ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

TAGS

Метки
защита данных налоговое резидентство оптимизация налогообложения Оффшорные зоны США Апостиль банк банковский счёт Barclays Британские Виргинские острова Дубай Откройте банковский счет в Дубае Дубайская компания Создание компании в Дубае Недвижимость Дубая Поселение в Дубае Дубайский оффшор Дубайская виза Дубай Компания из Объединенных Арабских Эмиратов Переселение в Объединенные Арабские Эмираты Объединенные Арабские Эмираты Форекс фрилансер фрилансер Дубай банковский счет компании freezone налогообложение криптовалюты иностранные инвестиции иностранная собственность поселиться в дубае постоянный вид на жительство Моссак Фонсека оффшорный банк офшорный скандал оффшорная компания создание оффшорной компании оффшорный счёт Панама Панамские документы Панамские документы Парагвай репутация Сейшельские острова Компания из ОАЭ Создание компании в ОАЭ Компания из США

Digitális Nomád 2024-ban

Digitális nomád jelentése

A Digitális nomád alatt olyan személyeket értünk, akik egy laptop segítségével a világ bármely pontján el tudják végezni a munkájukat online. Digitális nomádként akár vállalkozóként, freelancerként vagy még alkalmazottként is tudsz dolgozni. A digitális nomádok életmódja nagy fokú szabadságot, rugalmasságot és sok utazást hoz(hat) magával. A digitális nomád egy életforma, ami a rugalmas távmunka lehetőségek, a digitális munka, a sok utazás és a minimális kötöttség egyvelegét jelenti.

Digitális Nomád munkája

digitális nomád munka közben

Digitális nomádként online végezheted a munkát, utazva, akár minden héten másik országban. Lehetsz alkalmazott, freelancer, szabadúszó alvállalkozó, cégtulajdonos vagy akár befektető. A teljesség igénye nélkül, nyújthatsz virtuális asszisztens szolgáltatást, közösségi felületkezelést, digitális tartalomkészítést, online marketinget vagy SEO tanácsadást. Digitális nomádoknak rengeteg lehetősége adódik megismerni magukat, új kultúrákat, különböző népeket. 

Számtalan ingyenes és fizetős tanfolyam, képzés indul olyan szakmák vonatkozásában, amivel akkor is el fogsz tudni kezdeni munkát vállalni, ha jelenleg nem rendelkezel ilyen szakmával. Ez az jelenti, hogy sosem késő, képezheted magad és kis idő után a lehetőség meg fog találni. A kérdés csupán, hogy bele akarsz-e kezdeni. 

Hogyan lehetsz digitális nomád?

3 (4) lehetőséged van digitális nomádként dolgozni. Ha ez az életforma lesz az utad, biztos, hogy az alábbiak egyikébe fogsz tartozni:

Freelancer vagy szabadúszó (egyéni vállalkozás):

Ez általában a szakemberek útja, akik egyedül a saját szaktudásukat eladva tudnak szolgáltatni a modern technológia segítségével a világ bármely pontjáról. Ehhez valamilyen vállalkozói forma szükséges, ami alapján számlát állíthatsz ki a partnereidnek. Fontos tudni, hogy itt egyedül vagy és neked kell gondoskodni arról, hogy legyen munkád, ügyfeled. Tiéd a marketing, te értékesítesz, végzed el a munkát és szeded be a pénzt. Freelancerekről itt olvashatsz bővebben.

Vállalkozó, Cégtulajdonos:

Ez a legrugalmasabb módja a digitális nomád életmódnak, de cégvezetőként merem állítani, hogy a legnehezebb, illetve ez a vállalkozói lét csúcsa és sokan ezért kezdik el. Itt már vannak kollégák, akik elvégzik a munkát, legyen ez online vagy offline, és neked, mint tulajdonos felügyelni kell a cég működését, folyamatait, számait. Volt már olyan ügyfelünk, aki így él, de ritka, mint a fehér holló. Tudod a legtöbb vállalkozó rabja a saját cégének és esélye sincs azt a fajta életet élni, amilyet egy digitális nomád él. A vállalkozó alkot és fejleszt terméket, folyamatokat és csapatot, vállalkozást. 

Digitális munkavállalás alkalmazottként

Nem minden digitális nomád szabadúszó vagy vállalkozó. Digitális nomád lehet akár alkalmazott is. A Covid járvány alatt terjedt el jobban ez a fajta foglalkoztatás, de azóta már számos erre specializálódott portál van, ahol távmunka keretében végezhető munkát találhatsz. Rengeteg lehetőség van, érdemes ezek között is kutatni, amennyiben ez az életmód vonzó. 

Az alábbi portálokon érdemes körülnézni, amennyiben alkalmazottként akarsz belekezdeni távmunkába, hogy közben folyamatosan utazz:

Befektető, Spekuláns, Kereskedő

Befektető, spekuláns vagy traderként is élhetsz digitális nomádként. Ebben az esetben a leghangsúlyosabb, hogy legyél tisztában minden jogszabállyal és irányelvvel, ugyanis itt feltehetőleg már komoly vagyon birtokában. A bankok és bróker cégek más-más szabályozásokkal rendelkeznek, mi pedig ki vagyunk szolgáltatva nekik. Ezek a szolgáltatók sokszor a rendőr szerepét töltik be és hatalmuk van. Levonhatnak adót, feljelenthetnek az adó vagy pénzügyi szerveknél, blokkolhatják az számláidat. Ugyanakkor ezek azok a tevékenységek, amiket tényleg bárhonnan, bármilyen kötelezettség nélkül végezhetsz.

Mit dolgozik a legtöbb digitális nomád?

digitális nomád iroda

A legtöbb digitális nomád informatikus, újságíró, marketing szakember (közösségi média és különböző hirdetési kampány manager, Seo szakértő, szövegíró, grafikus, weblap készítő), tanácsadó vagy lehet online ügyfélszolgálatos, nyelvtanár, adatrögzítő, blogger vagy webáruház tulajdonos. Amennyiben online dolgozol vagy csak nagyon kis infrastruktúra kell, amit akár gyorsan bárhol be tudsz szerezni, vonz a világ, többet akarsz látni, érdemes bele kezdeni az utazásba. Kezdj bele te is és gyorsan kiderül, hogy neked való-e.

Hova megy a legtöbb digitális nomád?

A digitális nomádok sokszor olyan helyen dolgoznak, mint ahová nyaralni járnak és úgy akarnak élni, hogy közben folyamatosan nyaralnak. Te például tengerparton vagy inkább fent a hegyekben szeretnél élni? Nagyon fontos, hogy teljesen stabil infrastruktúrával kell rendelkezned. A megfelelő életforma tartásához esetleg fontos természetközelség és további szempont, hogy az árak megfizethetőek legyenek. Tapasztalataink szerint akik digitális nomádként élnek, nem maradnak egy helyen, azt inkább költözésnek hívnánk, hanem utazásnak.

Eddigi tapasztalataink sok digitális nomád vagy az ázsiai országokat preferálja vagy Dél- és Közép Amerika országai. Illetve egy-egy térségben érdemes több országok beutazni, megismerni. Neked melyik ország lenne az első helyen, ahova elutaznál?

Legnépszerűbb helyszínek digitális nomádok számára:

 1. Bali, Indonézia: Bali az egyik népszerűbb úticél a digitális nomádok számára, mivel gyönyörű környezettel, kultúrával és jó internetkapcsolattal rendelkezik. Több ügyfelünk épp onnan dolgozik.
 2. Thaiföld: Az ország gyönyörű tengerpartokkal és szigetekkel rendelkezik, de például Chiang Mai és Bangkok is népszerűek a digitális nomádok körében. Jó ár-érték arányú és kiváló infrastruktúra érhető el.
 3. Portugália: Különösen Lisszabon és Porto a vonzó célpont a digitális nomádok számára. Kellemes éghajlat és kultúra jellemzi, jó ételek és italok várják az itt dolgozókat. Speciális vízum lehetőségek vonatkoznak a digitális nomádokra.
 4. Панама: Panama fejlett metropolis, üzleti központ, tökéletes infrastruktúra jellemzi a fővárost. Kedvező adózási lehetőséget kínál, letelepedési és állampolgársági programjaival. Szuper nyaraló helyekkel rendelkezik.
 5. Paraguay: Dél-Amerika legeurópaibb országa, jó a közbiztonság, világszínvonalú az infláció, szívesen látják a jó szakembereket. Letelepedési és állampolgársági programjai nagyon népszerűek. Paraguay adórendszere méltán népszerű a digitális nomádok körében. A külföldről származó jövedelmek mentesülnek az adófizetés alól.
 6. Spanyolország: Portugáliához hasonlóan Barcelonát és Valencia-t is gyakran választják a digitális nomádok a kellemes időjárás és a vonzó életstílus miatt. 
 7. Mexikó: Olyan városok, mint Tulum és Playa del Carmen vonzzák a digitális nomádokat, mivel itt egyszerűen élhetnek és dolgozhatnak. Egy ügyfelünk bejárta Dél-Kelet Ázsiát, Közép- és Dél-Amerikát is digitális nomádként, de abszolút Mexikó a kedvence.
 8. Cseh Köztársaság: Prága egy népszerű európai város a digitális nomádok körében, mivel jó internetkapcsolattal rendelkezik és élhető környezetet biztosít. Rengeteg innovációval foglalkozó startup indul innen.
 9. Görögország: A görögök emberszeretete, ember közelisége szerintem mindenkit magával tud ragadni. Remek gasztronómiával és gyönyörű szigetekkel várja az érdeklődőket, ugyanakkor reálisan inkább a nyári hónapokban élvezhető.
 10. Costa Rica: Más trópusi célpontokkal összehasonlítva Costa Rica kiváló infrastruktúrával rendelkezik és a természetközeli életstílust kedvelők számára szuper helyszín. Ugyanakkor nem olcsó, mint ahogy elsőre sokan gondolnák.
 11. Japán: Digitális nomádok számára Japán kicsit drágább lehet, de jó internetkapcsolattal és remek kulturális élményekkel kecsegtet. 
 12. Dél-Korea: Számos nagyvárosban, például Szöulban, jó internetkapcsolat és modern életstílus várja a digitális nomádokat. 
digitális nomád országok

Megjegyzés

Fontos megjegyezni, hogy a digitális nomádok preferenciái eltérhetnek. Egyesek a csendes, természet közeli környezetet kedvelik, míg mások a városi életstílust részesítik előnyben. Az internetkapcsolat minősége itt is kulcsfontosságú szerepet játszik a választás során. Természetesen az is sokat számít, hogy ki mennyi pénzt keres, mert távmunka után kapott pénzből meg kell tudni élni. Digitális nomádként stabil bevételre lesz szükséged, ez biztonságot jelent az utazás során. A korábban említett országok mindegyike biztosítja ezeket az elemeket, így népszerűek a digitális nomádok között.

Digitális Nomád – Adózás

A digitális nomádokat ugyanazok az adók terhelik, mint az átlag embert, kivéve ha a megfelelő országban élsz, ahova különböző kedvezményekkel vonzzák oda a digitális nomádokat, amivel első körben nem jut adóbevételhez, de végső soron, amikor ezt a jövedelmet abban az országban költi el a digitális nomád, ezzel plusz bevétel és így akár új munkahelyek jönnek létre. Azonban általánosságban elmondható, hogy mindenkinek ott kell adóznia, ahol adórezidens, ahol él, ahol egy évben 183 napnál többet tölt. Az adórezidencia meghatározásának azonban van több feltétele, melyet ide kattintva tudsz elolvasni. 

digitális nomád adózás

Fontos, hogy mindig tudod ellenőrizni a rád vonatkozó szabályokat és azokat tartsd be. Legyél tisztában lehetőségeiddel, amennyiben nem vagy biztos, meg kell keresni szakembert, aki be fog vezetni témába, megfelelő támpontokat adva, így később, tudni fogod merre kell keresni. Bár az internet ingyenes, sok esetben időt és pénzt tudsz megtakarítani a megfelelő szakember felkeresésével, főleg, ha nem rendelkezel nyelvtudással és helyismerettel abban az országban, ahová épp utazni készülsz. Sok esetben magad is begyűjtheted az információt, amire első körben vállalkozóként szükséged lesz. De ne végezz munkát illegálisan és ne tartózkodj egy országban engedély nélkül. Bármilyen online munkát fogsz csinálni, ha a szabályokat betartod, sokkal jobban fogsz élni. 

A digitális nomád, mint életforma

digitális nomád - életforma

Miért lesz valaki vállalkozó? több választ fogsz találni, ha elkezdesz megkérdezni más embereket ezzel a témával kapcsolatban. Lesz, aki azt mondja, hogy gazdag akar lenni, lesznek akik, azt látták, hogy a szüleik rengeteget dolgoztak, mint alkalmazott, de számodra ez a jövőkép, amit láttál, nem elég. 20-30 évvel ezelőtt csak a közvetlen környezetünket láttuk és nagy valószínűséggel, kevés kirívó példa volt. Ma már csak a kirívó példák jönnek szembe a közösségi média (Facebook, instagram, tik-tok) felületein. Mindenki szép autót akar, villát medencével, illetve szuper nyaralásokon venni részt. Bármennyit dolgozol, ezeket munkabérből nem fogod elérni. Vannak olyanok, akik olyan tudással rendelkeznek, amit egy munkahelyen nem tudnak megfelelően kamatoztatni. És természetesen vannak azok, akik a szabadság miatt vállalkoznak. Akiknek nem kell főnök, akik szívesen dolgoznak önállóan, akiknek nem jelent akadályt, ha nemzetközi partnerekkel dolgozni. 

Hatalmas és sokszínű világban élünk, nem érdemes megragadni a magyar keretek között. A közösségi médián keresztül sok mindenkit elérsz, aki így él, megismerkedhetsz velük és mire odaérsz, már nem is vagy egyedül. Minden nap fogsz dolgozni és utána mindenhol várnak a digitális nomád közösségek. Fontos megismerned magad, tudni, hogyan szeretnél élni, számodra mi a vonzó. Attól még, hogy látod, hogy egy Dubai felhő karcolóban ülve dolgozik valaki és tetszik, számodra sokkal kielégítőbb ha egy tengerparton vagy egy vitorláshajón ülve dolgozol esetleg a hegyekben kirándulva. De a nevében is benne van: Nomád.

Digitális nomád – vízum

Digitális Nomád vízum

A digitális nomádoknak kínált vízum egy olyan speciális tartózkodási engedély, mely megengedi a birtokosának, hogy az országban tartózkodjon tartósabban, mint turista, dolgozhat onnan, ugyanakkor nem szükséges munkáltatói vagy egyéb vállalati segítség ennek beszerzésében. Általában 1 évig érvényesek, néhol 2 és bizonyos országok engedik a hosszabbítást is.

Nagy előnye annak, ha ilyen vízummal tartózkodsz ott, hogy nem függsz mástól és nem kell semmilyen kötődést sem kialakítanod az adott országgal. Azonban minden esetben elvárás az élethez szükséges fedezet megléte, amit vagy bankszámla pénzzel vagy havi jövedelem igazolásával tudsz bizonyítani. További kötelező elem a megfelelő egészség biztosítás megkötése.

Digitális nomád vízum az alábbi országokban kapható a teljesség igénye nélkül: Barbados, Cayman-szigetek, Costa Rica, Bahamák, Uruguay. Vannak olyan országok is, ahol vízum igénylése nélkül is hosszabb ideig tartózkodhatsz, de előfordulhat, hogy adórezidenciát szerzel és itt kell adóznod a bevételeid után. Jó megoldás lehet például egy olyan ország is, ahol le tudsz telepedni digitális nomádság nélkül is, ugyanakkor a külföldről érkező jövedelmek adómentesek. Ezeket a helyeket zömmel Dél-Amerikában találjuk, mint például Panama, Uruguay és Paraguay.

Digitális nomád megoldás

Szabadságot, utazást szeretnél, az időt, amit nem tudunk visszaszerezni, értékesen tölteni. Bizonyosan van megoldás. A legfontosabb, amivel számolnod kell, hogy legyél vállalkozó kedvű, kiváncsi és indulj el. Jelenleg a legtöbb digitális nomád Dubai Freelancer-ként vállalkozóként dolgozik, de vannak ügyfeleink, akiknek Dél-Amerikában segítettünk letelepedni. Ez egyéni kell legyen, fontos, hogy merre szeretnél utazni, mennyi pénzt fogsz keresni és milyen szakmád van. Szabadúszó vállalkozóként utazva a legegyszerűbb megoldás, ha olyan országban vagy adórezidens, ahol nincs adó vagy, ahol a külföldről származó jövedelem adómentes. Ebben segítünk.

Обращайтесь к нам с уверенностью! Мы в вашем распоряжении.