ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

TAGS

Метки
защита данных налоговое резидентство оптимизация налогообложения Оффшорные зоны США Апостиль банк банковский счёт Barclays Британские Виргинские острова Дубай Откройте банковский счет в Дубае Дубайская компания Создание компании в Дубае Недвижимость Дубая Поселение в Дубае Дубайский оффшор Дубайская виза Дубай Компания из Объединенных Арабских Эмиратов Переселение в Объединенные Арабские Эмираты Объединенные Арабские Эмираты Форекс фрилансер фрилансер Дубай банковский счет компании freezone налогообложение криптовалюты иностранные инвестиции иностранная собственность поселиться в дубае постоянный вид на жительство Моссак Фонсека оффшорный банк офшорный скандал оффшорная компания создание оффшорной компании оффшорный счёт Панама Панамские документы Панамские документы Парагвай репутация Сейшельские острова Компания из ОАЭ Создание компании в ОАЭ Компания из США

Szabadúszó adózás: mikor és mennyit kell fizetned? Milyen alternatíváid vannak?

A szabadúszó adózás egyre többeket foglalkoztat, amihez a távoli, vagy angolul remote munkavégzés térnyerése is hozzájárult. 2022-ben az Európai Unióban a digitális platformokon munkát végzők száma a 28,3 milliót is eléri, ami majdnem megegyezik a gyári munkavégzést folytatók számával, amely 29 millió.¹  Ezek a szellemi területen dolgozó egyéni vállalkozók helyfüggetlenül értékesítik a tudásukat, többnyire projekt alapon, online. A helyfüggetlen munkavégzéssel járó szabadságot sokan ötvözik rendszeres utazással, őket nevezzük digitális nomádoknak.

Ha freelancer-ként szeretnél tevékenykedni Magyarországon, akkor egyéni vállalkozóvá kell válnod. A KATA adózás változásai miatt válaszínűleg az átalányadózás lesz az ajánlott alternatíva számodra. Ha a legmegfelelőbb opciót keresed, akkor olvass tovább. A cikkből megtudhatod, mennyi adót fizetnél átalányadózó szabadúszóként 2024-ben és milyen más alternatíváid lehetnek.

Szabadúszó adózás 2024-ben is fejtörést okoz a digitális nomádoknak

Szabadúszó adózás Magyarországon: mire számíthatsz 2024-ben?

Mivel a KATA adózás 2022. szeptembertől kizárja a céges ügyfelek kiszolgálását, szabadúszóként az átalányadózás a kézenfekvő adózási forma. Az átalányadózást addig választhatod, amíg az adóévben a vállalkozói bevételed nem haladja meg az éves minimálbér tízszeresét. Ez 2024-ben 21 288 000 Ft. (Kiskereskedelmi tevékenység esetén az éves minimálbér ötvenszerese a limit.)

Szabadúszó adózás külföldön: milyen alternatíváid vannak?

A KATA változások miatt sokan kezdtek el kedvezőbb alternatívák után kutatni. Népszerűvé vált a külföldi cégalapítás és egyéni vállalkozást is sokan alapítottak határon túl. Sok ország kínál a hazainál kedvezőbb adózási lehetőségeket, mi ebből most kiemelünk néhány népszerű lehetőséget.

Egyéni vállalkozás alapítása az Európai Unióban

Sokan válnak adóalannyá egy másik uniós országban az adómentesség céljából vagy mert külföldről szerzik a jövedelmüket. A felkapott országok között szerepel Portugália, Málta, Észtország, Bulgária és Írország. 

Az EU-ban nincs egységes szabályozás, ezért minden ország saját hatáskörében határozza meg az adóügyi illetőséget, de általában elmondható, hogy:

  • abban az országban kell adóznod, amelyben évente több mint 6 hónapot töltesz,
  • ha évente kevesebb mint 6 hónapot tartózkodsz hazádon kívül, másik EU-országban, akkor jellemzően továbbra is a hazádban rendelkezel adóügyi illetőséggel.

Előfordulhat, hogy ennél bonyolultabb a helyzet és akár két országban is adóznod kellene a szabályok alapján. Ennek a helyzetnek a kezelésére köttettek számos ország között a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények. A nemzetközi adózás bonyolult lehet, sok buktatóval, ezért azt javasoljuk, hogy minden esetben kérd ki szakértő véleményét a témában

digitális nomád, aki online dolgozik

Freelancer vállalkozás Dubai-ban

Dubai az elképesztő turisztikai látványosságok mellett az adómentességről vált híressé. Az ÁFA-t csak 2018-ban vezették be, és társasági adót is csak a 2024-es évtől kell fizetni. Érdekesség, hogy a társasági adó a cégekre és az egyéni vállalkozókra is vonatkozó adónem, és bizonyos feltételekkel akár teljes adómentesség is elérhető. De erről majd később.

Ahogy Magyarországon, úgy Dubai-ban is kötelező a könyvelés és a bevallások benyújtása. Szerencsére az Emírségek és Magyarország között is van kettős adózást elkerülő egyezmény. Tudj meg többet, hogy működik az egyéni vállalkozás alapítása Dubai-ban.

Természetesen nem mindenkiből lehet egy csapásra freelancer Dubai-ban. A jogszerű adóoptimalizációhoz érdemes nemzetközi adótervezésben jártas szakembert segítségét igénybe venned. Szakembereink segítenek megtalálni a számodra leginkább optimális adózási formát. 

Szabadúszó adózás 2024: Dubai vs. Magyarország

Összehasonlítottuk, milyen költségekkel jár a szabadúszók adózása Magyarországon és az egyéni vállalkozás adózása Dubai-ban.

Magyarország (átalányadózó egyéni vállalkozó)Dubai (egyéni vállalkozás)
Társasági adó 2026 végéig3 000 000 AED profitig 0 Ft 
Társasági adó 2027-től9% a 375 000 AED feletti nyereségrészre
SZJA15%
TB járulék18,5%
SZOCHO13%
IPAmax 2%
ÁFA27%5%
Kamarai hozzájárulás5000 HUF

Adófizetés a gyakorlatban

Tegyük fel, hogy egy magánszemély havi 1 millió forint bevételre tesz szert egész évben, és 40%-os költséghányadot számolhat el átalányadós vállalkozóként. Lássuk, milyen éves adóterhekkel számolhatsz 2024-ben Magyarországon vs Dubai-ban.

Magyarország (átalányadózó egyéni vállalkozó)Dubai (egyéni vállalkozás)
Társasági adó0 AED
SZJA+TB járulék+SZOCHO2 705 720 HUF0 AED
IPA50 000 HUF0 AED
ÁFA (évi 12 milliós árbevétel alatt)alanyi áfamentes5% (UAE-n kívüli értékesítés esetén 0%)
Kamarai hozzájárulás5000 HUF0 AED

Társasági adó Dubai-ban

A társasági adó az egyéni vállalkozókra is vonatkozik, mértéke 2027-től a nyereség 9%-a 375 000 AED feletti profiton. Ez a cikk írásakor aktuális árfolyamon körülbelül 35 millió Ft. Tehát csak az e feletti rész után kell társasági adót fizetned. Ugyanakkor fontos, hogy 2026 év végéig 3 000 000 AED alatti forgalom esetében a nyereség 100%-a adómentes, ami azt jelenti, hogy közel 300 millió Ft-ig adómentes lehet az egyéni vállalkozásod. 

Boldog freelancer Dubaiban egyéni vállalkozás alapítását követően

Átalányadózás Magyarországon

Az adóköteles jövedelmed a tevékenységedtől függően költséghányadokkal csökkenthető: 40%, 80%, vagy 90% költséghányaddal csökkenthető. Ez azt jelenti, hogy a fennmaradó összeg után kell adót fizetned.

Személyi jövedelemadó

Negyedévente SZJA előleget kell fizetned, majd évente szükséges elszámolni a bevallásban. Lényeges tudnod, hogy a jövedelmed éves minimálbér felét meg nem haladó része mentes az SZJA alól. Ez 2024-ben 1 064 400 forint.

Társadalombiztosítási járulék

Főállású egyéni vállalkozóként a TB járulékod alapja havonta legalább a minimálbér, vagy képzettséget igénylő tevékenység esetében a garantált bérminimum. Ha a tényleges jövedelmed nem éri el ezt az alsó határt, a minimum TB járulékot akkor is meg kell fizetned.

Szociális hozzájárulási adó

Főállású egyéni vállalkozóként a SZOCHO esetén a minimum adóalap a minimálbér vagy a garantált bérminimum 112,5%-a.

Helyi iparűzési adó

A HIPA településenként eltérő, és csak a költséghányaddal csökkentett jövedelmed után kell iparűzési adót fizetned. Minél magasabb a költséghányadod, annál alacsonyabb lesz a fizetendő HIPA.

ÁFA

Az alanyi adómentességet 12 millió Ft éves bevételig választhatod, ezt követően átkerülsz az áfakörbe.

Dubai-ban csupán 5% áfa terheli a tevékenységedet, ezzel 22% előnyt élvezve bármely magyar áfakörös vállalkozóval szemben. Sőt, az Emirátusokon kívüli értékesítés esetén 0% áfával számolhatsz.

Professzionális segítség Dubai vállalkozás alapításhoz

Ha szeretnéd megtudni, hogy számodra jó megoldás lehet-e a vállalkozás alapítása Dubai-ban, szakértő csapatunk segít eligazodni a lehetőségek és a jogszabályok útvesztőjében. 

Почему стоит выбрать команду OrderOffshore?

  • Az általunk képviselt, és gyakorolt stratégia nemzetközi társasági jogban jártas jogász, adótanácsadó és több nemzetközi szakember munkájaként született. 
  • Мы гарантируем быстрые, профессиональные и юридически обоснованные решения по низкой цене и высокого качества.
  • A dubai vállalkozáshoz elengedhetetlen kapcsolatrendszerrel rendelkezünk, amely sok neves nemzetközi adótervező és tanácsadó céget foglal magában.
  • Мы уделяем особое внимание лучшим решениям в области международного налогообложения, поэтому всегда держим вас в курсе последних событий.
  • Вы можете рассчитывать на 100% дискретность от нас.

Если вы хотите приумножить свое состояние более эффективно и безопасно, свяжитесь с нами для получения юридических и индивидуальных решений и заполните форму или связаться с нами.

Nagyobb bevétel esetén már megérheti a szabadúszó adózás és ezzel a cégalapítás Dubai-ban, főleg, hogy 2026 végéig 300 millió Ft-ig adót sem kell fizetned. Ha bizonytalan vagy, hogy neked való-e a dubai freelancer élet, vedd fel velünk a kapcsolatot és minden kérdésedre szakértő válaszokat adunk.

Обращайтесь к нам с уверенностью! Мы в вашем распоряжении.

Források:

1. Európai Tanács – Infografika – Reflektorfényben az EU-ban digitális platformon keresztül dolgozó munkavállalók