ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

TAGS

Метки
защита данных налоговое резидентство оптимизация налогообложения Оффшорные зоны США Апостиль банк банковский счёт Barclays Британские Виргинские острова Дубай Откройте банковский счет в Дубае Дубайская компания Создание компании в Дубае Недвижимость Дубая Поселение в Дубае Дубайский оффшор Дубайская виза Дубай Компания из Объединенных Арабских Эмиратов Переселение в Объединенные Арабские Эмираты Объединенные Арабские Эмираты Форекс фрилансер фрилансер Дубай банковский счет компании freezone налогообложение криптовалюты иностранные инвестиции иностранная собственность поселиться в дубае постоянный вид на жительство Моссак Фонсека оффшорный банк офшорный скандал оффшорная компания создание оффшорной компании оффшорный счёт Панама Панамские документы Панамские документы Парагвай репутация Сейшельские острова Компания из ОАЭ Создание компании в ОАЭ Компания из США

Paraguay adózás: előnyök, tudnivalók, költségek

Sokan vágynak külföldi életre, és egyre inkább az az elvárás, hogy az ideális ország nemcsak kulturális és környezeti szempontból legyen vonzó, hanem kedvező adórendszerrel is rendelkezzen. Ilyen például Paraguay, ahol a Mercosur államok közül a legkedvezőbb az adózás. Tudd meg cikkünkből, kinek érheti meg a Paraguay adózás, és mennyi adót kell fizetni magánszemélyként, cégként vagy éppen digitális nomádként.

Paraguay adózás: kinek érheti meg?

Paraguayban az alacsony adókulcsok, a gyorsan fejlődő gazdasági környezet és az egyszerű adminisztrációs folyamatok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az ország vonzó célpont legyen akár cégként, akár egyéni vállalkozóként. 

Paraguayban külföldiként is alapíthatsz céget. A Paraguay cégalapítás világszinten egyszerűnek számít, a vállalkozásod fenntartása pedig olcsó.

Kép címe: Paraguay fővárosa madártávlatból

Forrás: freepik.com

Переселение в Парагвае esetén külföldiként az országon kívüli jövedelmed adómentessé válik. A külföldről származó jövedelmed akkor is adómentes marad, ha nem tartózkodsz az országban. Éppen ezért a Paraguay adózás különösen népszerű a digitális nomádok körében.

Paraguay adózás: bevallások és költségek

A Paraguay adózás 2020 óta megváltozott. Alapvetően paraguayi adóalanyként társasági adó, személyi jövedelemadó és az általános forgalmi adó mértéke is 10%. A táblázatban összehasonlítottuk a Paraguay adózást a leggyakrabban fizetendő magyar adókkal.

AdónemПарагвайMagyarország
SZJA10% (évi 13 000 $ felett)15%
TBNincs18,5% 
SZOCHONincs13%
Társasági adó10% (80 millió PYG felett)9% (jövedelemhatár nélkül)
Osztalékadó5%15% és bizonyos esetekben SZOCHO
Örökösödési adóNincsVan
Iparűzési adóNincs0-2% székhelytől függően
Áfa10%27%

Társasági adó

A társasági adó Paraguayban 10%. Ha a vállalkozásod éves jövedelme nem éri el a 80 millió guaranit (PYG), ami jelenleg 3,9 millió Ft, akkor egy kedvezményes adórendszer vonatkozik rád. A rendszer szerint egy hónapra meghatározott összeget kell fizetned az adóhatóság által megadott fizetési ütemterv szerint. A havi adó összege 20 000 PYG és 80 000 PYG között alakulhat, amit az előző éves jövedelmedtől függően az adóhatóság állapít meg. Az adót negyedévente, félévente vagy évente kell befizetned.

Egyéni vállalkozás adózása

Paraguayban nincs külön egyéni vállalkozóknak szóló adónem. Ha vállalkozni kezdesz, neked is 10% személyi jövedelem adót kell fizetned, amennyiben a vállalkozásod éves jövedelme 80 millió guarani (PYG) alatti összeg. Ez a határ forintban jelenleg 3,9 millió Ft. Ez alatt a paraguayi adóhatóság állapítja meg az adódat havi bontásban, ami 20 000 PYG és 80 000 PYG között lehet.

Ezzel szemben Magyarországon választhatod a havi fix összegű KATA adózást vagy lehetsz átalányadózó. Átalányadó esetén 15% SZJA-t, 13% SZOCHO-t és 18,5% TB-t is kell fizetned. Hozzá kell tenni, hogy a jövedelmed éves minimálbér felét meg nem haladó része adómentes. Ez 2024-ben 1 600 800 Ft.

SZJA

Paraguayban a 10% SZJA-t csak akkor kell megfizetned, ha a jövedelmed havonta meghaladja a minimálbér harminchatszorosát, ami jelenleg évi 13 000 $. Paraguayban a személyi jövedelemadó bevallást leadni és az SZJA-t befizetni egyaránt márciusban kell.

Osztalékadó

Ha tulajdonos vagy a cégben, és osztalékot kapsz, vagy megvásárolod egy cég részvényét, ami osztalékot fizet, akkor a kapott osztalék után 5% adót kell fizetned.

Paraguayban nincsenek további helyi adók, mint például iparűzési adó. Az ingatlan vásárlásából származó jövedelmed után azonban ugyanúgy adózni kell, mint Magyarországon.

Paraguay adózás menete

Érdemes tudnod, hogy Magyarország és Paraguay között nincs kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodás. Így a Paraguay adózás nem minden esetben mentesít a magyarországi adófizetés alól. Az adózási és letelepedési döntést megelőzően mindenképpen ajánlott tanácsot kérni egy olyan szakértői csapattól, akik a letelepedésben és az adózásban is sokrétű tapasztalattal rendelkeznek.

Kép címe: Adószakértő munka közben

Forrás: freepik.com

Paraguay adózás magánszemélyeknek

Paraguayban az alábbi jövedelmekre vonatkozhat személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség az éves bevalláskor:

  • Ha munkát vállalsz az országban, közintézményben vagy a versenyszférában.
  • Részvényt vásárolsz és a cég osztalékot fizet.
  • Ha eladsz egy ingatlant vagy részvényt, akkor a megszerzett profit után adózni kell. Az ingatlan esetében levonhatók a költségeid az adóalapból, míg a részvények esetében eleve csak a nyereség adózik.
  • Paraguayban nincs kamatadó, sem jutalékadó a megszerzett tőkén.

Paraguay cégalapítás és adózás

Paraguayban mindenféle korlátozás nélkül alapíthatsz céget külföldiként is akár már 10 000 dolláros kezdőtőkével. Azonban a bürokrácia útvesztőjében néha nehéz eligazodni. Ebben érdemes szakértő segítségét kérni. 

A sikeres cégalapításról online bejelentést kell tenned a paraguayi adóhivatal, a SET részére. Ezt követően megkapod a céges adószámodat, amit használhatsz a számla kiállításakor, az ÁFA, a társasági adó és más adófajtákat érintő ügyletek során.

Elnöki Palota Asuncionban, Paraguay fővárosában
forrás: istockphoto.com

forrás: istockphoto.com

Adókedvezmények

Bizonyos céges jövedelmek adómentesek vagy kedvezményesen adóznak. Legnépszerűbb ilyen adótámogatás a Maquila. Ez egy ún. reexport támogatás, ami akkor merül fel, ha beviszed Paraguayba a termékedet, ahol valamilyen hozzáadott érték történik. Például kávét szállítasz Brazíliából, amit aztán Paraguayban őrölsz és csomagolsz. Így a termék paraguayi eredetigazolással ellátott termékké válik. (Paraguayban elég a termék 40%-át helyben előállítani, hogy helyi eredetigazolást kapjon.)

Ha ezt követően eladod a kávét külföldre, a Maquila miatt az egész tevékenységen belül csak a Paraguayban hozzáadott érték adózik, mégpedig egy 1%-os adókulccsal. A Maquila nemcsak gyártásra, hanem szolgáltatásokra is vonatkozik. 

Paraguayban a termék, szolgáltatás vagy nyersanyag ki- és bevitele vámmentes.

Paraguay adózás digitális nomádoknak

Ha digitális nomád szeretnél lenni, akkor a Paraguay adózáshoz először is tartózkodási engedélyt kell igényelned és egyéni vállalkozóvá kell válnod. Később állandó tartózkodási engedélyt is szerezhetsz. Tudj meg többet a digitális nomád vízumról Переселение в Парагвае cikkünkben.

Ha nyugodt éjszakákra vágysz, mert tudod, hogy a paraguayi és magyar adójogszabályoknak egyaránt megfelelsz, esetleg kérdésed maradt a Paraguay adózással kapcsolatban, akkor keresd szakértő csapatunkat.

Почему стоит выбрать команду OrderOffshore?

  • Az általunk képviselt, és gyakorolt stratégia nemzetközi társasági jogban jártas jogász, adótanácsadó és több nemzetközi szakember munkájaként született. 
  • Мы гарантируем быстрые, профессиональные и юридически обоснованные решения по низкой цене и высокого качества.
  • A paraguayi vállalkozáshoz elengedhetetlen kapcsolatrendszerrel rendelkezünk, amely sok neves nemzetközi adótervező és tanácsadó céget foglal magában.
  • A legjobb nemzetközi adózási megoldásokkal kiemelten foglalkozunk, így folyamatosan naprakész információkat biztosítunk a Paraguay adózás és más alternatívák kapcsán is.
  • Вы можете рассчитывать на 100% дискретность от нас.
  • Если вы хотите приумножить свое состояние более эффективно и безопасно, свяжитесь с нами для получения юридических и индивидуальных решений и заполните форму или связаться с нами.
Обращайтесь к нам с уверенностью! Мы в вашем распоряжении.

Звоните мне с уверенностью!

Források:

PwC Adóösszefoglaló – Paraguay – Társasági adó

PwC Adóösszefoglaló – Paraguay – Magánszemélyek adózása 

Net Jogtár weboldala – 1995. évi CXVII. törvény (SZJA)

NAV weboldala – Információs füzetek 2024 – 49. A szociális hozzájárulási adó 2024.01.22.

NAV weboldala – Információs füzetek 2024 – 100. Az egyéni vállalkozók átalányadózásának alapvető szabályai 2024. 01. 30.

NAV weboldala – Információs füzetek 2024 – 91. Az egészségügyi szolgáltatási járulék 2024. 01. 23.