ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

TAGS

Метки
защита данных налоговое резидентство оптимизация налогообложения Оффшорные зоны США Апостиль банк банковский счёт Barclays Британские Виргинские острова Дубай Откройте банковский счет в Дубае Дубайская компания Создание компании в Дубае Недвижимость Дубая Поселение в Дубае Дубайский оффшор Дубайская виза Дубай Компания из Объединенных Арабских Эмиратов Переселение в Объединенные Арабские Эмираты Объединенные Арабские Эмираты Форекс фрилансер фрилансер Дубай банковский счет компании freezone налогообложение криптовалюты иностранные инвестиции иностранная собственность поселиться в дубае постоянный вид на жительство Моссак Фонсека оффшорный банк офшорный скандал оффшорная компания создание оффшорной компании оффшорный счёт Панама Панамские документы Панамские документы Парагвай репутация Сейшельские острова Компания из ОАЭ Создание компании в ОАЭ Компания из США

Panama bemutatása: válasz az összes kérdésedre

Tudtad, hogy Panama a világ egyik olyan országa, ahol láthatod a napot felkelni a Csendes-óceánon és lenyugodni az Atlanti-óceánon? Ez a földi paradicsom és kereskedelmi csomópont nagyon sok előnyt kínál a kitelepülők számára, és árban sem elérhetetlen. Ha külföldön szeretnél letelepedni, és ezt kedvező adózással szeretnéd kombinálni, akkor akár jó alternatíva lehet a panamai élet.

Általános információk Panamáról

Panama földrajza és éghajlata

Panama Közép-Amerika legdélebbi részén fekszik. Nyugaton Costa Rica, délkeleten Kolumbia, északon a Karib-tenger, délen pedig a Csendes-óceán határolja. Fővárosa és egyben legnagyobb városa Panamaváros (Panama City), amely a népesség csaknem felének ad otthont.

Panamában a hőmérséklet 26-28 °C között van egész évben, azonban csapadékra számítanod kell. Két évszak létezik, a száraz és az esős. A száraz évszak december végétől május elejéig tart, az év többi része esős évszak. A többi trópusi országgal ellentétben Panama mellett szólhat, hogy partjait nem érik el a hurrikánok. 

Panama gazdasága

Panama elsősorban a Panama-csatornáról ismert, amely 1914 óta forradalmasította a kereskedelmet és az Atlanti- és Csendes-óceán közötti áruszállítást. Az ország fejlett bankrendszerrel rendelkezik, és gazdasága gyors ütemben fejlődik.

Panama népszerűsége köszönhető többek között a Friendly Nations VISA programnak is, melynek keretében 47 ország állampolgárai jogosultak az állandó tartózkodási engedély megszerzésére. Éppen ezért és a kedvező adózás miatt sokan választják a panamai cégalapítást vagy a letelepedést Panamában. Szerencsére Magyarország is a Panama-barát országok listáján szerepel.

Panama pénzneme

Panama hivatalos pénzneme az amerikai dollár és a panamai balboa, amelyek egyenértékűek. Egy panamai balboa jelenleg 358 magyar forint körül mozog. Érdekesség, hogy a balboát inkább váltópénzként használják. Érdemes amerikai dollárt váltanod, mert az eurót helyben nagyon kedvezőtlenül váltják. Jó, ha mindig bőven tartasz magadnál 5, 10 és 20 dollárosokkal, mert sok helyen nem szívesen fogadják el az 50 és a 100 dollárost. A bankkártyát is széles körben elfogadják.

Cím: Panama zászlaja

Forrás: Unsplash.com

Panama hivatalos nyelve és lakossága

A lakosság többsége spanyol anyanyelvű, melynek helyi változata, a panamai spanyol az elterjedt. A legelterjedtebb második beszélt nyelv az angol. Jelenleg az országban közel 4 millió fő él. A népesség 30%-át a 0-14 éves korosztály alkotja, így a népesség fiatalnak mondható. A várható élettartam nagyjából 72 év. A népesség 95%-a keresztény vallású, a munkanélküliség a hivatalos adatok szerint 6% alatt van. 

Érdemes tájékozódni a helyi szokásokról, mert azok sok szempontból eltérnek az otthoniaktól. Ha például vendégségben étellel és itallal kínálnak, akkor azt udvariatlanság visszautasítani. A családok nagyon összetartóak, a panamai szülők szigorú szabályokat szabnak a gyermekeik párválasztásával kapcsolatban.

Milyen az élet Panamában?

A főváros és a vidéki térségek

Panamában érezhető egy meghatározó amerikai befolyás, ami abban nyilvánul meg, hogy az országban lépten nyomon amerikai éttermekbe, üzletekbe lehet botlani. Ez a hatás főleg Panamavárosban érezhető, ami modern megjelenésével, magas épületeivel akár amerikai nagyvárosnak is hathat. Panamában számos nemzeti park, turisztikai látványosság található. Vidéken néhol érezhető a szegénység, az őslakosok 60-70%-a szegény, Panamavárosban a népesség 5-6%-a szegénységi küszöb alatt él.

Bürokrácia

Panamában nincs magyar nagykövetség, ami megnehezítheti az olyan helyzeteket, ha például elvesztetted az útleveledet. Ilyenkor az ügyintézés hosszadalmas és költséges lehet. Magyarország Bogotai (Kolumbia) Nagykövetségének azonban van egy képviseleti irodája Panamavárosban.

A cégalapítás latin-amerikai viszonylatban egyszerűnek és gyorsnak mondható, ha valaki beszél spanyolul. Természetesen érdemes szakértő segítségét kérned, hogy biztosan elkerüld a buktatókat, és ne dobják vissza a kérelmed.

Lakhatás

A lakhatási költségek az országon belül jelentősen eltérnek. Panamavárosban a legmagasabbak a lakbérek, míg vidéken jóval olcsóbbak. Bérelhető szálláshelyeket könnyen tudsz találni az egyszobás lakásoktól egészen a luxus apartmanokig. Összességében a világ legtöbb országához képest a lakhatás nagyon megfizethető, Németországnál például 27%-kal kedvezőbbek az átlagárak.

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a bérleti díjakat Panamavárosban.

Ingatlan típusaÁr
1 hálószobás apartman bérlése a városközpontban350-1200 $/hó
1 hálószobás apartman bérlése a városközponton kívül250-700 $/hó
3 hálószobás apartman bérlése a városközpontban600-2400 $/hó
3 hálószobás apartman bérlése a városközponton kívül400-1500 $/hó
Négyzetméterenkénti vételár a városközpontban1200-3000 $
Négyzetméterenkénti vételár városon kívül800-2000 $

Élelmiszer költségek

Panama nagy létszámú külföldi lakossága miatt az éttermek és szupermarketek igyekeznek minden nemzetiséget kiszolgálni. A hétköznapi szükségletek beszerzéséhez utcai bódék és kisebb szupermarketek állnak rendelkezésre, de népszerű a piacra járás is. A tenger gyümölcsei minden étteremben és a szupermarketekben is kiemelt szerepet kap. Zöldségekből kevesebbféle, míg a helyi gyümölcsökből színes választék áll rendelkezésre.

Vásárolt élelmiszerek, éttermi étkezésЦены
Olcsó étterem4-15 $
Kávé1,5-4,5 $
Egy üveg kóla1-,25 $
Kenyér1-3 $
12 tojás1,5-2,5 $
1 kg csirke3-8,5 $
1 kg marhahús3,5-12 $
1 kg alma1,45-6,5 $
1 kg rizs1-4 $

Érdekesség, hogy az ország üzleti kultúrájában nem szokás alkudozni, ellentétben más latin-amerikai országokkal.

Utazás és közlekedés

Panamába a repülőút akár egy átszállással is megoldható a párizsi Charles de Gaulle vagy az Amszterdam-Schiphol repülőtérről a panamavárosi Tocumen Nemzetközi Repülőtérre. Naponta indulnak járatok, többek között a British Airways, az Air France, a KLM és a Lufthansa jóvoltából.

A panamai tömegközlekedés nagyon biztonságos és olcsó. Népszerűek a távolsági buszok, de belföldi repülőjáratokkal is lehet utazni két helyi légitársaságnak köszönhetően. Este azonban javasolt taxival közlekedni, ami a budapesti árakhoz képest szintén nagyon olcsó. Az országban Uber is működik. Gyalogosként a szokásosnál is körültekintőbben érdemes közlekedni, mert Panama vezetési kultúrájában az autók állnak első helyen. Panamában csak egy vasútvonal van, mégpedig Panamaváros és Colón között. A személyvonatok csak hétköznap közlekednek és naponta csak egyszer, irányonként. 

Panamában a sok külföldi turista miatt elterjedt az autóbérlés, azonban a főváros utcáit csak tapasztalt sofőröknek ajánljuk, mert a helyiek gyakran nem veszik figyelembe a KRESZ szabályait. Autóbaleset esetén mindenképpen meg kell várni a rendőri intézkedést.

A közutak közép-amerikai viszonylatban jónak számítanak. A május és október közötti időszakban előfordul, hogy áradások nehezítik az autós közlekedést. Éjszaka nem ajánlott autóba ülni, mert sok közúton a kijelzések nehezen észrevehetők és így könnyen eltévedhetsz.

Kép cím: Panamaváros naplementekor

Forrás: Unsplash.com

Biztonság és egészségügy

A panamai közbiztonság latin-amerikai viszonylatban nem mondható rossznak. Panamavárosban előfordulhatnak kisebb lopások, így érdemes résen lenni. Rossz közbiztonságú helynek számít a fővárosban a Chorrillo és Curundú kerület, Colón városának egyes részei, a Costa del Caribe és a Kolumbia melletti rész a Darién őserdőben. Közép-Amerikában általában elmondható, hogy nem érdemes villogni és drága ékszerekben vagy sok kézpénzzel mutatkozni, de általánosságban közép- és dél-amerikai viszonylatban biztonságos országnak számít.

Panamában jó az egészségügyi ellátás, megfelelőek a kórházak, főleg a magánkézben lévő intézmények. A csapvíz Panamavárosban többnyire iható. Külön oltás nem szükséges a Panamába utazáshoz. Csak akkor kérhetnek oltásról szóló igazolást, ha sárgaláz veszélynek kitett országból érkezel.

Oktatási és szórakozási lehetőségek

A panamai iskolarendszerben az általános iskola 1-6. osztályig tart. A gyerekek 6 évesen mennek iskolába. A középiskola alsó és felső tagozatra oszlik, ezek a 7-9. osztály és a 10-12. osztály. A tanév márciustól december közepéig tart és 3 trimeszterből áll. Némely iskolákban vagy csak délelőtt vagy csak délután van tanítás. Kötelező az iskolai egyenruha, ami általában sötétkék nadrág vagy szoknya fehér inggel vagy blúzzal.  Panamában számos egyetem található, és sok az angol nyelvű képzés.

Bulizásra, szórakozásra, mozizásra vagy színházba járásra főként Panamavárosban van lehetőség. Vidéken inkább a kisebb bárok jellemzők, ahol főként helyiekkel lehet találkozni. A legnépszerűbb sportok a baseball, a foci és a kosárlabda. A sportlétesítmények azonban a legtöbb közösségben sajnos nincsenek megfelelően kiépítve. 

Panama cégalapítás és letelepedés 

A Panama cégalapítás jó alternatíva, ha kedvező adózási feltételeket keresel. Panamában a külföldről származó jövedelem adómentes. Panama vonzó lehetőség azok számára, akik offshore cégalapításban gondolkodnak. Ha panamai offshore céget szeretnél alapítani, akkor különleges szabályokat kell betartanod. Például szükséged lesz egy helyi képviselőre, valamint legalább 3 igazgatóra. Érdemes szakértő segítségét kérned, hogy minden flottul menjen.

A Panama letelepedés jó választás egyéni vállalkozóként és akár digitális nomádként is, hiszen a letelepedési engedély megtartásához csupán évente 3 napot kell Panamában tölteni. Ha munkát szeretnél vállalni egy cégnél, akkor könnyebb dolgod lesz a nemzetközi vállalatoknál. A panamai cégek esetében külön engedélyt kell szerezned a munkavállaláshoz, így védik a helyi munkaerőt. Ennek ellenére azonban sok szakképzettséget igénylő munkakörben jellemző a munkaerőhiány. 

Szakértő segítség, ha panamai élethez vagy ha Panamába költöztetnéd a céged

A panamai letelepedéshez a bürokrácia útvesztőjén át vezet az út. Többek között hiteles fordítású dokumentumokra is szükséged lesz, valamint előfordulhat, hogy munkavállalási engedélyt is szerezned kell. Legyen szó letelepedésről, helyi vagy panamai offshore cégalapításról, panamai bankszámlát is nyitnod kell. Ez nehézkes, ha nem ismered a spanyol nyelvet és a helyi ügymenet buktatóit.

Tapasztalt munkatársaink készséggel, gyors, megbízható, diszkrét és professzionális ügyintézéssel állnak rendelkezésedre a Panama letelepedés és cégalapítás ügyintézésében.

Többek között az alábbi feladatokban számíthatsz ránk:

  • Panama bevándorlási segítségnyújtás
  • Angol nyelvű dokumentumok fordítása hivatalos panamai fordítótól
  • Panamai tartózkodási engedély és személyi igazolvány igénylése
  • Felvétel a panamai szállodából a bevándorlási hivatalba és egyéb ügyintézési helyszínekre
  • Helyi dokumentumok begyűjtése Panamában állandó tartózkodási engedélyért
  • Helyi lakcím igazolása Panamában állandó tartózkodás esetén
  • Cégalapítás és egyéni vállalkozás indítása, adórezidenciával kapcsolatos szakértői segítségnyújtás
Свяжитесь с нами
Звоните мне с уверенностью!

forrás: https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Panama-City