ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

TAGS

Метки
защита данных налоговое резидентство оптимизация налогообложения Оффшорные зоны США Апостиль банк банковский счёт Barclays Британские Виргинские острова Дубай Откройте банковский счет в Дубае Дубайская компания Создание компании в Дубае Недвижимость Дубая Поселение в Дубае Дубайский оффшор Дубайская виза Дубай Компания из Объединенных Арабских Эмиратов Переселение в Объединенные Арабские Эмираты Объединенные Арабские Эмираты Форекс фрилансер фрилансер Дубай банковский счет компании freezone налогообложение криптовалюты иностранные инвестиции иностранная собственность поселиться в дубае постоянный вид на жительство Моссак Фонсека оффшорный банк офшорный скандал оффшорная компания создание оффшорной компании оффшорный счёт Панама Панамские документы Панамские документы Парагвай репутация Сейшельские острова Компания из ОАЭ Создание компании в ОАЭ Компания из США

Открытие банковского счета в Словакии

Ebben a cikkünkben bemutatjuk a szlovák bankszámlanyitás előnyeit, a top 3 legnépszerűbb bankot, ahol lehetséges a bankszámlanyitás Szlovákiában. Átnézzük hogyan tudunk bankszámlát nyitni Szlovákiában magyarként, milyen dokumentumok szükségesek hozzá és hol tudod megtenni ezt legközelebb.

Bankszámlanyitás szlovákiában magánszemély részére

Magánszemélyként a bankszámlanyitás Szlovákiában viszonylag könnyen megy. Online bankszámlanyitás magyarként nem lehetséges, viszont a nagyobb határmenti városok mindegyikében elérhető bankfiókban a bankszámlanyitás magyarul elérhető

Személyesen meglátogatva a Komárnoban (Komárom szlovák oldal) vagy Párkányban található bankfiókok egyikét magyarul is lehet tájékoztatást kapni a bankszámlanyitásról és a bankszámlát számlanyitási díj nélkül is meg lehet nyitni. Szlovákia hivatalos pénzneme az euró, így egy szlovák bankban első lépésként eurós bankszámlát nyithatunk. Amennyiben emellé szeretnénk, lehetőségünk van a főbb deviza nemek mellett forint számla megnyitására is. A szlovák banki díjak általánosságban olcsóbbak, abban az esetben, ha pénzügyeinket inkább euróban intézzük. Az eurós utalások és pénz fogadás SEPA zónában 1 napos határidővel, alacsony költség mellett történik.

A szlovák bankok általában innovatívak. Több bankban a számlanyitás online megoldható, ha szlovák állampolgár vagy, külföldi magánszemélyként azonban csak személyes ügyintézés során nyithatsz bankszámlát. Az ügyintézés általában a szlovák mellett angol vagy magyar nyelven lehetséges, főleg a felvidéki városokban, ahol nagyszámban élnek magyar ajkúak. Azonban, ha telefonos ügyfélszolgálat segítségét szeretnénk kérni, arra kell számítani, hogy ezek általában pozsonyi központtal működnek és szlovák vagy angol nyelvű ügyintézés lehetséges.

A két legközelebbi városban Párkányban és Komárnoban néhány dokumentum bemutatása után nyithatunk szlovák bankszámlát euróban és forintban egyaránt. Készpénzt felvenni és befizetni banktól függően automatán keresztül vagy bankfiókban lehetséges. 10.000 Eur felett a bank forrásigazolást kérhet. A Szlovákiában kiadott bankkártyák a világon mindenhol elfogadottak, így Magyarországon is mindenféle korlát nélkül használható kp felvételre vagy kártyás fizetésre egyaránt. 

TOP 3 Szlovák Bank, ahol érdemes bankszámlát nyitni

Az alábbi pénzintézetek fiókjaiban könnyedén nyithatsz bankszámlát. 

Tatra banka

Tatra bank a személyes kedvencünk, mivel szuper innovatív technológiákat vezetnek be. A bank számunkra az abszolút megbízható kategóriát képviseli, az osztrák Raiffeisen csoport szlovák leányvállalata. Személyi igazolvány, lakcímkártya és adókártya kíséretében a számlanyitás személyesen megnyitható. Párkányban csak készpénzt automatában lehet felvenni vagy befizetni és 10.000 euró a limit, amennyiben ettől nagyobb összeget szeretnénk vagy nem rendelkezik bankkártyával, akkor a komárnoban található fiókban van a legközelebb készpénz kezelésére képes bankfiók.

Bankszámla nyitás a Raiffeisen szlovák leánybankjánál, a Tatra Bankban

CSOB Bank

Bankszámlanyitás a szlovák CSOB Bankban.

Régi idők régi „offshore” bankja, a belga KBC csoporthoz tartozik, hasonlóan a magyar K&H bankhoz. Egy időben hangos volt a szlovák sajtó a magyarok által elkövetett készpénzes ügyletektől, fegyveres kiséretektől, így elsőként szigorítottak. Számlavezetési szolgáltatást nyújtanak magyar magánszemélyek és vállalkozások részére egyaránt. Néhány évvel ezelőtt vásárolta fel az OTP szlovák leánybankját és egyesült a két bank, így meghatározó bank Szlovákiában.

Slovenská Sporiteľňa

Erste bank szlovákiai leánybankja

Az Erste csoporthoz tartozó bank, Párkányban és Komárnoban egyaránt rendelkezik fiókkal. A magyar ügyfelek körében kevésbé népszerű, ugyanakkor az egyik legnagyobb szlovák bank.

+ 1: Unicredit Bank

az olasz bankcsoport szlovák leányvállalatának nagy előnye, hogy bizonyos feltételek teljesülése mellett a hazai díjak mellett használhatják a külföldön kihelyezett Unicredit ATM-ket is.

Az olasz bankóriás is jelen van Szlovákiában.

Szükséges dokumentumok szlovák bankszámla megnyitáskor:

  • Személyi igazolvány
  • Lakcímkártya, lakcímigazolás
  • adókártya vagy adóigazolás adóilletőségről

Céges számlanyitás esetén a következő dokumentumok szükségesek a fentieken kívül:

  • hiteles cégkivonat 30 napon belüli keltezéssel szlovák nyelvű fordítása (célszerű Szlovákiában elvégeztetni)
  • Aláírási címpéldány hiteles szlovák fordítással
  • adott esetben a bankok kérhetnek további vagy eltérő dokumentációt, ez mindig az bank felelőssége érdemes velük egyeztetni.

Ingyenes számlát az alábbi bankoknál lehet nyitni szlovák cégeknek

  • mBank.sk – A Commerzbank szlovákiai leányvállalata, nem rendelkezik fizikai fiókhálózattal, a nagyobb városokban vannak ügyfélpontjaik, ahol készpénzt nem tudnak kezelni, csak ügyfélszolgálat van. Csak szlovák nyelvű mobil applikációjuk van. 
  • Fio.sk – teljes értékű bankszámla szolgáltatást nyújtanak szlovák cégeknek, internetbankkal és néhány fiókot tartanak csak fent. Legközelebbi bankfiók Komarnoban és Érsekújváron (Nové Zámky) van. 10.000 euró feletti készpénz forgalmat előre szükséges jelezni. Mobil elérhetőségük angol és szlovák nyelven is elérhető. Számlavezetési díj, kártya díj 0, így ha szlovák céggel számára szeretnél számlát nyitni, igen jó alternatíva lehet. Magyar magánszemélyként is elérhető az ingyenes EUR számlacsomag, mely havi számlavezetési és kártya díj felszámítása nélkül még tranzakciós díjat sem számol.

Szlovák bankszámla összefoglalása

Szlovákia elsősorban azok számára a legelőnyösebb, akiknek fontos a könnyű megközelíthetőség és a magyarul történő banki ügyintézés. Emellett számos esetben a Magyarországon tevékenykedő bankoktól kedvezőbb feltételek mentén használhatóak. Fontos tudni, ha 2024-ben már az adózatlan és illegális pénzek tárolására ezek a megoldások teljesen alkalmatlanok, mint a világ nagy részén általában. Szlovákia is csatlakozott a CRS adóügyi egyezményes országokhoz, melyek évente egyszer összesített adatokat küldenek a külföldi ügyfelek országai adóhivatalának. A készpénzfelvétel hasonló a Magyarországon már tapasztalt rendszerhez, a 10.000 Eur feletti készpénz felvételt előre be kell jelenteni 2 nappal, ugyanilyen befizetésnél pedig forrás igazolást kérhetnek. Ez alatti összegeket általában atm-en keresztül is lehet ki- vagy befizetni. Szlovákiában ugyanazok a bank csoportok vannak jelen, mint Magyarországon, így jól ismerhetjük őket. (Raiffeisen, Unicredit, CIB, KBC, Erste).

Aki szlovák banknál nyit számlát az eurós utalásait akár díjmentesen vagy maximum 0.5-1 Eur költség mellett teljesítheti bármely SEPA országba.

Cégünk számlanyitási szolgáltatást nem nyújt Szlovákiában, saját és ügyfeleink tapasztalatait osztjuk meg.