ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

TAGS

Метки
защита данных налоговое резидентство оптимизация налогообложения Оффшорные зоны США Апостиль банк банковский счёт Barclays Британские Виргинские острова Дубай Откройте банковский счет в Дубае Дубайская компания Создание компании в Дубае Недвижимость Дубая Поселение в Дубае Дубайский оффшор Дубайская виза Дубай Компания из Объединенных Арабских Эмиратов Переселение в Объединенные Арабские Эмираты Объединенные Арабские Эмираты Форекс фрилансер фрилансер Дубай банковский счет компании freezone налогообложение криптовалюты иностранные инвестиции иностранная собственность поселиться в дубае постоянный вид на жительство Моссак Фонсека оффшорный банк офшорный скандал оффшорная компания создание оффшорной компании оффшорный счёт Панама Панамские документы Панамские документы Парагвай репутация Сейшельские острова Компания из ОАЭ Создание компании в ОАЭ Компания из США

Paraguay letelepedés: előnyök, tudnivalók, engedélyek, költségek

Bár Paraguay nem rendelkezik tengerparttal, számos lenyűgöző természeti látnivalóval büszkélkedhet. Egy praktikusabb dolog, ami miatt a paraguayi letelepedés számodra is vonzó lehetőség lehet, az Paraguay adózása, ami igen kedvezőnek mondható. A Paraguay letelepedési engedély megszerzése kapcsán számos kérdés merülhet fel benned, ha Paraguayba szeretnél költözni. Ezeket mind megválaszoljuk a cikkünkben. 

Forrás: freepik.com

Paraguay letelepedés előnyei: mikor lehet jó megoldás?

Az alábbiakban összeszedtük azokat az előnyöket, amik miatt Paraguay népszerű célpont a külföldiek számára.

 • Paraguay a stabil gazdasági helyzet és az alacsony infláció miatt kedvező befektetői környezetet jelenthet számodra. Az ország külön vízummal is támogatja a befektetőket.
 • A megélhetés költségei világszinten alacsonynak mondhatók. Paraguayban nagyon olcsó az elektromos energia, hiszen a világ egyik legnagyobb megújuló energiában gazdag országa.
 • Európai ország, a lakosság meghatározó része Németországból érkező betelepülők leszármazottjai.
 • Paraguay GDP-je évente átlagosan 4,5%kal növekszik, és a következő évtizedben is jelentős beruházásokra lehet számítani. Ez a folyamatos növekedés vonzza a nemzetközi vállalatokat, így az országban akár munkát is könnyebben találhatsz. 
 • Paraguay kedvező adórendszerrel rendelkezik. Paraguayi adóalanyként 10% társasági és személyi jövedelemadót kell fizetned, és az általános forgalmi adó is csak 10%. Ráadásul csupán 22 500 $ összegű jövedelem után kell elkezdened jövedelemadót fizetni. Egy paraguayi vállalkozást indítani világszinten egyszerűnek számít, a fenntartása pedig olcsó.
 • A külföldről származó jövedelmed Paraguayban adómentes. Ha nemzetközi ügyfeleid vannak, akkor így sokkal több marad a zsebedben.
 • A letelepedési engedély megszerzése után mindössze 3 évente 1 hetet kell Paraguayban töltened ahhoz, hogy megmaradjon az engedélyed. Így az sem akadály, ha sokat utazol, például digitális nomádként.
 • Ha a paraguayi személyi igazolványt is kiváltod, szabadon utazhatsz a Mercosur-országok területére, például Argentínába, Brazíliába, Venezuelába és Peruba. A Mercosur a Dél-amerikai Közös Piacot jelenti.

Paraguay letelepedés menete lépésről-lépésre

A paraguayi bevándorlási törvény 2022. október 18-tól megváltozott. Így a Paraguay letelepedéshez először ideiglenes tartózkodási engedélyt kell igényelned, majd 2 év elteltével kérvényezheted a letelepedési engedélyt.

Paraguay letelepedés feltételei

Tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal kell rendelkezned, de ezen kívül nincs egyéb megkötés. Paraguay tárt karokkal várja a képzett szakembereket és a befektetőket. Magyar állampolgárként a kiutazáshoz nincs szükséged turista vízumra, 90 napig vízummentesen tartózkodhatsz Paraguayban. Ezt egyszer meg lehet hosszabbítani a paraguayi idegenrendészet központi irodájában.² A 180 nap lejártával pedig tartózkodási engedélyt kell szerezned. Állandó tartózkodási engedélyt, azaz letelepedési engedélyt pedig 2 év után igényelhetsz.

Forrás: freepik.com

Befektetőknek szóló vízum feltételei³

A Paraguayi Állandó Tartózkodási Program lehetővé teszi, hogy állandó tartózkodási engedélyt kapj Paraguayban, amennyiben megígéred, hogy 10 év alatt legalább 70 000 dollárt fektetsz be az országban. A vízum igényléséhez a következő feltételeknek kell megfelelni:

 • Olyan ország állampolgárának kell lenned, amely kölcsönös vízum megállapodással rendelkezik Paraguayjal. Szerencsére Magyarország ilyen.
 • 27 500 $-t kell befektetni egy paraguayi vállalkozásba vagy ingatlanba.
 • Üzleti tervet kell benyújtani, amely bemutatja, hogy a befektetéssel hogyan fogsz munkahelyeket teremteni, de legalábbis gazdasági tevékenységet folytatni Paraguayban.
 • Ha befektetted a szükséges összeget, állandó tartózkodási engedélyt kapsz Paraguayban. 

Digitális nomád vízum feltételei

 • Olyan ország állampolgárának kell lenned, amely kölcsönös vízum megállapodással rendelkezik Paraguayjal, mint például Magyarország.
 • Érvényes útlevéllel kell rendelkezned.
 • Büntetlen előéletűnek kell lenned.
 • Igazolnod kell, hogy anyagilag fenn tudod tartani magadat.
 • Orvosi vizsgálattal kell igazolnod, hogy jó egészségnek örvendesz.

Két év tartózkodás után természetesen kérhetsz akár állandó letelepedési engedélyt is.

Munka vízum feltételei

A munka vízum 12 hónapra szól, és legfeljebb 5 alkalommal lehet megújítani. Az igénylés feltételei:

 • Legalább 6 hónapig érvényes útlevélre van szükséged,
 • Rendelkezned kell egy paraguayi munkáltatótól származó állásajánlattal vagy munkaszerződéssel,
 • Bizonyítanod kell a fizetőképességedet,
 • Büntetlen előéletűnek kell lenned,
 • Jó egészségi állapotban kell lenned.

Paraguay letelepedési engedély megszerzése

forrás: istockphoto.com

Az ügyintézést a saját országodban kell megkezdened. Amint megérkezel Paraguayba, elkezdheted az ideiglenes tartózkodás kérelmezését. Lássuk a folyamatot részleteiben.

Ügyintézés lépései a saját országodban

 1. Első lépés a büntetlen előéletet igazoló dokumentum beszerzése.
 2. Friss anyakönyvi kivonatot kell igényelned. 
 3. A kapott papírokat a konzuli szolgálatnál hitelesíttetni kell. A dokumentumokat ún. apostille bélyeggel látják el.
 4. Hivatalos fordítást kell készíteni a már hitelesített papírokról.
 5. Készíttess legalább 6 db igazolványképet magadról.
 6. A letelepedési engedéllyel a kezünkben érdemes a bankodnál lakcímet változtatni a paraguayi adóilletőséged miatt. 

Az ügyintézés elhúzódhat, ezért érdemes ellenőrizni, hogy meddig érvényesek a kapott papírok. Előfordulhat, hogy Paraguayba érkezve kiderül, már nem sok időd marad a benyújtásukra. Éppen ezért a Paraguay letelepedési folyamat során életmentő lehet a gördülékeny ügyintézés, amiben szakértő csapatunk tud neked segíteni.

Ügyintézés lépései Paraguay-ban⁴

 1. Az otthonról hozott hitelesített fordításokat el kell küldened a bevándorlási ügyvédnek. Előfordulhat, hogy a fordításokat helyben is hitelesíttetned kell.
 2. El kell menned az Interpol Asunciónban található regionális irodájába, ahol a nemzetközi bűnügyi előéletedet vizsgálják. Itt ujjlenyomatot vesznek tőled, majd kiállítanak egy bizonyítványt. A helyi rendőrségen is ellenőrzik a büntetlen előéletedet. Egy közjegyző által hitelesített affidavitot kell leadnod, amiben nyilatkozol, hogy betartod Paraguay törvényeit.
 3. Ezt követően egy megélhetési fedezetet kell ideiglenesen befizetned a paraguayi központi banknál vagy bármely helyi kereskedelmi banknál. Jelenleg ez egy körülbelül 4500 €-nak megfelelő összeg.  Miután megkaptad a tartózkodási engedélyt, a letétet teljes egészében felveheted.
 4. Szükséged lesz egy paraguayi lakcímre is, amit szintén a rendőrségen tudsz bejelenteni. A lakcím szerzésében is tudunk segíteni.
 5. Ezután a paraguayi bevándorlási hivatalhoz el kell vinni az összes kapott papírt, és kitölteni a tartózkodási engedély igényléséhez szükséges kérvényt.
 6. Elkezdődik az engedély ügyintézése. A kérelem elbírálása legalább másfél, de akár 2-3 hónapot is igénybe vehet.
 7. A vállalkozásindításhoz szükséged lesz vállalkozói adószámra is, hogy számlázni tudj.
 8. Két év elteltével igényelheted a letelepedési engedélyt. Ennek kérvényezéséhez magaddal kell vinned a tartózkodási engedély teljes dokumentációját, illetve pótolnod kell a lejártakat. Így például az erkölcsi bizonyítványból már helyi példányra lesz szükséged. A letelepedési engedély végleges, de 10 évente meg kell újítani.⁵

Személyes ügyintézés ideje Paraguayban

A paraguayi ideiglenes tartózkodási engedély kiadásához szükséges idegenrendészeti eljárás ideje legfeljebb 90 nap. Ugyanakkor a jelentkezők magas száma miatt előfordulhatnak késések. A Paraguayi Állandó Tartózkodási Engedély kiadása is pontosan ugyanennyi időbe kerül, a két éves ideiglenes tartózkodás után. 

Legalább kétszer kell személyesen megjelenned Paraguayban, egyszer a tartózkodási engedély, majd a személyi igazolvány kiállításának kérelmezésekor. A jelentkezés első alkalommal kb 5 munkanapot vesz igénybe. Előfordulhat, hogy nem megfelelően nyújtod be a dokumentumokat, így jobb 10 munkanappal számolni. Ha egy szakértő csapatra bízod a letelepedés ügyintézését, akkor biztos lehetsz benne, hogy minden dokumentumod elfogadásra kerül. Ha nem szeretnél 2x visszajönni, munkatársunk meghatalmazással fel tudja venni az elkészült személyi igazolványt és futárral elküldjük.

 Az ideiglenes tartózkodási engedély lejáratát követő 90 napon belül lehet jelentkezni a letelepedési engedély megszerzésére és további 6 hónapod van arra, hogy megszerezd a személyi igazolványt. A személyi igazolvány igényléséhez szükséges ügyintézési idő legfeljebb 2 nap. Ezt követően elegendő három évente legalább egyszer megjelenni Paraguayban pár napra. Emellett az engedély meghosszabbítására vagy az állandó tartózkodási engedély megszerzésére is mindenképpen Paraguayba kell utaznod.

Paraguay letelepedés költségei

Zökkenőmentes külföldi letelepedés szakértő segítséggel összesen 3500€ költséggel kell számolni, mely tartalmazza az idegenrendészeti eljáráshoz kapcsolódó illetékeket, az Interpol nemzetközi ellenőrzését, személyi igazolvány szükséges kérelmet, annak benyújtását, minden letelepedési engedéllyel kapcsolatos jogi ügyintézést Paraguayban.

Tapasztalt munkatársaink készséggel, gyors, megbízható, diszkrét és professzionális ügyintézéssel állnak rendelkezésedre a paraguayi letelepedés ügyintézésében.

Csapatunk teljeskörű segítséget nyújt a paraguayi letelepedéssel kapcsolatban, ezzel felesleges köröket és költségeket spórolva neked. Ha szakértő csapatunkra bízod magad, akkor neked csak megjelenni és aláírni kell, és természetesen az utazásban is segítünk.

Többek között az alábbi feladatokban számíthatsz ránk:

 • Paraguayba történő bevándorlás segítségnyújtás
 • Angol nyelvű dokumentumok fordítása hivatalos paraguayi fordítótól
 • Paraguayi tartózkodási engedély és személyi igazolvány igénylése
 • Felvétel a paraguayi szállodából a bevándorlási hivatalba és egyéb ügyintézési helyszínekre
 • Helyi dokumentumok begyűjtése Paraguayban ideiglenes vagy állandó tartózkodási engedély céljából
 • Helyi lakcím igazolása Paraguayban ideiglenes vagy állandó tartózkodás esetén
 • Cégalapítás és egyéni vállalkozás indítása, adórezidenciával kapcsolatos szakértői segítségnyújtás

Összefoglalva a Paraguay, ami a paraguayi tartózkodási engedély és annak előnyeiről tudni kell.

A letelepedés sok előnnyel járhat, például kedvező adórendszerrel, alacsony megélhetési költségekkel és széleskörű utazási lehetőségekkel. Azonban az ügyintézés hosszadalmas és bonyolult folyamat lehet, és könnyen el tudsz veszni a bürokrácia útvesztőjében, kivéve egy tapasztalt ügynök segítségével. 

Leginkább azoknak ajánljuk, akik digitális nomádként szeretnének utazni és nem alakul ki egy országban sem adóilletékességük. Így különböző céges struktúrákat alkalmazva teljesen adómentes lehetsz teljesen legális módon. Mivel az ország biztonságos, barátságos, rengeteg lehetőséget rejt azoknak is, aki szeretnének külföldön letelepedni.

Készséggel állunk rendelkezésedre, hogy tapasztalatunkkal és jogi szakértelmünkkel megkönnyítsük és felgyorsítsuk a külföldi letelepedés folyamatát, így te is zökkenőmentesen élvezheted a paraguayi életet.

Обращайтесь к нам с уверенностью! Мы в вашем распоряжении.
Звоните мне с уверенностью!

Források:

1. Magyarország Nagykövetsége Buenos Aires – Paraguay gazdasága

2. Konzuli Tájékoztatás – Paraguay – Beutazással kapcsolatos tudnivalók 

3. Paraguayi Bevándorlási Hivatal – Befektetők tartózkodási engedélye

4. Paraguayi Bevándorlási Hivatal – Ideiglenes tartózkodási engedély igénylésének menete

5. Paraguayi Bevándorlási Hivatal – Állandó tartózkodási engedély igénylésének menete