ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

TAGS

Метки
защита данных налоговое резидентство оптимизация налогообложения Оффшорные зоны США Апостиль банк банковский счёт Barclays Британские Виргинские острова Дубай Откройте банковский счет в Дубае Дубайская компания Создание компании в Дубае Недвижимость Дубая Поселение в Дубае Дубайский оффшор Дубайская виза Дубай Компания из Объединенных Арабских Эмиратов Переселение в Объединенные Арабские Эмираты Объединенные Арабские Эмираты Форекс фрилансер фрилансер Дубай банковский счет компании freezone налогообложение криптовалюты иностранные инвестиции иностранная собственность поселиться в дубае постоянный вид на жительство Моссак Фонсека оффшорный банк офшорный скандал оффшорная компания создание оффшорной компании оффшорный счёт Панама Панамские документы Панамские документы Парагвай репутация Сейшельские острова Компания из ОАЭ Создание компании в ОАЭ Компания из США

Offshore cégalapítás és amit tudni érdemes róla

Ezen cikkünkben bemutatjuk, amit az offshore cégalapítás kapcsán elsőkörben érdemes tudni. Természetesen a téma kimeríthetetlen, de lesz szó a cégalapítás helyszíneiről, legalitásáról, előnyeiről, működtetéséről és feltételeiről. Mindenek előtt javasoljuk, hogy bármennyire is egyszerűnek tűnhet egyesek szemében a téma, mindenképpen keress egy tapasztalt szakértőt mielőtt önállóan belekezdenél az offshore cégalapításba.

Offshore jelentése

С сайта offshore jelentése parton túli, mely az üzleti világba átvitt értelmezés szerint azt jelenti, hogy az offshore cég nem folytat üzleti tevékenységet az adott országban, ahol a céget bejegyzett, ezért cserébe adókedvezményt kapnak.

Illegális-e az offshore cégalapítás?

Ez egy olyan kérdés, amire az ember általában maga is tudja a választ, bár a média azért igyekszik elültetni a hétköznapi emberek fejében azt, hogy illegális. De nézzük csak meg, egy offshore cég alapítása egy ország törvényei szerinti üzleti tevékenységre alkalmas jogi személyt jelent. Természetesen előfordulhat, hogy valaki törvénytelen módon üzletel egy offshore cég nevében, ettől azonban maga a külföldi cég önmagától nem tud illegális lenni. Egyébként Magyarországon is olvashatunk olyan híreket, hogy a NAV kivonult nagy értékű költségvetési csalás gyanújával, erre még sem mondjuk, hogy magyar céget alapítani illegális. Egy offshore cég alapítása maximálisan legális, azzal a kitétellel, hogy a törvényeket be kell tartani.

Offshore Cégalapítás – milyen előnyei vannak?

Egy offshore cég, másnéven nemzetközi üzleti társaság, abban az esetben, ha nem végez üzleti tevékenységet a bejegyzéssel érintett országában, nem kell társasági adót fizessen. Bármekkora forgalmat is bonyolít a cég, előre megállapított fix költségekkel tud számolni. Régen ez volt ez egyik legfontosabb előny. Azonban az offshore cégek az adózási előnyön túl lényegesen alacsonyabb adminisztratív kötelezettségeket élvezhet vagy akár az anonimitást. 

Korábban elmondható volt, hogy semmilyen pénzügyi nyilvántartást nem kellett vezetnie egy offshore cégnek. Az elmúlt években a nemzetközi sztenderdeket ezeknek a joghatóságoknak is be kellett építeni, így beszámolót benyújtani ugyan nem mindenhol kell, de például szükséges pénzügyi nyilvántartást vezetni vagy annak helyét meghatározni, lenyilatkozni évente. 

Egy offshore cég alapítása csupán néhány óra vagy néhány nap, így elmondhatjuk, hogy a cégalapítás gyors.

Legfőbb előnye az offshore cégeknek, hogy vagyoni értékeinket el tudjuk rejteni az kíváncsiskodó szemek elől. Egy offshore cég tulajdonolhat ingatlant, részvényeket, üzletrészeket, jogokat, szabadalmakat. Gazdasági tevékenysége néhány tiltott tevékenységtől eltekintve nincs korlátozva.

Hol lehet offshore céget alapítani?

Számos olyan ország létezik, ahol az adómentes külföldi cégalapítás jogi környezete adott. Az alábbi felosztást szoktuk használni az offshore cégek vonatkozásában:

Offshore cégalapítás klasszikusai

A mai napig is számos olyan országban tudunk céget alapítani, ahol külön adózási és adminisztratív kedvezményeket adnak ezeknek a nemzetközi cégeknek. Ilyen offshore helyszínek a világ minden pontján találhatóak, de jellemzően a Karib-tengeri szigetek, az Indiai-óceáni szigetek és a Csendes-óceáni szigetek, szigetországok adnak otthont ezeknek a cégeknek. 

A Karib-tenger szigetei között az egyik legrégebbi és mai napig nagyon népszerű ország a Британские Виргинские острова, de a térség rengeteg lehetőséget kínál, Saint Vincent és Grenadine-szigetek, Antigua, hogy csak néhány példát említsünk. Az Indiai-óceánon található az egyik legnépszerűbb offshore cégeket bejegyző ország, a Сейшельские острова.

Még távolabb találhatóak a Csendes-óceáni térségi országok, ahol lehetőség van offshore cégalapításra. Például Cook-szigetek, Vanuatu.

Területi alapú adózási helyszínek

Ezeken a klasszikus offshore helyszínek felül találunk olyan országokat, ahol az offshore státusz abból ered, az országban területi adózási elv van érvényben, így a külföldről származó jövedelmek mentesülnek az adóztatás alól. Ilyen ország például a jól ismert Гонконг или Панама.

Amerikai Egyesült Államok

USA offshore cég kifejezést ügyfelektől szoktam hallani, ugyanez az angol offshore cég. Ezekben az országokban külön offshore szabályok nem léteznek a külföldi vállalkozók részére. Az angolszász jogi környezetben léteznek olyan cégtípusok, melyek önállóan nem fizetnek adót, amennyiben az adott államban nem végeznek tevékenységet, ez az USA LLC, illetve ide sorolhatjuk nyugodtan a partneri társulásokat, az Egyesült Királyságban LLP, Kanadában LP, de az angolszász területeken valamilyen formában ezek megtalálhatóak. 

Ezen cégek nyeresége a társasági adó megfizetése nélkül továbbáramlik a cég tagjai, a partneri társulásban résztvevő tagok felé és nekik magánszemélyként kell az adót bevallani és megfizetni, abban az országban, ahol a magánszemély adóilletőséggel bír. Digitális nomádok körében népszerű ez a cégforma, abban az esetben, ha a digitális nomád már letelepedett egy adómentes országban. Egy offshore helyszínen bejegyzett céget általában megbélyegzik és azt gondolják, hogy célja az adóelkerülés. Egy USA, Kanada vagy Egyesült Királysági cégalapítás után ezt senki nem feltételezi.

Dubai offshore cégek

A magyar ember a Создание компании в Дубаеra sokszor offshore cégként gondol. Az Egyesült Arab Emírségekben több cégtípus mellett lehetőség van offshore céget alapítani. Emirátusok egy nagyon kellemes adózási környezetet biztosító jogterület akkor is, ha az offshore cégeket nem vesszük figyelembe. Dubai cégalapítási lehetőségekről az oldalainkon bővebben tudsz olvasni. Érdemes tudni, hogy néhány éve már az Emírségekben működő bankok nem nyitnak számlát a helyben bejegyzett offshore cégeknek. 

Offshore cég működtetése

forrás: https://www.shutterstock.com

Egy offshore cég alapításához és működtetéséhez nem szükséges túl nagy infrastruktúra. Ezek a külföldi cégek alacsony adminisztrációval járnak, elég évente beküldeni a szükséges dokumentációkat, nyilatkozatokat és megfizetni a cégek éves fenntartási díjait. Az offshore cégek könnyedén tudnak számlát kiállítani bármilyen számlázó programmal vagy akár egy Wordben vagy Excelben megszerkesztett dokumentummal. Offshore cégek egyre gyakrabban használnak kriptavalutát a tranzakcióik végrehajtásához, mivel ma már a bankok nem szívesen dolgoznak offshore cégekkel, viszont ez teljesen legális. 

Az offshore cégek működtetése a nemzetközi nyomásnak köszönhetően akadályokba ütközhet, így az adóoptimalizálás céljára alapított cégeket inkább a midshore cégek felé toljuk, ahol kedvezményeket kapnak, ugyanakkor a céges infrastruktúra, mint például a bankszámla vagy a valós jelenlét nem csorbul.

Milyen feltételei vannak az offshore cégalapításnak?

Az offshore cégalapításnak csak minimális feltételei vannak. Be kell tölteni a 18 éves kort, szükség van egy regisztrált helyi képviselőre, ügynökre és a cég részére egy székhely címre. Ezeket mi biztosítjuk. Általában minimum 1 igazgató és 1 részvénytulajdonos a minimum, de ezeket anonim cégalapítás esetén mi nyújtjuk. Az offshore cégeket nem kötelezik bankszámla nyitására, 2024-ben ez már nagyon nehéz is lenne. A cégalapításkor a cégalapító ügynökségnek el kell végezni a KYC azonosítást. Érvényes útlevélre, lakcímigazolásra van szükség, névleges tisztségviselők használata mellett bizonyos esetekben bankszámlakivonatot és önéletrajzot is kérhet be a céget bejegyző helyi képviselő. 

Mi az a regisztrált ügynök?

Az offshore cégalapítás elvégezhető a távolból is és a cégek fenntartásához sincsen szükség ellátogatni az adott országba, így viszont a törvény kötelezi a céget egy helyi képviselőre. Ezt hívhatjuk regisztrált képviselőnek vagy regisztrált ügynöknek is. Hivatalosan az angol nyelvben a registered Agent használatos. Ő tudja igazolni a céget vagy a cégbíróságon módosításokat elvégezni, igazgatót váltani vagy bármilyen módosítást vagy kérést eszközölni a cég életében. A Regisztrált ügynök a cég valódi tulajdonosának vagy igazgatójának megbízásából jár el. 

Milyen dokumentumai vannak egy offshore cégnek?

Az offshore cégek hasonló dokumentumokkal rendelkeznek, mint más cégek. Bejegyzéskor a cégbíróság kiállítja a bejegyzést igazoló okiratot (Certificate of Incorporation), illetve az offshore cégnek rendelkeznie kell egy alapító okirattal (memorandum) és egy társasági szerződéssel (Articles of Association). A Regisztrált Ügynök jelöli ki a vállalkozás első igazgatóját és az igazgató állítja ki a cég első részvényeit a részvénytulajdonosok részére. Ezeken kívül általában van igazgatói jegyzék, részvényesi nyilvántartás és a valódi tulajdonosokat is ugyanilyen módon nyilván kell tartania a cégnek.

Minden offshore helyszín esetén minimálisan eltérhetnek a cég iratainak elnevezései, de a legtöbb esetben a fenti leírás fedi a valóságot. 

Milyen hiteles nyilvántartások érhetőek el az offshore cégekről?

Az offshore cégalapítás fontos előnye az adóoptimalizálás mellett a publikusan nem elérhető cégnyilvántartások. 

A klasszikus offshore cégek (például Seychelle-szigetek vagy Brit Virgin-szigetek) számára két féle cégkivonat létezik:

  • Свидетельство о хорошей репутации, melyet az adott országban a cégbíróság állít ki és a cég nevét, a bejegyzés számát és azt az információt tartalmazza, hogy a cég létezik és nincs felszámolási eljárás alatt.
  • Свидетельство о вступлении в должность, melyet a cég regisztrált ügynöke állít ki és tartalmazza a cégalapítás dátumát, igazgatók és tulajdonosok adatait, a cég székhelyének címét, illetve, hogy a cég nincs felszámolás alatt.

Mindkét dokumentum Apostille és közjegyzői hitelesítéssel ellátható és közhiteles dokumentumként elfogadható. 

Az offshore cégalapítás összefoglalása

forrás: shutterstock.com

Offshore céget alapítani megfelelő felkészüléssel külföldön is lehetséges, legtöbb esetben kiutazni sem fontos. A cégek bejegyzése gyors és törvényes. Ugyanakkor a célnak világosnak kell lennie. Üzleti tevékenységet végez-e a cég vagy csak holding cégként használják tulajdonosai? Szükséges-e bankszámla vagy nem? A tervezéshez ajánljuk, hogy minden esetben kérj szakértői segítséget. 

A legfontosabb a megfelelő felkészülés, annak érdekében, hogy ne adóelkerülés legyen, hanem adóoptimalizálás. Egy vagyon elem átruházása gyors és hibamentes legyen. Vagy az üzleti tevékenység törvényes… Ezekre mind láttunk már sok rossz példát, tudjuk a hiba lehetőségeket.

Egy szakértő végigvezet a teljes folyamaton a cégalapítástól a működtetésen át. A regisztrált ügynökök pedig nem foglalkoznak egyéni ügyfelekkel több okból sem, így a szakértőt nem tudod kikerülni, csak használni vagy nem használni a tudását, tapasztalatait.

Обращайтесь к нам с уверенностью! Мы в вашем распоряжении.
Звоните мне с уверенностью!