ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

TAGS

Метки
защита данных налоговое резидентство оптимизация налогообложения Оффшорные зоны США Апостиль банк банковский счёт Barclays Британские Виргинские острова Дубай Откройте банковский счет в Дубае Дубайская компания Создание компании в Дубае Недвижимость Дубая Поселение в Дубае Дубайский оффшор Дубайская виза Дубай Компания из Объединенных Арабских Эмиратов Переселение в Объединенные Арабские Эмираты Объединенные Арабские Эмираты Форекс фрилансер фрилансер Дубай банковский счет компании freezone налогообложение криптовалюты иностранные инвестиции иностранная собственность поселиться в дубае постоянный вид на жительство Моссак Фонсека оффшорный банк офшорный скандал оффшорная компания создание оффшорной компании оффшорный счёт Панама Панамские документы Панамские документы Парагвай репутация Сейшельские острова Компания из ОАЭ Создание компании в ОАЭ Компания из США

Külföldi cégalapítás – a legfontosabb tudnivalók, miért, hol és hogyan.

A külföldi cégalapítás nagyon sok vállalkozó életében felmerült már. Ennek sok oka lehet, ezekkel foglalkozunk külön-külön. A külföldi cégalapításról sok esetben azonnal az offshore cégalapítás jut eszünkbe, a kettő azonban egyáltalán nem fedi le egymást. Ebben a cikkben foglalkozni fogunk azzal, hogy milyen típusai vannak egy másik országban történő cégalapításnak, milyen indokai lehetne, illetve milyen előnyökkel és nehézségekkel számolhatunk a külföldi cégalapításnak. Megmutatjuk a legnagyobb központokat is, ahol a legtöbben szeretnének céget alapítani. Valamint beszélni fogunk az adózási kérdésekről is.

külföldi cégalapítás otthonról

A külföldi cégalapítás során elsőként mindig a motivációt kell megvizsgálnunk.

Minden külföldi cégalapítással kapcsolatos megkeresés, felkérés elején szeretem tisztázni a miértet. Ez egy nagyon fontos kérdés, ez alapozza meg konzultáció további menetét. Szeretnénk, ha kevesebb társasági adó terhelné a vállalkozásunkat vagy magánszemélyként szeretnénk az adófizetési kötelezettségeink legálisan csökkenteni, esetleg a vállalkozásunk bizonyos részét szeretném kiszervezni egy másik országba, de az is lehet, hogy a cég, amit felépítettünk terjeszkedni szeretne külföldön. Ezek nagyon fontos kérdések. A pusztán „nem akarok adót vagy áfát fizetni” összeségében kevés. Az оптимизация налогообложения azonban az üzleti világ fontos része.

Fontos azt is megvizsgálnunk, hogy a vállalkozás hol nyújt üzleti szolgáltatást, Magyarországon, egy másik Európai Uniós tagállamban vagy még távolabb. Kik a vevőink és hol állítjuk elő a szolgáltatást. Helyi vagy nemzetközi, online vagy offline tevékenységet végzünk-e és ez akár módosítható-e.

Következő nagyon fontos kérdés szokott lenni a megtermelt nyereség sorsa. Előfordulhat, hogy vannak jövőbeni terveink, ezért a cégben hagynánk, de lehetőség szerint kivonnánk az adózás alól. Előfordulhat, hogy egy ledolgozott néhány évtized után a nyugdíjas éveinket egy trópusi tengerparton képzeljük el. Ezért mindig igyekszünk teljes képet kapni az adott ügyletről és együtt tervezni a külföldi cégalapítás további lépéseit. Ezután lehetséges a szabályok mentén megtervezve megtenni a szükséges jogi lépéseket.

A külföldi cégalapítás típusai és amit ezekről tudni érdemes.

Ebben a szakmában van egy általános besorolás, amit a cégekre és az országokra is használunk:

Offshore Cégek:

Számos olyan ország van a világon, amely törvényei megengedik a nemzetközi cégek (International business Company, IBC) bejegyzését. Ezek a cégek a bejegyzés országában nem végezhetnek tevékenységet és így mentesülnek a társaság adó alól, helyette egy alacsony, meghatározott illetéket kell fizetni. Ezek a cégek kedvező költségek mellett könnyen megalapíthatóak és fenntarthatóak, ugyanakkor fontos tudni, hogy a felhasználásuk már meglehetősen beszűkült. Általában holding struktúrában látjuk többször, illetve olyan esetben is, ahol a tulajdonos szeretne inkognitóban maradni. Sokszor sziget államok nyújtanak ilyen lehetőséget, mint például Сейшельские острова, Mauritius, Британские Виргинские острова, Маршалловы острова vagy akár Панама, ahol a helyi törvények alapján külföldi jövedelmek mentesülnek az adóztatás alól. Az adminisztrációs kötelezettségek alacsony szinten vannak, illetve a titoktartás magas szintű, publikus nyilvántartások nem elérhetőek a cégekről.

Onshore cégek:

Ezek olyan országokban bejegyzett cégek, ahol a vállalkozás helyi üzleti tevékenységet is folytathat. Egy ilyen külföldi cégnek szükséges a pénzügyi nyilvántartásokat vezetni, adót fizetni és különösebb kedvezmény nem illeti meg. Gyakorlatilag nyomós indok szükséges ahhoz, hogy valaki egy ilyen külföldi cég létrehozásában gondolkozzon. Ezek lehetnek az olcsóbb vagy képzettebb munkaerő, illetve a helyi piacon történő tevékenység. Általában a cégek adatai publikusak, sokszor online hozzáférhetőek.

Midshore cégek

Ezek cégek valahol az offshore és az onshore cégek között helyezkednek el. Ezek a joghatóságok kedvezőbb adózási feltételeket vagy egyéb kedvezményeket biztosítanak egy külföldi cég számára. A társasági adó ezekben az országokban átlag 5-15% közé esik. Az Európai Unió területén ilyen például Ciprus vagy Málta. A Közel-keleten az Egyesült Arab Emirátusok, távolabb pedig Szingapúr vagy HongKong.

Hol érdemes céget alapítani?

Külföldi cégalapítás Dubiban

Érdemes tudni, hogy Magyarországon külföldi cégalapítással foglalkozó ügynökségek jelentős része üzleti modellt váltott és külföldieknek segítenek Magyarországon céget alapítani, hiszen Magyarország 9%-os társasági adója számos vállalatnak vonzó lehetőség. De azt hogy kinek hol éri meg céget alapítani nagyrészt a fentebbi kérdések köre fogja meghatározni. Kétségkívül a legtöbb megkeresést a Создание компании в Дубае kapcsolatban kapjuk, ahol nem kell aggódjunk a kettős adózás miatt, mivel Magyarország és az Egyesült Arab Emirátusok között 2015-ben életbe lépett a kettős adóztatást elkerüléséről szóló nemzetközi egyezmény. Ez azt jelenti, hogy a jövedelem típusok tételesen le vannak írva, hogy mikor milyen esetben milyen szabályok alapján kell adót fizetni, ezt itt olvashatod.

Külföldi cégalapítás költségei

A külföldi cégalapítás esetén a lokáció és a cég típusa fogja meghatározni egy cég költségeit. Egy offshore cég esetén ez 1000-1500€ közötti összegtől indul, akkor is ha egyéb extra szolgáltatásokat veszünk igénybe. Ezek általánosságban fix összegek, amelynek része a fix adó, a helyi cím, a kötelező helyi képviselő. Minden országban más-más jogi szabályok érvényesek. Magyarországon ügyvéd kell a cégalapításhoz, Német- vagy Spanyolországban közjegyző, Angliában, az Egyesült Arab Emirátusokban vagy Seychelle-szigeteken pedig helyi képviselő, ügynök. Ez egy engedélyhez kötött tevékenység komoly szabályozásoknak kell megfelelni, kvalifikált jogi végzettséggel rendelkező munkatársakra van szükség. A regisztrált képviselő a kapcsolattartó a cég külföldi tulajdonosa és a hivatalok között. Más országokban is kötelező, amennyiben vállalkozó nem él az adott országban. Magyarországon ezt kézbesítési megbízottnak hívjuk.

Az offshore cégalapítás költségeit meghaladják a midshore cégek költségei, amely már több ezer euróra rúg, ugyanakkor mégis kedvezőbb, mint egy onshore vállalkozás. Gyakorlati tapasztalatunk az, hogy kedvezőbb, ha megbízunk egy szakértőt, akinek mindennapos tapasztalata van a különböző országokban történő cégalapításban, illetve ezeknek a tervezésében.

Hogyan kezdj neki, ha külföldi cégalapításban gondolkozol?

Első lépésként érdemes végiggondolni részletesen az üzleti tervedet. Ezután célszerű megnézni, hogy milyen szolgáltatók, tudnak segíteni és ezek közül kiválasztani azt, aki számodra a legmegbízhatóbbnak tűnik. A bizalom fontos, mivel egy olyan céges struktúrát szeretnél létrehozni, amelyik stabilan működik. A nyelvtudás fontos része, de legtöbb esetben akkor is itthon keresnék egy tapasztalt partnert. Fedd fel a lapjaid, mert úgy fogsz valós segítséget kapni. Az üzleti terv megvalósulása esetén mi a terved a létrejött nyereséggel? Lehet belőle osztalék, fizetés, további befektetés vagy egyéb jogcímeken történő kifizetés. Ezt is szükséges megtervezni és előfordulhat, hogy adóilletőséget is kell hozzá váltanod. A külföldi cégalapítás egy igazán összetett folyamat, mindenképpen javaslom, hogy találj egy mentort, aki tud segíteni.

Elrettentő példa

Mesélek egy személyes példát. Van egy ügyfelünk. Több, mint 10 éve találkoztunk először. Ekkor még nagyon fiatal volt. Segítettünk neki egy külföldi bankszámlanyitásban. Hosszú évek után felhívott, hogy egy másik bankszámlanyitásban is segítsünk neki. Ez is eredményesen zárult és közben kialakult már egy közvetlenebb kapcsolat. Egyszer felhívott Dubaiból, hogy alapított ott kint egy céget egy helybeli szolgáltatóval.

A cégalapítás megtörtént, ahogy kellett. Nem ez a nehéz része. Az utána szükséges a letelepedési engedélyt vagy üzleti célú vízumot megszerezni belekerülhet 1-2 hónapba is önállóan vagy velünk néhány nap. Ez mindenképpen szükséges ahhoz, hogy bankszámlát tudjon nyitni, illetve mivel ő amúgy is utazik és nem él Magyarországon, szerette volna az adóilletőségét egy másik kedvezőbb adózási szabályokkal rendelkező országba áthelyezni. Ezt gyakorlatilag a mi irodánk 4-5 napos határidővel vállalja, de lehetőség van akár ettől gyorsabb megoldásokra. Ez a régi ügyfél másfél hónap után hívott fel és kellett segítenem neki a távolból. Mivel a bevándorlási procedúra megkezdésekor az útlevelet be kell adni és csak a végén kapjuk vissza, ezt viszonylag könnyen tudjuk forintosítani, hogy milyen extra költségek terhelték az ügyfelet, mert akart spórolni 1000€-t.

A másik kedvencem szokott lenni, amikor valaki azt mondja, hogy „óóó, itt azt mondták, hogy x €-t megcsinálják”. Nem szoktam látni a piacon részletes árajánlatot, így nehéz elvégezni az almát az almához összehasonlítást. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsuk a lehető legkedvezőbb áron. Ez a hosszútávú együttműködés egyik alapja.

a felkészülés és a munka sikert hoz a külföldi cégalapítás terén is.

Összegzés

Minden külföldi cégalapítás más. Eltérő szabályok, törvények vannak más-más országokban. Más a kultúra. A külföldi cégalapítás nem csupán cégalapítás, bankszámlanyitáshoz előfordulhat, hogy szükséges ottani lakcím vagy akár letelepedési engedély. Ismerni kell az adott ország adózási szabályait, adminisztrációs kötelezettségeit. Amennyiben külföldi cégalapításban gondolkozik és segítségre van szüksége, állunk rendelkezésére.

Обращайтесь к нам с уверенностью! Мы в вашем распоряжении.
Звоните мне с уверенностью!

forrás:

What is the Difference Between Offshore, Onshore, and Mid-Shore Companies?

https://www.wikipedia.hu