ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

TAGS

Метки
защита данных налоговое резидентство оптимизация налогообложения Оффшорные зоны США Апостиль банк банковский счёт Barclays Британские Виргинские острова Дубай Откройте банковский счет в Дубае Дубайская компания Создание компании в Дубае Недвижимость Дубая Поселение в Дубае Дубайский оффшор Дубайская виза Дубай Компания из Объединенных Арабских Эмиратов Переселение в Объединенные Арабские Эмираты Объединенные Арабские Эмираты Форекс фрилансер фрилансер Дубай банковский счет компании freezone налогообложение криптовалюты иностранные инвестиции иностранная собственность поселиться в дубае постоянный вид на жительство Моссак Фонсека оффшорный банк офшорный скандал оффшорная компания создание оффшорной компании оффшорный счёт Панама Панамские документы Панамские документы Парагвай репутация Сейшельские острова Компания из ОАЭ Создание компании в ОАЭ Компания из США

Minden, amit a külföldi bankszámlanyitásról tudnod kell: feltételek, adózás, lehetőségek

A külföldi bankszámlanyitás iránti érdeklődés folyamatosan növekszik azok körében, akik nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek, üzleti tevékenységet folytatnak, vagy egyszerűen csak pénzügyeiket szeretnék diverzifikálni. A nemzetközi számlanyitásnak azonban vannak olyan részletei, amelyekkel sokan nincsenek tisztában. Ilyen például, hogy a külföldi számla adatai az esetek többségében eljutnak a magyar adóhivatalhoz. 

Ha te is külföldi számlanyitáson gondolkozol, akkor érdemes elolvasnod a cikket, amelyben kitérünk rá, hogy:

 • Milyen lehetőségeid vannak nemzetközi számlanyitásra?
 • Mit kell tudnod az adóügyi információcserére vonatkozó megállapodásról?
 • Milyen külföldi bankszámlanyitási lehetőségeid vannak a CRS-zónán kívül?
 • Miért lehet kedvező alternatíva a Dubai számlanyitás?

Vágjunk is bele!

Külföldi számlanyitás: milyen lehetőségeid vannak?

A mai globalizált és digitalizált világban, a külföldi bankszámlanyitás egyszerűbb mint valaha. Vannak olyan pénzügyi vállalatok, amelyek segítségével akár az otthonod kényelméből is nyithatsz nemzetközi számlát, több országban is.

Számlanyitás hagyományos nemzetközi bankoknál

A hagyományos bankok az egyik legmegbízhatóbb alternatívát kínálják a külföldi számlanyitásra. A folyamat azonban jellemzően hosszabb időt vesz igénybe, és a bankok gyakran szigorúbb feltételeket támasztanak a külföldi ügyfelekkel szemben. Például, hogy az adott országban legyen bejelentett lakcímük magán számla esetén, vagy vállalati székhelyük céges számla esetén. 

Az ilyen típusú külföldi bankszámla akkor lehet jó megoldás számodra, ha hosszabb távú pénzügyi kapcsolatokat építesz ki az adott országban.

Számlanyitás fintech cégeknél

A robbanásszerűen növekvő digitális bankok és fintech cégek nem csak radikálisan leegyszerűsítették a külföldi számlanyitást, de olcsóbbá és gyorsabbá is tették a nemzetközi tranzakciókat is. 

Az egyik legnagyobb újítás, amit ezek a modern pénzügyi szolgáltatók bevezettek, hogy egyetlen számlához több nemzetközi bankszámlaadatot is biztosítanak. Míg a hagyományos bankoknál jellemzően külön-külön számlát kell nyitnod az egyes devizákhoz, a fintech cégeknél a többpénznemű számlával egyszerre lehetnek például amerikai dollár, euró vagy font helyi számlaadataid anélkül, hogy elhagynád Magyarország területét.

Számos opciód van tehát a külföldi bankszámlanyitásra. Fontos azonban tudnod azt is, hogy ezeknek a számláknak az adatait mely hatóság és hogyan ellenőrzi.

Mi az AEOI (Automatic Exchange of Information) és hogyan befolyásolja a külföldi bankszámlanyitást?

Az Automatikus Információcsere (Automatic Exchange of Information vagy AEOI) a kölcsönös együttműködésre épül a világ adóhatóságai között. Az AEOI keretében az információk rendszeresen és automatikusan átadásra kerülnek az adózó forrásországa és lakóhelyországa között, külön kérés nélkül. Ez lehetővé teszi különféle jövedelemkategóriák (például osztalékok, kamatok stb.) vonatkozásában a „tömeges” adózói információk rendszeres továbbítását az adózó forrásországa és lakóhelyországa között. 

Az Automatikus Információcsere olyan átvilágítási és jelentéstételi rendszereket foglal magában, mint a külföldi számlák adóztatására vonatkozó megfelelőségi törvény (FATCA) és a közös jelentéstételi szabvány (CRS).

Ábra az AEOI_FATCHA_CRS kapcsolatáról

Forrás: https://www.datatracks.com/

Mi az a FATCA?

A FATCA a Foreign Account Tax Compliance Act (külföldi számlák adóztatására vonatkozó megfelelőségi törvény) rövidítése. Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya 2014. február 4-én kötött kormányközi megállapodást, amely támogatja az automatikus adatcsere és a FATCA rendelkezéseinek végrehajtását az országaink adóhatóságai között. 2015 óta pedig a pénzintézeteknek évente jelentést kell tenniük a nemzeti adóhatóság (NAV) felé is a FATCA-érintett ügyfelekről.

Közös Jelentéstételi Szabvány – Common Reporting Standard (CRS)

A Közös Jelentéstételi Szabvány egy a pénzügyi számlákkal kapcsolatos, globális szintű előírás az adóhatóságok közötti automatikus információcserére vonatkozóan. A szabványt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECS) 2014-ben dolgozta ki. A CRS-hez azóta a világ számos országa csatlakozott, köztük az Európai Unió valamennyi tagországa. A CRS országok listája folyamatosan bővül.

Ez azt jelenti, hogy ha olyan országban kezdeményezel külföldi bankszámlanyitást, amely megkötötte a CRS adóügyi információcserére vonatkozó megállapodást, akkor a számlavezető pénzintézeted bizonyos időközönként, automatikusan megküldi majd a számlád adatait a lakóhelyed szerinti adóhatóságnak.

Milyen külföldi bankszámlanyitási lehetőségeid vannak a CRS-zónán kívül?

Ha a CRS-en kívüli külföldi bankszámlanyitáshoz keresel megoldást, akkor többek között az alábbi országokban való nemzetközi számlanyitást érdemes megfontolnod:

 • Парагвай
 • Örményország
 • Grúzia
 • Észak-Macedónia
 • Guatemala 
 • Белиз
 • Dominikai Köztársaság

Külföldi bankszámlanyitás gyakorlati tapasztalatai

Banki alapszolgáltatásokat biztosító pénzintézet a világ túlnyomó többségében működik. Azonban különbség van, hogy az Európai Unió valamelyik tagországában szeretnél bankszámlát nyitni vagy a világ másik felén.

Európai Unió valamelyik tagországában

európai unió zászló

Ezek az országok eltérő követelményekkel rendelkeznek, és különböző lehetőségeket kínálnak, így mielőtt belevágnál a bankszámlanyitásba külföldön, javasoljuk, hogy mindenképp konzultálj egy szakértővel.

Bankszámlanyitás Dubai-ban

Dubai bankszámlanyitás szintén megfontolandó lehetőség, ha szeretnél külföldi számlát nyitni. Dubai-ban ugyanis számos pénzintézet kínál kedvező alternatívát a cégek számára, a számlák adatait pedig nem továbbítja más országok adóhatóságai számára.  

Külföldi bankszámlanyitáshoz hagyományos és digitális bankok közül is választhatsz. Íme, néhány példa azokra a pénzintézetekre, ahol számlát nyithatsz:

 • Mashreq Bank 
 • Mashreq Neo – a digitális bank
 • Emirates NDB
 • First Abu Dhabi Bank
 • Dubai Islamic Bank
 • Abu Dhabi Commercial Bank
 • WIO Business
Férfi online külföldi bankszámlanyitás közben

Forrás: freepik.com

Создание компании в Дубае

Создание компании в Дубае az utóbbi években a magyar vállalkozók körében is egyre népszerűbb választás.

 • Adózási előnyök: A Dubai adózás híres a kiemelkedően kedvező feltételeiről. Nincs személyi jövedelemadó, alacsony mértékű a társasági adó, illetve az általános forgalmi adó is. Sőt, ez utóbbi bizonyos feltételekkel 0% is lehet.
 • Szabadkereskedelmi övezetek: Dubai különféle szabadkereskedelmi övezetekkel rendelkezik, ahol további adókedvezményekkel és könnyített szabályozással élhetnek az üzleti vállalkozások.
 • Stabilitás és infrastruktúra: Dubai gazdasági stabilitása és fejlett infrastruktúrája vonzó a vállalkozók számára. Modern vállalati szolgáltatások és pénzügyi intézmények állnak rendelkezésre.
 • Globális üzleti központ: Dubai kiemelkedik a közel-keleti és ázsiai régiók globális üzleti központjaként, így könnyebb elérni a környező piacokat is.

Fontos azonban tudnod, hogy a Dubai számlanyitáshoz és cégalapításhoz – több más feltétel mellett – a vállalat tulajdonosának tartózkodási engedéllyel és helyi személyi igazolvánnyal kell rendelkeznie.

Дубайская виза

Дубайская виза, pontosabban tartózkodási engedély megszerzése elengedhetetlen feltétele annak, hogy vállalati bankszámlát nyithass az emírségben. Jelenleg az alábbi üzleti vízumok közül választhatsz:

 • Vízum Dubai cégtulajdonosoknak
 • Befektetői vízum ingatlan vásárlóknak
 • Munkavállalói vízum
 • Dubai freelancer vízum

Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik vízum a legmegfelelőbb számodra, lépj velünk kapcsolatba bátran, minden kérdésedre válaszolunk!

Külföldi bankszámlanyitás: az összefoglaló

A külföldi bankszámlanyitás hátterében számos ok állhat. Előfordulhat személyes vagy üzleti igény, esetleg adózási okok is állhatnak a háttérben. A digitális bankolás térnyerésével ma már könnyedén, akár Magyarországról is nyithatunk bankszámlát egy másik országban. Azt azonban sokan nem tudják, hogy ennek a külföldi bankszámlának az adatai – a Közös Jelentéstételi Szabvány értelmében –, az esetek többségében eljutnak a magyar adóhivatalhoz is. 

Amennyiben szeretnéd ezt elkerülni, akkor érdemes fontolóra venned a külföldi számlanyitást Dubai-ban letelepedéssel együtt, vagy egy olyan országban, amely nem tagja a CRS-nek.  

Amennyiben külföldön szeretnél bankszámlát nyitni, akár lakossági, akár céges számlát, fontos tudnod, hogy a számlanyitás iránti kérelmet alaposan elő kell készíteni. A pénzintézet megvizsgálja, hogy az ügyfél valódi és jogos érdeke-e a folyószámlát nyitni az adott országban. Ez lehet például, hogy az adott országban él-e vagy abban az országban dolgozik-e, ahol a bank a szolgáltatásait nyújtja. Előfordulhat, hogy igazolnod kell, hogy jogszerűen huzamosan tartózkodsz az országban. Előny, de akár feltétel is lehet, hogy lakossági folyószámlával rendelkezzünk egy hazai bankban. Aki az Európai Unió valamelyik tagországában él, azok számára számos pénzintézet feltételei megengedőbbek arra vonatkozóan, hogy az unió valamelyik másik tagállamának polgáraként számlanyitás iránti kérelmet adjon be. Néhány ország pénzintézetei feltételül szabják, hogy ugyanabban az országban élj, ahol a pénzintézet működik. Jogos érdek lehet, ha abban az országban élsz, dolgozol, rendelkezel ingatlannal vagy ott van céged, vagy akár a vállalkozásodnak partnere. A pénzintézet mindig kiváncsi, hogy egy ügyfél miért nem a lakóhelye szerinti országban szeretne folyószámlát nyitni és számlanyitás iránti kérelmet bármiféle komoly indoklás nélkül el is utasíthatja jogszerűen. Ezért szükséges az alapos felkészülés. 

Ha pedig tapasztalt és professzionális támogatást szeretnél Dubai bankszámlanyitáshoz vagy Dubai cégalapításhoz, akkor keress minket bátran!

Обращайтесь к нам с уверенностью! Мы в вашем распоряжении.
Звоните мне с уверенностью!