ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

TAGS

Метки
защита данных налоговое резидентство оптимизация налогообложения Оффшорные зоны США Апостиль банк банковский счёт Barclays Британские Виргинские острова Дубай Откройте банковский счет в Дубае Дубайская компания Создание компании в Дубае Недвижимость Дубая Поселение в Дубае Дубайский оффшор Дубайская виза Дубай Компания из Объединенных Арабских Эмиратов Переселение в Объединенные Арабские Эмираты Объединенные Арабские Эмираты Форекс фрилансер фрилансер Дубай банковский счет компании freezone налогообложение криптовалюты иностранные инвестиции иностранная собственность поселиться в дубае постоянный вид на жительство Моссак Фонсека оффшорный банк офшорный скандал оффшорная компания создание оффшорной компании оффшорный счёт Панама Панамские документы Панамские документы Парагвай репутация Сейшельские острова Компания из ОАЭ Создание компании в ОАЭ Компания из США

Panama letelepedés: előnyök, tudnivalók, engedélyek, díjak

Ha érdekel Közép- és Dél-Amerika és szeretnéd a külföldi letelepedést kedvező adózással kombinálni, akkor jó alternatívát jelenthet számodra a Panama letelepedés. 

Mit érdemes tudnod Panamáról?

Panama Közép-Amerika legdélebbi országa, amely nyugaton Costa Ricával, délkeleten Kolumbiával, északon a Karib-tengerrel, délen pedig a Csendes-óceánnal határos. Elsősorban a Panama-csatornáról ismert, amely 1914-es elkészülte óta forradalmasította a kereskedelmet és az Atlanti- és Csendes-óceán közötti áruszállítást.

A Panama-csatorna ma is fontos szerepet játszik a rohamosan fejlődő helyi gazdaságban, emiatt számos külföldi vállalat települ Panamába.

Panama letelepedés előnyei: kinek lehet jó alternatíva?

 • Panama adózása nagyon kedvező, a nem Panama területén keletkező jövedelem pedig adómentes. Így jó választás lehet egyéni vállalkozóként vagy cégként, ha több országban is vannak ügyfeleid.
 • A Panama letelepedés a Friendly Nations Visa keretében ma már nemcsak a felső tízezer számára elérhető. Alkalmazottként, egyéni vállalkozóként is kedvező feltételekkel igényelheted.
 • A letelepedési eljárás ugyan sok bürokratikus buktatót rejt, de más közeli országokhoz képest gyorsan lezajlik. Az állandó tartózkodási engedélyt átlagosan 5 hónap alatt elbírálják.
 • Egy trópusi paradicsomban élhetsz, ami gazdaságilag is gyors ütemben fejlődik.
 • Ha eddig az tartott vissza a Panama letelepedéstől, hogy nem bírod a fél évig csapadékos időjárást, akkor van egy jó hírünk. Elég  két évente ellátogatnod Panamába, hogy megtarthasd a Panama letelepedési engedélyt. Így jó választás lehet, ha digitális nomád vagy, esetleg sokat utazol.
 • Panama állampolgár lehetsz 5 évnyi állandó tartózkodási engedély után.

Panamaváros este

Forrás: istockphoto.com

Munkavállalás alkalmazottként Panamában

Ha azért költöznél Panamába, hogy egy külföldi vállalatnak dolgozz, általában nincs szükség munkavállalási engedélyre sem. Ha azonban egy helyi vállalatnak dolgoznál, akkor már kelleni fog az engedély, amit nem könnyű beszerezni. A legtöbb vállalatnál ugyanis államilag korlátozva van, hogy milyen arányban foglalkoztathatnak külföldieket, ez jellemzően 10%. Így a legtöbb külföldi inkább nemzetközi cégnél talál munkát.

Panamai vízum feltételei – Baráti Nemzetek VISA

Egy elnöki rendeletnek köszönhetően 2012 óta 47 Panama-barát nemzet állampolgárai jogosultak az állandó tartózkodási engedély megszerzésére. Jó hír, hogy Magyarország is ezen országok közé tartozik. Vízumot kérvényezhetsz nyugdíjasként, munkavállalóként, cégalapítással vagy ingatlanbefektetéssel vagy lekötött betéttel is.

Bármelyik utat is választod a Panama letelepedéshez, az valószínűleg hosszadalmas, sok bürokráciával járó folyamat lesz. Érdemes egy szakértő csapat segítségét kérni, akik jól ismerik a buktatókat, így biztosan nem dobják vissza a kérelmedet.

Kötelező dokumentumok a panamai letelepedéshez:

 • Útlevél regisztráció a Nemzeti Bevándorlási Hivatalnál
 • 5 db útlevél méretű fénykép
 • Banki igazolás vagy számlakivonat az utolsó hónapra vonatkozóan, amely legalább négy számjegyű (USD) vagy állandó jövedelmet mutat
 • Az útlevél teljes másolata közjegyzői hitelesítéssel
 • Erkölcsi bizonyítvány Apostille hitelesítéssel
 • Egészségügyi igazolás kiváltása Panamában
 • Szándéknyilatkozat, amely tartalmazza a letelepedés egyéb indokát, illetve eskütétel, hogy betartod az ország törvényeit

Opcionális dokumentumok munkavállalás esetén:

 • A munkáltató cég által aláírt szerződés, amely tartalmazza a munkakörödet, a fizetésedet és a letelepedés költségeit
 • A munkát biztosító vállalat cégbejegyzési dokumentumai
 • A cég működését igazoló dokumentumok

Opcionális dokumentumok ingatlanbefektetés esetén:

 • Hivatalos panamai ingatlan-nyilvántartási igazolás, amely mutatja az ingatlan tulajdonjogát és értékét

Az ingatlan minimális értéke 200 000 panamai balboa kell, hogy legyen. Lényeges tudnod, hogy banki hitellel vásárolt ingatlant is elfogadnak a letelepedéshez. 

Panama letelepedés menete lépésről-lépésre

Az ügyintézést már otthon el kell kezdened, de a letelepedési engedélyt Panamában tudod majd igényelni.

1. Szükséges dokumentumok beszerzése otthon

 • Első lépésben egy igazolásra lesz szükség, hogy nem szerepelsz a bűnügyi nyilvántartásban. Ez Magyarországon az Erkölcsi bizonyítvány, Ügyfélkapun keresztül vagy a Belügyminisztérium ügyfélszolgálatán tudod kérelmezni
 • Friss anyakönyvi kivonatot is kell kérvényezned, Magyarországon az epapir.gov.hu-n tudod megtenni. 
 • A kapott papírokat apostille hitelesítéssel kell ellátni.
 • Készíttess legalább 5 db igazolványképet magadról.

Az ügyintézés elhúzódhat, ezért érdemes ellenőrizni, hogy meddig érvényesek a kapott papírjaid. Sajnos érhet olyan szerencsétlen helyzet, hogy Panamába érkezve kiderül, már nem sok időd marad a benyújtásra. Éppen ezért a Panama letelepedés során életmentő lehet a gördülékeny ügyintézés, amiben szakértő csapatunk tud neked segíteni.

2. Beutazás Panamába

Magyar állampolgárként 90 napra vízummentesen, érvényes útlevél, a visszaútra szóló jegy és 500 $ anyagi fedezet felmutatásával beutazhatsz Panamába. A fedezet felmutatása történhet készpénzben vagy bankkártyán. Ügyelj rá, hogy a beutazáskor pecsételjenek az útleveledbe. Az utazás alaposan legyen megtervezve, a szükséges előkészületek legyenek elvégezve, ugyanis ezek hiányában a tartózkodási engedély ügyintézési ideje jelentősen meghosszabbodhat.

egy férfi letelepedés céljából szeretne az ország-ba lépni.

Magyar állampolgárként 90 napra vízummentesen, érvényes útlevél, a visszaútra szóló jegy és 500 $ anyagi fedezet felmutatásával beutazhatsz Panamába. A fedezet felmutatása történhet készpénzben vagy bankkártyán. Ügyelj rá, hogy a beutazáskor pecsételjenek az útleveledbe. Az utazás alaposan legyen megtervezve.

3. Munkavállalási engedély megszerzése Panamában (opcionális)

Ha panamai vállalatnak szeretnél dolgozni, akkor engedélyt kell szerezned. A Munkaügyi Minisztérium csak akkor adja ki a munkavállalási engedélyt, ha már a Panamába költözés előtt garantált állásajánlattal rendelkezel. A helyi munkaadónak bizonyítania kell, hogy nincs olyan képzett panamai állampolgár, aki a te munkádra alkalmas lenne. Ez különösen nehéz mérnöki és egészségügyi pozíciók esetén. 

Forrás: istockphoto.com

Ügyvédet kell fogadnod, ő fogja ugyanis kérvényezni a munkavállalási engedélyt a Munkaügyi Minisztériumtól. Mindenképpen specializálódott ügyvédet keress fel, mert ő fog felvilágosítást adni, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtanod a kérelem mellé. Egészségügyi bizonyítványra és negatív HIV-tesztre biztosan szükséged lesz, de ezt Panamában készítik el neked.

4. Panamai letelepedés feltételeinek teljesítése

Attól függően, hogy melyik letelepedési feltétellel szeretnénk az országban letelepedési engedélyt szerezni vagy be kell szerezni a megfelelő Letter of Work dokumentumot vagy legalább 200 000 balboát (usd) kell lekötnöd három évre egy helyi bankban vagy bemutatni a nyugdíjjal kapcsolatos dokumentumokat vagy a megvásárolt ingatlanról egy tulajdonjogot és értéket igazoló dokumentummal szükséges rendelkezni.

5. További befizetések

Ezután 250 $-t kell befizetned a Nemzeti Kincstár, és 800 $-t a Bevándorlási Hivatal felé. Ezekről befizetést igazoló csekket kapsz, amit benyújtandó dokumentáció fontos része. Költségeink tartalmazzák ezeket a tételeket.

6. Letelepedési engedély megszerzése Panamában

Az összes dokumentumot összeállítva, a jelentkezési lapokat be kell vinned a Bevándorlási Hivatalba. Panamában kell az idegen nyelvű dokumentumokat spanyolra lefordíttatni. A kérelmedet a Bevándorlási Hivatal általában 4-5 hónap alatt elbírálja. Ugyanakkor néhány napon belül kezedben tarthatod a 6 hónapig érvényes Panamai személyi igazolványt. Pozitív elbírálás esetén egy két évig érvényes személyi igazolványt kapsz. A két év lejártakor kérheted az állandó tartózkodási engedélyt, ekkor megint kapunk egy 6 hónapig érvényes ID-t, az elbírálás után pedig egy 2 évre szóló személyi igazolványt. Az állandó tartózkodási engedély elfogadásakor a hivatal értesíti az anyakönyvi hivatalt, ahol 20-30 napon belül kiállítják az állandó tartózkodási engedélyt, a Cédula-t, ezzel kiválthatod az E-Cedulát is. Legfeljebb két alkalommal kell Panamába utaznod. A Panama letelepedési engedély igénylése nagyjából 3-5 napot vesz igénybe, de érdemes rászámolni néhány napot. A tartózkodási kérelmeket 6 hónapon belül kell elbírálni (általában 4-5 hónap), így a benyújtást követően kapsz egy fél évig érvényes személyi igazolványt, ami egyben egy tartózkodási engedély is, így az országban tudsz maradni továbbra is, ha szeretnél, de haza is repülhetsz.

Élet és letelepedés Panamában
Panamaváros, panoráma nézet a Panamavárosi felhőkarcolókra a Panamai dzsungelből.

Forrás: istockphoto.com

Panamai letelepedés költségei

Összegyűjtöttük, melyek a leggyakrabban felmerülő költségek a Panama letelepedés kapcsán.

A teljes letelepedési engedély ügyintézéséhez kapcsolódó költségek 4050 Usd egy felnőtt főre. Házastárs részére mint eltartott 3000 Usd, eltartott gyerekek 2000usd. 

Az ideiglenes tartózkodási engedély mellé nem kötelező még a munkavállalói engedély, de az állandó tartózkodásihoz már kötelező kiváltani, ennek költsége az ügyvéd felé 650 usd, egyéb költség 75 usd, munkavállalói kártya díja 80 usd. 

Amennyiben nem szeretnél egyelőre kint céget alapítani, úgy tudjuk biztosítani a megfelelő munkáltatói levelet, ami kiváltja a cégalapítást és amire szükség van a letelepedéshez. Ennek díja 500 usd.

Amennyiben saját céget szeretnél alapítani kint, annak költsége 1700 usd. 

Természetesen számolnod kell még az utazás és a kint tartózkodás költségeivel.

Stresszmentes tengerentúli letelepedés hozzáértő támogatással.

Tapasztalt munkatársaink készséggel, gyors, megbízható, diszkrét és professzionális ügyintézéssel állnak rendelkezésedre a Panama letelepedés ügyintézésében.

Panama Letelepés – összefoglalás

Panama az egyik kedvenc helyszínünk. Itt nem pusztán letelepedni tudsz, hanem lehetőséged van viszonylag könnyen és olcsón a panamai állampolgárságot megszerezni. Fontos előnye az is, hogy nem szükséges évente többszöri rendszeres megjelenés az országban és az állandó tartózkodási engedély megszerzése után az egy életre szól. Hátránya a távolság, mivel Panama nem érhető el egy néhány órás repülőúttal. Egyre több olyan megkeresést kapunk, akik az esetleges harmadik világháború esetére keresnek menekülő útvonalat. Panama földrajzi elhelyezdése remek alternatívát jelenthet egy ilyen eshetőségre is. Ebben az esetben az letelepedési engedéllyel rendelkező személy számára a belépés az országba mindenkor megengedett. A Panama-csatorna nagyfokú stabilitást nyújt az országnak, mind gazdaságilag, mint politikailag. Továbbá lehetőséged van egy olyan országban adórezidenssé és állampolgárrá is válni, ahol a külföldi jövedelmeket nem adóztatják meg, a Panamában keresett jövedelem pedig a legtöbb magas adózású ország adómértékénél bőven kedvezőbb.

Többek között az alábbi feladatokban számíthatsz ránk:

 • Panama bevándorlási segítségnyújtás
 • Idegennyelvű dokumentumok fordítása hivatalos panamai fordítótól
 • Panamai tartózkodási engedély és személyi igazolvány igénylése
 • Helyi dokumentumok begyűjtése Panamában állandó tartózkodási engedélyért
 • Helyi lakcím igazolása Panamában állandó tartózkodás esetén
 • Cégalapítás és egyéni vállalkozás indítása, adórezidenciával kapcsolatos szakértői segítségnyújtás

Amennyiben szeretnél segítséget igénybevenni, vedd fel velünk a kapcsolatot és végigvezetünk a folyamaton. 

Звоните мне с уверенностью!
Обращайтесь к нам с уверенностью! Мы в вашем распоряжении.

Források:

Konzuli Tájékoztatás – Panama

Panamai Bevándorlási Hivatal – KÖVETELMÉNYEK ÉS ELLENŐRZŐ LISTA – LETELEPEDÉSI ENGEDÉLYEK

Panamai Bevándorlási Hivatal – KÖVETELMÉNYEK ÉS ELLENŐRZŐ LISTA – LETELEPEDÉSI ENGEDÉLYEK – ÁLLANDÓ LAKOSKÉNT OLYAN MEGHATÁROZOTT ORSZÁGOK ÁLLAMPOLGÁRAI, AMELYEK BARÁTI, SZAKMAI, GAZDASÁGI ÉS BEFEKTETÉSI KAPCSOLATOKAT TARTANAK FENN AZ ADOTT ORSZÁGGAL (PDF)