ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

TAGS

Метки
защита данных налоговое резидентство оптимизация налогообложения Оффшорные зоны США Апостиль банк банковский счёт Barclays Британские Виргинские острова Дубай Откройте банковский счет в Дубае Дубайская компания Создание компании в Дубае Недвижимость Дубая Поселение в Дубае Дубайский оффшор Дубайская виза Дубай Компания из Объединенных Арабских Эмиратов Переселение в Объединенные Арабские Эмираты Объединенные Арабские Эмираты Форекс фрилансер фрилансер Дубай банковский счет компании freezone налогообложение криптовалюты иностранные инвестиции иностранная собственность поселиться в дубае постоянный вид на жительство Моссак Фонсека оффшорный банк офшорный скандал оффшорная компания создание оффшорной компании оффшорный счёт Панама Панамские документы Панамские документы Парагвай репутация Сейшельские острова Компания из ОАЭ Создание компании в ОАЭ Компания из США

Dubai Adózás 2024-ben

Dubai adózás legtöbb részletét fogjuk ebben a bejegyzésben ismertetni. Néhány évvel ezelőtt még viszonylag rövid cikk készült volna, ugyanis az Egyesült Arab Emírségekben nem létezett az adó fogalma. Először ez 2018-ban változott meg, amikor is a kormány bevezette az általános forgalmi adót (ÁFA).  2023-ban pedig bevezetésre került a társasági adó, melynek a lehetőségét 2022-ben hozott törvény teremtette meg. Nemzetközi adótervezés során azokat a üzleti lehetőségeket keressük, ahol kedvezőek a cégalapítás feltételei, az adórendszer, politikailag, társadalmilag stabil és van kettős adóztatást elkerülő egyezménye a számunkra fontos országokkal. Magyarországgal kötött egyezménnyel ebben a cikkben foglalkozunk. Az egyezmény fontos előnyei közé tartozik, hogy lehetőséget kap bizonyos kint megkeresett jövedelmeket Magyarországon rezidens személy is élvezhesse a magyar adó megfizetése nélkül.

Személyi jövedelemadó Dubaiban:

A személyi jövedelem adó az Egyesült Arab Emirátusok területén nem létezik, így az 0%. Ezt mindenképpen szeretném kiegészíteni a magánszemélyek egyéb jövedelmeivel is. Például a munkabérek, az osztalék, tőke nyereség és az ingatlanból származó bérleti jövedelem vagy tőkenyereség is mentesül az adózás alól. Röviden és tömören a magánszemélyeket terhelő adó 0%. A magyar adórendszerrel szemben az Egyesült Arab Emirátusok kedvező adózási lehetőségek hazája. Európai szemmel talán elképzelhetetlen, hogy egy alkalmazott, befektető vagy egy cég tulajdonosának ne kelljen adót fizetni.

dubai adózás - társasági adó

Dubai társasági adó – Corporate tax 2024

A társasági adót, nyereségadó, angolul corporate tax bevezetését a 2022. október 3-án megjelent 47/2022-es számú új szövetségi törvény hívta életre az Egyesült Arab Emirátusokban, korábban erre nem volt példa az országban. 2023. júniusában bevezetésre is került, így minden, az Egyesült Arab Emirátusokban bejegyzett entitásnak eleget kell tennie az újonnan hozott szabályzatnak a következő pénzügyi évtől kezdődően, ez általában 2024 január 1-ét jelent.

Az adóztatás célja az ország fejlődésének és átalakításának fenntartása, a világ vezető pénzügyi központjának maradni és megfelelni az OECD által diktált rendelkezéseknek.

Fontos tudni, hogy ez a szabályozás nem érinti az általános forgalmi adót (ÁFA, angolul VAT), melyet 2018. január 1-jén vezettek be és mértéke 5%. Ez az 5%-os ÁFA, kizárólag a belföldi és nem szabadkereskedelmi zónába értékesített szolgáltatásokra és termékekre érvényes.

Egyesült Arab Emirátusok társasági adó mértéke:

Dubai társasági adó 9%

Az Egyesült Arab Emirátusokban a társasági adó mértéke progresszív, a profit mértéke határozza meg a nyereség adó kulcsát. 3 kategória létezik:

 • 0 – 375.000 AED nyereség esetén az társasági adókulcs mértéke: 0%
 • 375.000 AED felett a társasági adó mértéke: 9%
 • A Gazdasági együttműködési és fejlesztési Szervezet (OECD) BEPS project-je kapcsán a világ multinacionális vállalatai, melyeknek a forgalma nagyságrendileg 750M Eurót meghaladják, egyedi magasabb adókulcsot kapnak.adó 0%

A 3.000.000 AED forgalom alatt lévő cégek 2026. év végéig mentességet kapnak az adófizetés alól. Ez a jelenlegi árfolyam alapján több, mint 763 ezer Eur vagy 292 millió Forint. A jelenlegi szabályozás szerint, miután ezek a cégek mentességek kapnak 2026. év végéig az adófizetés alól, így ennek az összegnek bármekkora része lehet nyereség is.

Mi a teendője most a cégtulajdonosoknak?

 • 2023. júniusától kezdődően regisztrálni szükséges a társasági adófizetőnek
 • naprakészen kell tartani a cég vagy vállalkozás könyvvezetését
 • a pénzügyi év lezárását követően adóbevallást benyújtani az FTA (Federal Tax Authority) részére. 

Fontos tudnivalók:

 •  2023. június 1. utáni első pénzügyi év vége 2024 december 31, így az első pénzügy beszámolót 2025. szeptemberéig szükséges benyújtani.
 • attól függetlenül, hogy 2026-ig a 3.000.000 AED forgalom alatti adózók adómentesek, a pénzügyi nyilvántartásokat naprakészen kell tartani és határidőre benyújtani.
Звоните мне с уверенностью!

1. példa

Egy Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett vállalat forgalma 2024-ben 5M AED (1.28M €) és a nyeresége pedig 750.000 AED (190.000€). Mivel jelen esetben a 3.000.000 dirham limitet a cég túllépte, társasági adó megfizetésére kötelezett. Az adó mértéke 375.000 AED profitig 0%, a felette lévő részre pedig 9%. Így a társaság nyereségének a fele adómentes, a másik fele pedig már a 9%-os társasági adó alá tartozik, így 33.750 AED (8600€) társasági adó megfizetésére lesz kötelezett. A teljes nyereség 4,5%-a.

Példa 2:

A társaság éves bevétele: 2.800.000 AED (715.000€)

A társaság nyeresége: 2.600.000 AED (663.000€)

Fizetendő adó: 0%, 0 AED

Mivel a cég 2026-os pénzügyi év végéig 3.000.000 AED bevétel alatt adómentességet élvez.

Adózási szempontból jelenleg egy Dubaiban bejegyzett offshore cég, free zone cég vagy akár egy mainland helyi cég esetében is egyforma, de az alacsony társasági adó kötelező.

Dubai adózás - gyorsító sáv

Költség elszámolás társasági adó szempontjából:

Alapvetően a vállalat a működésével kapcsolatos kiadásait, beszerzéseit elszámolhatja. Van viszont néhány terület, ahol speciális szabályok vannak előírva, személyes véleményem szerint teljesen érthetően:

 • Munkabérek a tulajdonosoknak: A kifizetett munkabéreknek racionális mértékűnek kell lennie, mint amennyiért a munkaerő piacon az adott munka elérhető.
 • Kamatok és pénzügyi költségek maximalizálva vannak kamatok, adók, értékcsökkenési elszámolások és amortozációk elszámolása előtti nyereség 30%-ban (EBIDTA 30%-a)
 • azoknak a költségeknek az elszámolása, melyek célja az ügyfelek, részvényesek, alkalmazottak vagy beszállítók “szórakoztatása”, a számla 50%-a számolható el maximálisan, beleértve az étkezések, szállások díjait is.
 • a külföldi fióktelepek által termelt bevételek után a külföldön megfizetett adó mértékéig mentesülhetnek az adó megfizetése alól.

  adóoptimalizálás első legfontosabb lépése a tervezés.

Mentesülnek a társasági adó alól a következő entitások:

A Ministry of Finance további szektorokat határozott meg, melyek mentesülnek az Egyesült Arab Emirátusokban a társasági adó-kötelezettség alól:

 • kormányzati és egyéb közintézmények
 • a vállalatok, melyet természeti kincsek kivonásával bányászatával foglalkoznak az Egyesült Arab Emirátusok területén, eddig is fizetett emírségi szinten adót, így ezen vállalatokra a most hozott szabályok nem érvényesek, nem kell adóbevallást készíteniük és az új társasági adó megfizetniük.
 • közjogi vagy szabályozott magánjogi entitánsok, mint például nyugdíjalapok
 • ingatlan befektetési alap vagy szabályozott befektetési alapok (a MoF és az FTA-nál kell ezzel kapcsolatban jelentkezni)
 • az Egyesült Arab Emirátusok kormánya által tulajdonolt cégek. Miniszteri szinten döntenek azokról a cégekről, amelyek mentesülnek.
 • Jótékonysági szervezetek
 • Külföldi bankok, mivel ezeknek is kellett eddig is adót fizetnie

Dubai offshore cég

legjobb adóoptimalizációs helyszínek egyike - Dubai

Az Egyesült Arab Emírségek számos szabad kereskedelmi zónával rendelkezik. Néhányukban nem csak free zone cégalapítás lehetséges, hanem offshore céget is alapíthat egy tulajdonos. Az offshore cégek nem végezhetik a tevékenységet az Egyesült Arab Emirátusokban, ugyanúgy, ahogy más országban bejegyzett offshore cégeknél is fő feltétel, hogy a bejegyzés országában nem végezhet a tevékenységét. Az üzleti életben teljesen megszokott, hogy egy cég a tevékenységét kiszervezi egy másik alacsony adózású országba. De ebben az esetben a céget ugyanúgy regisztrálni a társasági adóra a Federal Tax Authoritynél, ugyanúgy mint más cég esetében, a megfelelő pénzügyi nyilvántartás és az éves adóbevallás kötelező. Tulajdonosa és alkalmazottja nem jogosult tartózkodási engedély és egyéb üzleti célú vízum megszerzésére. Helyi bankszámla megnyitása is óriási nehézségekbe ütközik.

Szabad kereskedelmi zóna és Mainland (helyi) cégalapításadóoptimalizálás Dubaiban

Dubai cégalapítás, illetve az ehhez kapcsolódó információkat az ezzel a témával foglalkozó korábbi cikkünkben találhat. Viszont mivel a társasági adó szempontjából a freezone cég és a mainland cég egy kalap alá esik, fontos különbségek vannak még mindig a szabad kereskedelmi zóna területén létre hozott cégek és a helyi cégek között. A szabadkereskedelmi cégek csak bizonyos tevékenységet tudnak folytatni, általában b2b, míg a helyi cégek szélesebb körben szerezhetnek működési engedélyt. Egy freezone cég korlátozott számban biztosíthat vízum lehetőséget a tulajdonos vagy alkalmazott részére, míg egy helyi cég esetében a vállalkozás növekedésével arányosan bővülnek ezek a lehetőségek. Free zone cég szabad kereskedelmi zónában és külföldre áfa mentesen számlázhat. Dubai cégalapítás rejtelmeiről itt olvashat bővebben.

Összefoglaló:

Sokan megijedtek a várható a társasági adó bevezetésétől. Aggódtak, hogy az elmúlt időszakban létrehozott cégeik elvesztették legfőbb előnyüket, amellett, hogy kaptunk igéreteket az adómentesség megőrzésére. Véleményem szerint ez egy élhető adópolitika és Dubai továbbra is remek helyszíne lesz az adóoptimalizációnak. Az adóoptimalizálás ma már nem feltétlenül a 0 adóról fog szólni, hanem tényleg az optimalizálásról. Ugyanakkor a Dubai cégalapítás a legegyszerűbb módja, hogy tartózkodási engedély-hez jussunk az Egyesült Arab Emírségekben, 2026-ig még a társasági adó 0% ügyfeleink 98%-nak. Dubai adózás reményeink szerint még sokáig a nem adózás szinonimája lesz.

Dubai adózás kérdéskörökben állok rendelkezésére, keressen bátran. Amennyiben máshol alapította cégét, de segítségre van szüksége, akkor is várjuk készséggel.

Обращайтесь к нам с уверенностью! Мы в вашем распоряжении.

forrás: https://mof.gov.ae/corporate-tax-faq/, https://tax.gov.ae/en/taxes/corporate.tax/corporate.tax.topics/what.is.corporate.tax.aspx