ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

TAGS

Метки
защита данных налоговое резидентство оптимизация налогообложения Оффшорные зоны США Апостиль банк банковский счёт Barclays Британские Виргинские острова Дубай Откройте банковский счет в Дубае Дубайская компания Создание компании в Дубае Недвижимость Дубая Поселение в Дубае Дубайский оффшор Дубайская виза Дубай Компания из Объединенных Арабских Эмиратов Переселение в Объединенные Арабские Эмираты Объединенные Арабские Эмираты Форекс фрилансер фрилансер Дубай банковский счет компании freezone налогообложение криптовалюты иностранные инвестиции иностранная собственность поселиться в дубае постоянный вид на жительство Моссак Фонсека оффшорный банк офшорный скандал оффшорная компания создание оффшорной компании оффшорный счёт Панама Панамские документы Панамские документы Парагвай репутация Сейшельские острова Компания из ОАЭ Создание компании в ОАЭ Компания из США

Adóilletőség Dubai cégalapítás esetén: Minden fontos információ egy helyen

Dubaiban alapítasz céget, de Magyarországon van az állandó lakhelyed? Mindkét országban vannak üzleti ügyeid, így bizonytalan vagy, hol is kell adóznod? Ez csak néhány eset, amikor nehéz kiigazodni az adóilletőség kapcsán. A cikkben tisztázzuk a leggyakoribb félreértéseket és világos, áttekinthető információkat nyújtunk azzal kapcsolatban, melyik országban kell adóznod a különböző élethelyzetekben. 

Főként akkor lehet hasznos számodra ez a cikk, ha egy kedvező adózási alternatívát keresel, és a dubai cégalapítást vagy egyéni vállalkozást fontolgatod.

Adóilletőség: magánszemélyek vs vállalkozások adózása Dubaiban

Az Emirátusokban az egyéni vállalkozások és a cégek adója 2024. január 1-jétől egységesen 9%. Bizonyos feltételekkel ez alól is mentesülhetsz. Ha a dubai adózás kapcsán szeretnél többet megtudni, olvasd el korábbi cikkünket.

Dubaiban magánszemélyként nem kell adót fizetned. Tehát amennyiben alkalmazott vagy, akkor a béredből nem vonnak például sem SZJA-t, sem TB-t, mint Magyarországon. 

Ettől még Dubaiban sincs ingyen az élet. Az orvosi ellátásért például fizetned kell. Szerencsére a legtöbb munkáltató biztosít valamilyen egészségbiztosítási csomagot, de előfordulhat, hogy ez nem terjed ki mindenre. Ha vállalkozol vagy ingatlantulajdonos vagy, akkor a biztosítás megkötéséről magadnak kell gondoskodnod.

Azzal kapcsolatban, hogy mikor hol kell adóznod, azaz hol van az adóilletőséged, már tapasztalhatsz eltérést egyéni vállalkozóként és cégként. Az adóügyi illetőség mindkét esetben a Magyar Kormány és az Egyesült Arab Emírségek Kormányának kettős adózás elkerüléséről szóló egyezménye által van szabályozza. A nemzetközi egyezmény leírja, hogy milyen esetekben hol számítasz adórezidensnek, azaz melyik állam adóhatóságának kell az adókat befizetned.

Forrás: unsplash.com

Magánszemélyek adóilletőségének meghatározása

Akkor kell az Egyesült Arab Emírségekben adóznod, ha ebben az országban lakóhelyed vagy székhelyed van. Magyarországon adózol, ha lakhelyed, a vállalkozásod székhelye vagy az üzletvezetés szokásos helye ebben az országban található. Ha a vállalkozásod Magyarországon került bejegyzésre, akkor az ezen keresztül szerzett bevételek után egyértelműen a magyar adóhatóságnak kell adóznod.

De mi van akkor, ha ezek alapján mindkét államban belföldi illetőségűnek számítanál? Ezeket a helyzeteket a kettős adóztatással kapcsolatos egyezmény szabályozza, és a döntést az alábbi tényezők határozhatják meg sorrendben.

1. Állandó lakóhely

Abban az országban tekintenek belföldi adóilletőségűnek, ahol állandó lakóhellyel rendelkezel. Amennyiben mindkét országban van állandó lakhelyed, csak abban az államban kell adóznod, amellyel személyes és gazdasági kapcsolataid szorosabbak. 

2. Személyi és gazdasági kapcsolatok

Azt az országot, ahol személyes családi és gazdasági kapcsolataid szorosabbak, jogi szakszóval a „létérdekeid” központjának is nevezik. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Gazdasági kapcsolatok alatt például a NAV az egyes országok cégeinek kiállított számlákat értheti. Például, ha Dubaiban van lakcímed, és egyéni vállalkozóként bedolgozol egy magyar cégbe, de nem Magyarországon adózol utána, akkor a NAV jobban is megvizsgálhatja az ügyletet. Ilyenkor neked kell bizonyítanod, hogy Dubaiban szorosabb gazdasági kapcsolatokkal rendelkezel. Mivel ez főként online végezhető munkáknál merül fel, a Dubai IP cím igazolásával ezeket az ügyeket általában rövidre lehet zárni.

A személyi kapcsolatok terén ez valamivel összetettebb kérdés, és bár viccesen hangzik, de elmondható, hogy általában ahol a fogkeféd található, vagy ahová a gyerekeidet viszed reggelente iskolába, óvodába, az minősülhet a létérdekeid központjának. Akkor is, ha az adott ingatlanba nem vagy bejelentkezve.

3. Tartózkodási hely

Amennyiben nem határozható meg, hogy melyik országban van a létérdekeid központja, vagy ha egyik államban sem rendelkezel állandó lakhellyel, akkor a szokásos tartózkodási helyed alapján döntik el, hol kell adóznod. A szabályok szerint magánszemély évi 183 napot meghaladó tartózkodás után már adóügyi illetőséggel bír az adott országban.

Fontos: A dubai adóilletőséget igazolnod kell. Ehhez 183 nap Dubaiban való tartózkodás után kiválthatsz egy úgynevezett adóilletőség-igazolást, ami nemzetközileg használható.

4. Állampolgárság

Amennyiben mindkét országban van szokásos tartózkodási helyed, vagy egyikben sincs, csak abban az államban tekintenek belföldi adóilletőségűnek, amelyiknek állampolgára vagy. 

5. Egyéb esetek

Amennyiben a helyzeted az állampolgársággal kapcsolatos rendelkezés alapján sem határozható meg, hiszen például kettős állampolgár vagy, akkor a két ország illetékes hatóságai kölcsönös megállapodással rendezik a kérdést.

Vállalkozások adóilletőségének meghatározása

Cégként az Egyesült Arab Emírségekben kell adóznod, ha ebben az országban jegyezték be a vállalkozásodat, itt van székhelyed, lakóhelyed, vagy az üzletvezetés innen történik.

A Magyarországon bejegyzett vállalkozásod után tehát Magyarországon, míg a dubai céged után Dubaiban kell adóznod. Ha mindkét államban bejegyzésre került a céged, vagy egyikben sem, akkor a szerződő országok illetékes hatóságai megegyezés alapján rendezik a kérdést.

Dubai cégalapítás: adóilletőség a tartózkodás hosszától függően

Nemzetközi egyezmények alapján az Emírségek vagy Magyarország közül ott leszel adórezidens, ahol 183 napnál többet töltesz. Ennek igazolására a 183 nap leteltével egy hivatalos nyomtatványt kell igényelned, amit nemzetközi szinten bármely adóhatóságnak el kell fogadnia, amellyel Dubai kettős adózás elkerüléséről szóló egyezményt kötött.

Adóilletőség 90 napos tartózkodás esetén

Ha legfeljebb 3 hónapot töltesz Dubaiban, akkor a 183 napos szabály értelmében még nem számítasz dubai adórezidensnek. Ugyanakkor tudsz igényelni 90 napra szóló adóigazolást, ha tegyük fel, ilyen rövid ideig szeretnél ott vállalkozni. Ezt azonban csak helyben fogadják el. 

Magyar állampolgárként 90 napot előzetes vízumigénylés nélkül el tudsz tölteni az országban, hiszen ez turisztikai célú beutazásnak számít. Természetesen ettől még tudsz online dolgozni az országban, például digitális nomádként a magyar vállalkozásoddal. Helyi munkát nem tudsz vállalni, csak akkor, ha letelepedsz az országban. Ha letelepedtél, onnantól kezdve a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény rendelkezik, ha közben Magyarországon is megmarad az adóilletőséged.

Te is alapíthatsz céget Dubaiban

Forrás: freepik.com

Adóilletőség több mint fél éves tartózkodás esetén

Ha több mint 6 hónapot tartózkodsz Dubaiban, és ott van regisztrálva az egyéni vállakozásod vagy a céged, akkor Magyarországon semmilyen adót nem kell fizetned, köztük SZJA-t sem. Kivétel ez alól az ingatlanból származó bevétel, legyen az ingatlan hasznosítás vagy értékesítés. Az ingatlanból származó bevétel ugyanis az ingatlan elhelyezkedése szerinti országban adózik.

Ahhoz, hogy 90 napnál tovább tartózkodhass Dubaiban, le kell telepedned az országban. Ehhez dubai vízumot kell igényelned, ami például a külföldi vállalkozói bankszámla nyitásához is nélkülözhetetlen. A letelepedés, a dubai személyigazolvány kiváltása, valamint a dubai cégalapítás kapcsán minden lépésnél tudunk segíteni szakértői csapatunkkal.

A dubai adóilletőség a dubai cégedből a dubai magánszámládra (legális formában) kivett pénzre is vonatkozik, azaz magánszemélyként 0% adó terhel téged.

Érdemes tisztában lenned a dubai vízum érvényességének feltételével, miszerint fél évnél hosszabb időre nem hagyhatod el az országot. Tehát legalább fél évente be kell lépned az Egyesült Arab Emírségekbe akár 1-2 napra is elég. Ez általánosságban nem okoz problémát, ugyanakkor érdemes számon tartanod akkor, ha digitális nomád vagy, és gyakran utazol. Arra még van lehetőség egy külön ügyintézés keretében, hogy az évi kétszeri belépés helyett elég legyen csak évente egyszer kiutazni, de ehhez egy speciális külön eljárás szükséges.

Adóilletőség: vitás esetek a gyakorlatban, amelyek bizonyítást igényelhetnek

Természetesen az adóhatóságok bármikor ellenőrizhetnek téged. Így fontos, hogy minden, az adóilletőséget igazoló dokumentum birtokában legyél, és megfelelj a feltételeknek. 

Ugyanakkor íme két gyakori példa, amivel a magyar adóhatóság felkereshet és megkérhet a helyzet tisztázására:

 1. Magyarországi befektetések adózása: Tegyük fel, hogy magyar állampolgárként letelepedsz Dubaiban és állandó lakcímet szerzel az országban. Ezt követően minden befektetésből származó jövedelem után, legyen az árfolyamnyereség vagy osztalék, Dubaiban kell adóznod. Már amennyiben az adott ország, ahol a befektetésed található, kötött az Emírségekkel kettős adózást elkerülő egyezményt. Tehát a magyar befektetések is Dubaiban adóznak. Ilyenkor a NAV szigorúan ellenőrizheti, hogy minden feltételt teljesítesz-e a dubai adóilletőség kapcsán. 
 2. Magyar cég megbízásból származó jövedelem adózása: Tegyük fel, hogy dubai lakcímed van, és egyéni vállalkozásodat is itt jegyezted be. Bedolgozol egy magyar cégbe, a munka elvégeztével pedig a cég kifizetést eszközöl számodra, ami után adófizetés Magyarországon nem történik. A NAV ez esetben is jobban megvizsgálhatja az ügyletet. Amennyiben igazolható a külföldi munkavégzés, illetve külföldi adóilletőség, akkor ez nem okozhat bajt. Ezzel egy későbbi cikkben még részletesebben foglalkozunk. 

Adóilletékesség Dubai digitális nomádoknak

Érdemes tudni, hogy Dubai a Work Remotely from Dubai program keretében 2021 márciusa óta fogadja a távmunkásokat és a digitális nomádokat. Ebben a cikkben csak a digitális nomádokkal foglalkozunk. A dubai digitális vízum igénylés feltétele vállalkozóként, hogy:

 • Legalább egy évig fogsz Dubaiban vállalkozni és ezt igazolni is tudod,
 • Minimum havi 3500 dollár bevételt tudsz garantálni,
 • Ehhez bankszámlakivonatok is csatolnod kell az elmúlt három hónapra vonatkozóan. 

Amíg a 183 napos tartózkodást nem léped túl, addig azonban Magyarországon is megmarad az adófizetési kötelezettséged, hacsak nem szünetelteted vagy szünteted meg az ottani vállalkozásodat.

Érdemes szakértővel egyeztetni arról, hogy minden követelménynek maradéktalanul eleget tettél-e, így elkerülheted a meglepetéseket.

Megjegyzés: Dubaiban egyéni és társas vállalkozást is alapíthatsz. Előbbi a freelancer permit és a hozzátartozó vízum lehetőség. Érdemes tudnod, hogy egyéni vállalkozóként 375 000 AED bevételig adószámot sem kell kiváltanod. Az egyéni vállalkozás ugyanúgy adózik, mint a társas vállalkozások. Tudj meg többet a dubai adózás cikkünkből.

Külföldi cégalapítás biztos jogi háttérrel

Ha kérdésed maradt az adóilletőséggel kapcsolatban, vagy dubai cégalapításban, szabadúszó adózásban gondolkodsz, és szeretnél biztosra menni, hogy megfelelsz a jogszabályoknak, akkor szakértő csapatunk segít eligazodni.

Почему стоит выбрать команду OrderOffshore?

 •  Az általunk képviselt, és gyakorolt stratégia nemzetközi társasági jogban jártas jogász, adótanácsadó és több nemzetközi szakember munkájaként született. 
 • Мы гарантируем быстрые, профессиональные и юридически обоснованные решения по низкой цене и высокого качества.
 • A dubai vállalkozáshoz elengedhetetlen kapcsolatrendszerrel rendelkezünk, amely sok neves nemzetközi adótervező és tanácsadó céget foglal magában.
 • Мы уделяем особое внимание лучшим решениям в области международного налогообложения, поэтому всегда держим вас в курсе последних событий.
 • Вы можете рассчитывать на 100% дискретность от нас.
 • Если вы хотите приумножить свое состояние более эффективно и безопасно, свяжитесь с нами для получения юридических и индивидуальных решений и заполните форму или связаться с нами.
Обращайтесь к нам с уверенностью! Мы в вашем распоряжении.
Звоните мне с уверенностью!