó nyereség 37.500.000 (375.000 AED) értékhatárig adómentes, a felette lévő nyereséghányad 9% nyereségadó terheli.

Freelancer adózás

Freelancer platformok, avagy honnan szerzünk munkát szabadúszó pályafutásunk során

Ha eldöntöttük, hogy szabadúszóként szeretnénk dolgozni, munkát találni, több lehetőségünk van. Például kereshetünk olyan munkáltatót, akinek megfelel, hogy szerződéses kapcsolatban az adott feladat kört elvégzed. Ehhez cégnek is tudni kell kezelni a távoli munkavégzést vagy online hozzáférést kell tudniuk biztosítani az összes munkához szükséges felülethez.

Vannak platformok, ahol cégek szabadúszó vállalkozókat keresnek, hogy bizonyos részfeladatokat, projekteket szervezzenek ki üzleti tevékenységükből.

Leglátogatottabb szabadúszó munka kereső, közvetítő oldalak, amik 100%-ban tesztelt és bevált oldalak:

 • upwork.com
 • freelancer.com
 • freelancer.hu
 • fiverr.com

További számtalan freelancer csoport létezik a Facebook-on is, ahol különböző tematikák alapján lehet keresni és csatlakozni.

Korábbi KATA vállalkozók

Akik korábban olyan szabadúszó vállalkozóként tudtak dolgozni, akik megúszták egy KATA vállalkozással, azok közül sokan igénybe tudják venni az Egyesült Arab Emirátusok szabadkereskedelmi zónáinak freelancer lehetőségeit. Ha szeretnéd megtudni hogy számodra ez jó megoldás lehet-e, keress meg minket, legjobb tudásunk szerint fogunk segíteni.

Обращайтесь к нам с уверенностью! Мы в вашем распоряжении.